Huomenna nimitettävän hallituksen pääministerin Sanna Marinin (sd.) haaste on palauttaa hallituspuolueiden välinen luottamus, mutta ennen kaikkea kansalaisten luottamus uusvanhaan hallitukseen.
SDP:n ja keskustan välit kiristyivät äärimmilleen hallituskriisissä. Keskustan puheenjohtaja, nyt valtiovarainministeriksi siirtyvä, Katri Kulmuni toivoi ”uuden sukupolven punamultaa puhtaalta pöydältä” poistuessaan sunnuntaina SDP:n puheenjohtaja Antti Rinteen vetämistä hallitustunnusteluista.
Kulmuni sai haluamansa: Rinne ei ole enää ministeri. Hänestä tulee eduskunnan varapuhemies.
Luottamuksen palauttaminen vaatii lujaa uskos siihen, että uusvanha hallitus pystyy toteuttamaan ohjelmansa tulevina vuosina.
Marin arvioi sunnuntaina SDP:n puoluevaltuustolle puhuessaan syntyneitä haavoja syviksi. Hän odottaa nyt tekoja puheiden sijaan.
Marin sitoutuu vahvasti hallitusohjelmaan, ja odottaa muilta puolueilta samaa. Luottamusta hän aikoo rakentaa avoimuudella ja suorapuheisuudella.
Epätietoisuus hallituksen eron juurisyistä jää
Nopealiikkeinen hallituskriisi jättää paljon kysymyksiä. Myös itsensä irti sanoneen kunta- ja omistajaohjausministeri Sirpa Paateron (sd.) paluu kuntaministeriksi aiheuttaa arvuuttelua hallituskriisin juurisyistä.
Annetut selvitykset eivät tunnu tyydyttävän. Helsingin Sanomien sunnuntaisivujen toimittaja Marko Junkkari kirjoittaa, että ”tapahtumien taustoista ja syistä puuttuu joku pala tai useampikin. Aivan kuin livelähetyksissä näytetyn kokoushuoneen oven takana olisi ollut vielä toinen ovi, jonka takana todelliset päätökset olisi tehty”.
Politiikan tutkija Johanna Vuorelma tulkitsi Ylen teettämää kyselyä hallituksen eron syistä lauantaina Ylelle.
Hänen mukaansa kyselyn tuloksissa näkyy eron syistä käytävä ideologinen kamppailu, jota käydään, kun syitä ei ole avattu perusteellisesti julkisuudessa.
Kannattajien näkemykset eron syistä poikkeavat
Erityisesti keskustalaiset ja kokoomuslaiset näkevät hallituskriisin syyksi Rinteen toiminnan. Toinen tulkinta on, että kyse on keskustan valtapolitiikasta. Tällä kannalla ovat muita useammin SDP:n ja vasemmistoliiton kannattajat.
Rinteen eron syitä tivattiin Ylen A-studion keskustelussa viime viikolla kansanedustaja Markus Lohelta (kesk.) ja Eurooppa-ministeri Tytti Tuppuraiselta (sd.). Keskustan ilmoitus, että ”syynä on kokonaisarvio hallituksen toimintakyvystä, luottamuksesta ja uskottavuudesta” herätti vain kysymyksiä.
Tuppuraisen mukaan keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen keskusteli kaunistelematta luottamuspulaan johtaneista syistä SDP:n eduskuntaryhmässä. Lopputulos oli, että nykyinen hallituspohja jatkaa, ja Kulmunin sanoin hallitusohjelmasta ei vaihdeta pilkkuakaan.
Lohi raotti enemmän syitä. Rinteen tarina omistajaohjauksesta muuttui. Keskusta ei luottanut, että hallitus pärjää välikysymyksessä. Lohen mukaan luottamus on tai sitä ei ole, kuittasi Lohi keskustan tuntoja.
Kaikille muille hallituspuolueille Rinteen selvitys Postin ympärillä velloneesta kriisistä olisi riittänyt. Rinteen eroon johtaneen kriisin syyt näyttäytyvät kimppuna syitä, joita on vaikea ellei mahdoton yksilöidä.
Keskusta turvaa kansalaisiin
Historiallisen alhaisissa kannatusluvuissa kyntävässä keskustassa on erilaisia näkemyksiä, miten paljon puolueen pitäisi kuunnella kansaa.
Puhemies Matti Vanhasen mielestä keskustan laskevat kannatusluvut vaikuttavat keskustan puoluejohdon ”taustavireeseen ja reagointiherkkyyteen”.
– Olen aistinut, että tekoja joudutaan peilaamaan siihen, kuinka kansalaiset niihin suhtautuvat. Mutta päättäjien ei pitäisi vilkuilla liikaa sivuille. Vallanpitäjät päättävät, hän totesi Ylelle hallituksen eron jälkeen.
Lohi näkee asian toisin kuin Vanhanen. Se kuuluisa kenttä on pidettävä mukana. Hallituskriisissä kyseenalaisesti profiiliaan nostanut Markus Lohi painottaa kansalaisten kuulemista.
Kertaillessaan Rinteen luottamuksen menettämiseen johtaneita syitä Ylen A-studiossa Lohi nosti Posti-kohun keskeltä Rinteen pitämän tiedotustilaisuuden, jossa tämä ilmoitti kunta- ja omistajaohjausministeri Paateron erosta.
Lohen mukaan keskusta sai poikkeuksellisen laajan palautteen sen jälkeen. Syntyy kuva, että palaute vauhditti keskustan ajamaa hallituskriisiä.
Oppositio etsii kärppänä hallituksen heikkouksia
Marin kannattaa avointa asioista puhumista luottamuksen palauttamiseksi. Luottamukseen tarvittavaa kittiä synnyttää myös se, että tiistaina nimitettävälle hallituskokoonpanolle on vain huonoja vaihtoehtoja.
Nykyisillä kannatusluvuilla pääministeriksi nousisi perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho, jos jouduttaisiin vaaleihin. Kokoomus kosiskelee jo perussuomalaisten suuntaan.
Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo ei sulje pois yhteistyötä perussuomalaisten kanssa: ”Mitään puoluetta ei voi sulkea pois loputtomasti ja Halla-aho pyrkii selvästi tekemään perussuomalaisista salonkikelpoisempaa koko ajan. Siksi täytyy olla valmis yhteistyöhön”, sanoo Orpo uusimmassa Nykypäivä-lehden haastattelussa (29.11.)
Kansanedustaja, kokoomuksen varapuheenjohtaja Antti Häkkänen ilmoitti kokoomuksen vaihtoehdon olevan kokoonpanon, jossa olisivat mukana perussuomalaiset, kokoomus, keskusta ja kristillisdemokraatit. Tällä koalitiolla olisi eduskunnassa 113 paikan enemmistö.