KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Kotimaa

Kommentti: Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) tarkoitus on pistää valtionyhtiöitä lihoiksi

Pääministeri Juha Sipilä uhosi jo ennen vuoden 2015 eduskuntavaaleja, että valtion tase on pantava töihin. Hän esitti tuolloin keskustan haluavan perustaa tämän välineeksi yhtiön.

Pääministeri Juha Sipilä uhosi jo ennen vuoden 2015 eduskuntavaaleja, että valtion tase on pantava töihin. Hän esitti tuolloin keskustan haluavan perustaa tämän välineeksi yhtiön. Kuva: Lehtikuva/Jussi Nukari

Nesteen työntekijöiden ilmoitus mielenilmauksesta herättää kysymään: Mihin Sipilän hallitus aikoo myyntimiljardit sijoittaa. Onko kyse vain ideologiasta?

Sirpa Puhakka
21.6.2017 15.00

Nesteen työntekijät ilmoittivat ilmoittivat eilen keskeyttävänsä polttoaineen jakelun juhannuksen jälkeiseksi viikoksi vastalauseena hallituksen omistajapolitiikan muutokselle.

Poliittinen mielenilmaus kohdistuu Juha Sipilän (kesk.) hallituksen omistajaohjauspolitiikkaan. Sipilä ei ole useista pyynnöistä huolimatta eiliseen mennessä suostunut keskustelemaan Nesteen henkilöstön kanssa yhtiön tulevaisuudesta.

Ei vaikka kyse on juuri Sipilän luomuksesta. Sipilä uhosi jo ennen vuoden 2015 eduskuntavaaleja, että valtion tase on pantava töihin. Hän esitti tuolloin keskustan haluavan perustaa tämän välineeksi yhtiön.

ILMOITUS
ILMOITUS
Hankkeensa varmistamiseksi Sipilä haali itselleen valtion omistajaohjausministerin salkun pääministerin salkun kylkeen.

Hankkeensa varmistamiseksi Sipilä haali itselleen valtion omistajaohjausministerin salkun pääministerin salkun kylkeen. Omistajaohjausministeri vaihtui sen jälkeen, kun Valtion kehitysyhtiö Vake Oy:n perustukset oli luotu.

Tähän yhtiöön aiotaan nyt siirtää Neste Oyj:n 16,7 prosenttia.Valtion suora omistus Nesteessä tippuu 33,4 prosenttiin, kun se nyt on 50,1 prosenttia.

Päätökset demokratian ulottumattomiin

Kansan Uutisten haastattelussa pääluottamusmies Nesteen Porvoon jalostamolta Sami Ryynänen perustelee mielenilmausta:

– Jos valtiovalta pystyy jollain tavalla esittämään, että meidän huolet siitä, että yhtiö valuu ulkomaiseen omistukseen, ovat turhia, niin nyt päätetyt toimet lopetetaan.

Vake Oy perustettiin juuri sitä varten, että päätöksenteko pysyy valtion omistajaohjauksesta vastaavan ministerin näpeissä. Nyt omistajaohjausministeri on Sipilän puoluetoveri Mika Lintilä (kesk.). Vaken hallituksen kokoonpanon esittää talouspoliittinen ministerivaliokunta. Tosiasiassa valta on edelleen pääministerin näpeissä.

Eduskunta on hyväksynyt omistajaohjauslain muutoksen alkuvuodesta 2017. Eduskunnassa vain vasemmistoliitto vastusti tätä. Valtioneuvosto linjasi 13.5.2016 omistajapoliittisen periaatepäätöksen yhteydessä, että valtion strateginen intressi voidaan turvata Neste Oyj:ssä 33,4 prosentin määrävähemmistöllä.

Nesteen omistuksen siirtäminen Vakeen merkitsee sitä, että Vaken hallitus päättää myynnistä. Vake on täysin demokraattisen valvonnan ulkopuolella, kuten Vasemmistoliiton varapuheenjohtaja, kansanedustaja Hanna Sarkkinen toteaa. Eduskunta ei pääse väliin.

Mihin valtionyhtiöiden myyntivoitot uppoavat?

Hallitus on pilkkomassa tuottavaa yritystä. Nesteen on arvioitu olevan huippuvireessä: osakkeiden arvo on noussut ja se on maksanut osinkoja valtiolle viime vuonna yli 300 miljoonaa euroa. Myyntiosuuden myötä katoaa myös osinkotuloja. Näyttääkin, että kyse on ideologisesta tavoitteesta vetää valtio mahdollisimman kauaksi yrityksistä.

