Pääministeri Antti Rinne sanoo olevansa huolissaan Brasilian metsäpaloista ja odottavansa EU:n toimia vielä tämä päivän aikana.
”Olen ollut yhteydessä Euroopan komissioon eilen illalla ja odotan EU:lta toimia jo tämän päivän aikana. Suomen hallitus seuraa tilannetta erittäin tarkasti”, Rinne toteaa lausunnossaan.
Amazonin metsäpalot uhkaavat hänen mukaansa koko maapalloa, eivät vain Brasiliaa tai Etelä-Amerikkaa.
”Tilanne on erittäin vakava ilmaston kannalta ja nyt pitää toimia.”
Sisäministeri Maria Ohisalo vaatii myös nopeasti tekoja Amazonin metsäpalojen lopettamiseksi.
– Keskustelin asiasta juuri pääministeri Rinteen kanssa. Suomi EU-puheenjohtajamaana haluaa osoittaa paitsi Suomen myös EU:n ilmasto- ja ympäristöjohtajuutta ja edistää metsäpalojen ottamista kiireesti kansainväliseen käsittelyyn, Ohisalo sanoo.
Rinne toteaa ilmastonmuutoksen torjunnan olevan kestävän talouskehityksen ja ihmisten hyvinvoinnin lisäämisen lisäksi hallituksen tärkeimpiä prioriteetteja kotimaassa, Euroopassa ja globaalisti.
”EU:n puheenjohtajamaana Suomi vaikuttaa kaikin mahdollisin keinoin ilmastonmuutoksen torjuntaan ja seuraa tilannetta erityisen tarkasti.”
”Tulemme keskustelemaan Brasilian tilanteesta Eurooppa-neuvostossa. On selvitettävä, olisiko meillä jotakin eurooppalaisittain annettavaa Brasilialle niin, että tulevaisuudessa voitaisiin välttyä tällaisilta paloilta. On sanomattakin selvää, että ilmastonmuutoksen kannalta maapallolla ei ole varaa tällaisiin paloihin”, Rinne kommentoi.
Hän sanoo olevansa huolissaan siitä, miten Brasilia suhtautuu omiin metsiinsä tällä hetkellä.
”Brasilian on syytä tehdä kaikkensa, jotta koko sivilisaation kannalta vaaralliset palot saadaan loppumaan.”
Ohisalon mukaan yhtenä maailman suurimmista talousalueista EU:lla on esimerkiksi kauppapoliittista valtaa.
– Sademetsäpalojen vaikutukset ulottuvat laajemmalle kuin vain Brasiliaan ja lähialueille: ne koskettavat koko maailmaa. Amazonin sademetsissä riehuvat tulipalot ovat jälleen yksi hätäviesti ihmiskunnalle, kuinka toiminnallamme ajamme maapalloa kohti ilmastokatastrofia.
Sademetsää poltetaan usein vientiin kasvatettavan lihakarjan ja rehun tarpeisiin. Euroopan unioni on juuri ottamassa Suomen johdolla käsittelyyn askelmerkit globaalin metsäkadon vähentämiseksi.
– Meidän on tunnistettava vastuumme ja pidettävä huolta, että Eurooppa ei omalla kulutuksellaan aiheuta metsäkatoa, Ohisalo sanoo.
Aiemmin perjantaina myös opetusministeri Li Andersson totesi sademetsän tuhoaminen Brasiliassa vain pahenevan ja maan presidentin hyökänneen ympäristöjärjestöjä vastaan.
”Suomen on EU:n puheenjohtajamaana toimittava esimerkiksi kauppapolitiikan keinoin metsäkadon estämiseksi, sillä ne ovat elintärkeitä hiilinieluja”, hän twiittasi.