Luonnonsuojelujärjestö WWF muistuttaa, ettei ympäristön kannalta ole samantekevää, mitä kalalajeja joulupöydässä on tarjolla. Järjestö vinkkaa, että ympäristöystävällinen kalamenu sisältää esimerkiksi silakkaa, särkeä ja kotimaassa kasvatettua kalaa. Uhanalaiset lajit, kuten ankerias, tulee jättää ostoslistan ulkopuolelle.
Järjestön mukaan maailman kalankulutus on kasvanut kolmanneksen 20:n viime vuoden aikana, ja väestönkasvu kasvattaa painetta kalastaa yhä lisää. Tällä hetkellä kolmannes maailman kalakannoista on ylikalastettuja.
– Tilanne on kieltämättä paha, mutta epätoivoon ei kannata vaipua. Jokainen vastuullinen kulutusvalinta on askel oikeaan suuntaan”, WWF:n suojeluasiantuntija Matti Ovaska sanoo.
Silakkaa ja särkeä
Jouluherkkuihin kuuluvat silakka ja silli ovat WWF:n Kalaoppaan vihreällä eli suosittavien lajien listalla. Niiden rinnalle kylmään alkupalapöytään järjestö nostaa myös savusärjen, jota saa säilykkeenä useista kaupoista.
– Silakan syöntiä me suomalaiset voisimme lisätä tuntuvasti, ja säilykkeenä myytävä särki on vastuullinen, helppo ja herkullinen vaihtoehto joulun kalapöytään, Ovaska sanoo.
Lohen kanssa järjestö neuvoo olemaan tarkkana. Monet villit lohikannat eivät vielä ole elpyneet kestävälle tasolle. Lisäksi lohen kasvatus Norjassa on monella tapaa ongelmallista ympäristölle. Sen sijaan ympäristöystävällisessä kalamenussa onkin kotimaassa kasvatettua kirjolohta ja siikaa tai ASC-sertifioitua kasvatettua lohta. Myös mädin ystävien kannattaa suosia kotimaista.
Ei ankeriasta joulupöytään
WWF:n vuonna 2015 päättyneen Kalakampanjan loppuraportista selviää, että uhanalaiset kalat ovat pääosin hävinneet suomalaisten kauppojen kalatiskeiltä. Ankeriaaseen voi kuitenkin yhä törmätä esimerkiksi kauppahalleissa ja kalakaupoissa. Ankeriaiden määrä on pudonnut Euroopassa vain muutamaan prosenttiin 1970-luvun määristä.
– Ankerias on Euroopassa äärimmäisen uhanalainen ja sen suojelu on täysin retuperällä, Ovaska sanoo.
– On suorastaan häpeällistä, että ankeriasta saa edelleen kalastaa lähes rajoituksetta, vaikka laji on sukupuuton partaalla. Tämä korostaa kuluttajien roolia.