Valtion kauppoja on aiemminkin arvosteltu. Esimerkiksi Caruna möi sähköverkkonsa kahdelle kansainväliselle sijoittajalle vuonna 2013. Caruna korotti sähkönsiirron hintoja tämä vuoden alussa kymmenillä prosenteilla. Asiakkaiden on mahdotonta väistää korotuksia, koska yhtiöllä on alueillaan jakelumonopoli.

Valtionyhtiöitä on myyty jokaisen hallituksen aikana 1990-luvulta lähtien keskustalaisen Esko Ahon hallituksesta alkaen. Myynneillä on paikattu valtion taloutta ja syöty kansallisvarallisuutta. Olisi hienoa lukea kokonaisselvitys, mihin nämä noin 20 miljardin pintaan olevat myyntituotot ovat huvenneet.

Sipilän mukaan hallituksen tavoittelema neljän miljardin euron leikkauslista on koossa eikä uusia leikkauksia tehdä. Nyt haetaan rahaa – ilmeisesti hallituksen kärkihankkeisiin – valmistautumalla myymään valtion omaisuutta. Haetaanko energiahankkeisiin rahaa pilkkomalla energiayhtiö?

Sipilä vakuutti jo vuosi sitten, että valtion strategiset intressit pystytään turvaamaan, vaikka omistusosuus Nesteestä laskisi kolmannekseen.

Heliövaara laiskan pääoman jäljillä

Nykyinen valtioneuvoston kanslian omistajaohjausosaston ylijohtaja Eero Heliövaara on antanut vahvaa taustatukea valtionyhtiöiden myynnille.

Heliövaara väläytti myyntilistaa jo valtioneuvoston kanslian osastopäällikkönä. Listalta löytyivät Solidiumin yhtiöiden lisäksi Ekokem, Altia, Kemijoki Oy, Nordic Morning ja Raskone. Ekokem on jo myyty Fortumille.

Hän totesi (17.9.2015) samassa yhteydessä, että painetta kohdistuu sekä strategisiin sijoituksiin, kuten Nesteeseen ja Finnairiin, että finanssisijoituksiin. Hän myös huomautti, että Euroopassa lähes kaikki postit on yksityistetty.

Yle Talouden Verkkovieras -haastattelussa osastopäällikkö Heliövaara kertoi (8.2.2016) valtiolla olevan paljon laiskaa pääomaa. Hän vaati, että on ratkaistava, missä toiminnoissa ja yrityksissä valtion tulee olla omistajana ja mitkä asiat yhteiskunnassa hoituisivat markkinoiden ehdoilla.

Tämän vuoden alussa hän ylijohtajana jopa puolusti valtionyhtiöiden toimintaa Kauppalehden valtion omistajuuteen kohdistuvaa kritiikkiä vastaan. Kauppalehti oli laskenut Heliövaaran mukaan väärin perustein valtionyhtiöiden pääoman keskimääräiseksi vuosituotoksi 6,0 prosenttia.

Näin Heliövaara perusteli omistajaohjausblogissa (30.1.2017) otsikolla ”Valtion tase on jo pantu töihin”:

Valtio on omistajana 63 yhtiössä, joista 36 on kaupallisin perustein markkinoilla itsenäisesti kilpailevaa yhtiötä. Näiden keskimääräinen sijoitetun pääoman tuotto vuonna 2015 oli 18 prosenttia, oman pääoman tuotto 26 prosenttia ja omavaraisuusaste 55 prosenttia. Loput 27 yhtiötä ovat niin sanottuja erityistehtäväyhtiötä. Niiden on toimittava taloudellisesti terveellä pohjalla, mutta luonnollisestikaan niillä ei voi olla kaupallisia yhtiöitä vastaavaa tuotto-odotusta. Toiminnan fokus on omistajan asettamassa erityistehtävän toteuttamisessa kotimaallemme. Osa erityistehtävistä on lakiin kirjattu ja osalla voiton tekeminen on jopa kielletty.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Sijoitus rikkaiden maiden lasten hyvinvointivertailussa romahti – ”Näillä mittareilla Suomea ei voida pitää lasten hyvinvoinnin mallimaana”

Yhteisöveron kevennyksen itserahoitusaste ei nouse lähellekään valtiovarainministeriön esittämää tasoa.

Järjestö vaatii hallitusta perumaan yhteisöveron alennuksen: ”Heikot perusteet ja virheelliset arviot”

Hallituksen piti tuoda Suomeen 100 000 työpaikkaa lisää, mutta tällä hetkellä työttömiä työnhakijoita on yli 100 000 enemmän, Li Andersson sanoo.

