Unkarin valtapuolue Fidesz jättää EU-parlamentin EPP-ryhmän. Keskustaoikeistolainen EPP on EU-parlamentin suurin ryhmä.
EPP:n ryhmä hyväksyi aiemmin tänään sääntöihinsä muutoksen, joka mahdollistaa kokonaisten puoluedelegaatioiden erottamisen ryhmästä. Aiemmin oli mahdollista erottaa vain yksittäisiä europarlamentaarikkoja.
Uudet säännöt hyväksyttiin 148 äänellä. Muutosta vastaan äänesti 28 ryhmän jäsentä ja neljä oli poissa.
Taustalla oli vuosien kipuilu ryhmään kuuluvan Fideszin kanssa. Fidesz on toiminut EPP:n arvojen vastaisesti ja horjuttanut toimillaan esimerkiksi oikeusvaltioperiaatetta. Osa EPP:hen kuuluvista puolueista on vaatinut pitkään Fideszin erottamista.
Fidesz vastusti sääntömuutosta. Puolueen varapuheenjohtaja Katalin Novak jakoi Twitterissä Fideszin johtajan, Unkarin pääministerin Viktor Orbanin kirjeen, jossa Orban kutsuu sääntömuutosta vihamieliseksi liikkeeksi Fidesziä ja sen äänestäjiä vastaan.
– Fidesz on päättänyt lähteä EPP:n ryhmästä välittömästi, Orban sanoo EPP:n parlamenttiryhmän johtajalle Manfred Weberille osoitetussa kirjeessä.
Fideszin europarlamentaarikkojen lähdön jälkeenkin EPP pysyy EU-parlamentin suurimpana ryhmänä.
”Ymmärrettävä ja rakentava ele”
EPP eli Euroopan kansanpuolue on kokoomuksen ja kristillisdemokraattien eurooppapuolue. Suomalaisista mepeistä EPP:n ryhmässä istuu kolme kokoomuksen edustajaa.
Europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen (kok.) pitää Fideszin eroilmoitusta ymmärrettävänä ja rakentavana eleenä, sillä EPP:n ja Fideszin teiden eroaminen on näyttänyt väistämättömältä.
– Silloin on tietysti kaikille rakentavampi vaihtoehto, jos johtopäätökset tekee se, joka huomaa itsekin, ettei kuulu enää porukkaan, Pietikäinen sanoo STT:lle.
Hän lisää, että jos Fidesz ei olisi itse eronnut ryhmästä, erottamisasia olisi todennäköisesti tullut sääntömuutoksen jälkeen ryhmän käsiteltäväksi joka tapauksessa.
Kokoomus on puhunut Fideszin erottamisen puolesta jo vuosia.
– Pitkä ja tuskallinen prosessi on ollut, mutta kertoo myös, että peräänantamattomuudella ja sinnikkyydellä tuloksia myös saadaan aikaan, Pietikäinen kuvailee.
Kokoomuksen kaksi muuta europarlamentaarikkoa, Henna Virkkunen ja Petri Sarvamaa korostivat omissa tiedotteissaan Pietikäisen tapaan pitkäjänteistä työtä.
Virkkunen huomautti, että Unkarin huolestuttavaan tilanteeseen on ylipäätään herätty Euroopassa liian myöhään.
– Eri maiden oikeusvaltiokehitystä seuraavat tahot ovat varoittaneet Unkarin kehityksestä jo 2010-luvun alusta lähtien. Unkarin demokratia on jo ajautunut tielle, josta harvoin enää palataan, Virkkunen sanoi tiedotteessaan.
EPP:n jäsenyys jäädytettiin toissa vuonna
Kuuluminen EPP:n parlamenttiryhmään ja EPP:n puolueryhmään ovat erillisiä asioita. Orbanin erokirje koski Fideszin jäsenyyttä parlamenttiryhmässä.
Sen sijaan Fideszin jäsenyys EPP-puolueessa jäädytettiin jo toissa vuonna, koska sen katsottiin rikkovan eurooppalaisia arvoja.
Jäsenyyden jäädyttäminen eurooppapuolueessa tarkoitti sitä, että Fidesz ei ole voinut asettaa ehdokkaita EPP:n tehtäviin tai olla paikalla kokouksissa. Se on kuitenkin muodollisesti ollut EPP:n jäsenpuolue ja saanut käyttää sen tunnuksia. Samoin myös Fideszin europarlamentaarikot saivat jatkaa EPP:n ryhmässä.
Fideszin erottaminen koko EPP:stä on ollut esillä julkisessa keskustelussa, mutta erottamisesta äänestäminen vaatisi fyysisen kokouksen, jota ei ole pystytty kutsumaan koolle pandemia-aikana.