Li Andersson tylyttää: Hallituksen talouspolitiikka on surkea epäonnistuminen kaikilla keskeisillä mittareilla

Valtiovarainministeriön johtoasema on perustunut ikään kuin kriisin mielikuvaan, sanoo KU:n Raha, talous ja politiikka -podcastin asiantuntija Lauri Holappa.

Miten valtiovarainministeriöstä tuli hallituspolitiikkaa ohjaava superministeriö? KU:n podcastissa pohditaan ministeriön historiaa ja tulevaisuutta

Uusimmat

Sijoitus rikkaiden maiden lasten hyvinvointivertailussa romahti – ”Näillä mittareilla Suomea ei voida pitää lasten hyvinvoinnin mallimaana”

Yhteisöveron kevennyksen itserahoitusaste ei nouse lähellekään valtiovarainministeriön esittämää tasoa.

Järjestö vaatii hallitusta perumaan yhteisöveron alennuksen: ”Heikot perusteet ja virheelliset arviot”

Hallituksen piti tuoda Suomeen 100 000 työpaikkaa lisää, mutta tällä hetkellä työttömiä työnhakijoita on yli 100 000 enemmän, Li Andersson sanoo.

Li Andersson tylyttää: Hallituksen talouspolitiikka on surkea epäonnistuminen kaikilla keskeisillä mittareilla

Venezuelalainen päivälehti El Nacional ilmestyi toistaiseksi viimeisen kerran 14. joulukuuta 2018. Lehti ilmoitti pitävänsä lepotauon, kunnes se voi julkaista otsikon ”Venezuela palaa demokratiaan”.

Maanpakolaistoimitukset verkostoituvat Latinalaisessa Amerikassa

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Orpon hallitus ryövää eläkevarat – Kansanedustaja varoittaa 60 vuotta kartutetun potin tuhoamisesta

 
02

Susien metsästys on lisääntymässä – Vastalause eduskunnassa

 
03

Teollisuusliiton Lehtosen kova arvio työmarkkinakierroksesta: ”Näimme sen, että tässä maassa vastuun kantaminen ei kannata”

 
04

Hallitus valmis romuttamaan Suomen linjan yritysvastuussa — Asiantuntijat ja järjestöt varoittavat seurauksista

 
05

Koskela ihmettelee Orpon hallituksen sekoilua: ”Laki olisi epätasapainoinen, jos poisto koskisi vain työntekijöitä”

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Miten valtiovarainministeriöstä tuli hallituspolitiikkaa ohjaava superministeriö? KU:n podcastissa pohditaan ministeriön historiaa ja tulevaisuutta

13.05.2025

Chilen huippujuustot tuotetaan ankarissa olosuhteissa

12.05.2025

KU kysyi Stubbilta Israelin toimista Gazassa, lännen kaksoisstandardeista ja globaalista etelästä – Näin presidentti vastasi

12.05.2025

Tunteelliset jäähyväiset komisario Koskiselle

11.05.2025

Tuntuu kuin olisi itse mukana, kun Niko Rantsi kuvaa poliisioperaatiota neljännessä dekkarissaan Vaikenemisen laki

10.05.2025

Laosissa raivataan edelleen amerikkalaispommeja, mutta Trump poisti työltä USA:n tuen

10.05.2025

Vasemmistoliitto mukana päättämässä Turussa – hyväksyi pormestariohjelman

09.05.2025

Susien metsästys on lisääntymässä – Vastalause eduskunnassa

09.05.2025

Korkeakoulujen rahoituskaruselli hämmentää: ”Toisella kädellä annetaan, toisella otetaan”

09.05.2025

Koskela ihmettelee Orpon hallituksen sekoilua: ”Laki olisi epätasapainoinen, jos poisto koskisi vain työntekijöitä”

09.05.2025

Hallituksen suunnitelma sen paljastaa: ”Nyt isketään viimeiseen henkireikään”

09.05.2025

KU kysyi Stubbilta, tuomitseeko Suomi Israelin toimet – Stubb: ”Tuomitsemme kaikki ne toimet, jotka rikkovat kansainvälistä oikeutta ja kansainvälisiä sääntöjä”

08.05.2025

Orpon hallitus ryövää eläkevarat – Kansanedustaja varoittaa 60 vuotta kartutetun potin tuhoamisesta

08.05.2025

Mepit vetoavat ulkoministeriin – ”Milloin aika koittaa?”

08.05.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025

250 miljardia syytä tukea Ukrainaa

18.03.2025

Eurooppalaisen vaihtoehdon aika

14.02.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään