KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Ulkomaat

Liz Trussin konservatiivit vetivät Ison-Britannian sekaisin, mutta eipä ole Labourillakaan helppoa – kolme näkökulmaa brittipolitiikkaan

Ison-Britannian valtiovarainministeri Kwasi Kwarteng (oikealla) ja pääministeri Liz Truss konservatiivipuolueen puoluekokouksessa Birminghamissa.

Ison-Britannian valtiovarainministeri Kwasi Kwarteng (oikealla) ja pääministeri Liz Truss konservatiivipuolueen puoluekokouksessa Birminghamissa. Kuva: Lehtikuva/Oli Scarff

Ison-Britannian politiikka on ollut yhtä vuoristorataa, ja ainakin talouden osalta rata viettää yhä vain alaspäin. Pääministeri Liz Trussin hallitus on ilmiömäisen epäsuosittu, mutta oppositiopuolue Labourilla on edessään kova tie kansalaisten luottamuksen voittamiseksi.

Toivo Haimi
4.10.2022 7.00

Tällä viikolla Ison-Britannian pääministeri Liz Truss voi vetää rastin seinään: hänen hallituksensa on torstaina ollut vallassa kuukauden päivät. Truss ja hänen valtiovarainministerinsä Kwasi Kwarteng eivät voi kuitenkaan huokaista helpotuksesta, sillä Iso-Britannian yhteiskunta on kriisiytymässä kovaa vauhtia.

Ilman jarruja päin seinää

“Italian sijaan Iso-Britannia on Euroopan varsinainen kriisimaa”, twiittasi poliittisen talouden tutkija Antti Ronkainen viime viikolla.

ILMOITUS
ILMOITUS
Jopa The Economist kirjoitti, että Kwartengin budjetti aiheutti “peruuttamatonta vahinkoa” maan taloudelle.

“Kun näin [Boris] Johnsonin seuraajakandidaattien PM-kampanjat, ajattelin että Johnsonia tulee vielä ikävä, mutta en olisi arvannut että Truss, Kwarteng ja [Englannin keskuspankin pääjohtaja Andrew] Bailey saavat tällaisen full tilt boogien aikaan parissa viikossa”, Ronkainen tiivisti.

Sanvalinta “full tilt boogie” on kieltämättä hyvä kuvaamaan brittien tilannetta. Viimeisin niitti kaaokselle oli valtiovarainministeri Kwasi Kwartengin esittelemä “minibudjetti” eli käytännössä lisätalousarvio.

Minibudjetissa luvattiin kymmenien miljardien puntien veronalennuksia sekä leikkauksia sosiaaliturvaan. Minibudjetin julkistamisen jälkeen Lontoon pörssin FTSE 100-indeksi tärähti 232 pistettä alaspäin ja ruoan hinnan inflaatio kohosi yli 10 prosenttiin. Punnan arvo on romahtanut, valtionvelan korot ovat nousussa ja tavallisten ihmisten sähkö- ja lämmityslaskut kohoavat taivaisiin. Jopa kansainvälinen valuuttarahasto IMF on kritisoinut brittihallituksen talouspolitiikkaa.

Englannin keskuspankki joutui viime viikolla viheltämään hallituksen pelin poikki ja ostamaan 65 miljardin punnan edestä valtion lainapapereita, koska muuten Britannian valtionlainoihin sijoittaneet eläkeyhtiöt olisivat kaatuneet. Eläkeyhtiöt ovat sijoittaneet miljarditolkulla valtion velkakirjoihin, koska niitä on pidetty vakaana ja ennustettavana sijoituksena.

Tämän viikon maanantaina Kwarteng pakitti hieman ja perui suunnitelmansa poistaa 45 prosentin korkein veroaste kaikkien rikkaimmilta.

Rikkaimpien veroalen perumisen jälkeenkin Trussin hallitus on kuitenkin edelleen tekemässä 43 miljardin punnan veroalennukset, joiden jättämä aukko valtiontalouteen paikataan velkarahalla.

Jopa yleensä oikealle kallellaan oleva talouslehti The Economist kirjoitti, että Kwartengin budjetti aiheutti “peruuttamatonta vahinkoa” maan taloudelle.

Labour on suosittu, Starmer ei

Kaiken tämän sekoilun keskellä oppositiolla, eli Ison-Britannian työväenpuolue Labourilla menee oikein mukavasti, kiitos kysymästä.

Työväenpuolue Labourin johtaja Keir Starmer voi rauhassa rentoutua ja antaa hallituksen sekoilla, mutta myös Starmerilla itsellään on uskottavuusongelmia.

Työväenpuolue Labourin johtaja Keir Starmer voi rauhassa rentoutua ja antaa hallituksen sekoilla, mutta myös Starmerilla itsellään on uskottavuusongelmia. Kuva: Lehtikuva/Oli Scarff

Syyskuun lopulla tehdyn kannatusmittauksen mukaan työväenpuoluetta äänestäisi nyt 54 prosenttia kyselyyn vastanneista, kun taas konservatiivien kannatus on vajonnut 21 prosenttiin. Se tarkoittaa 33 prosenttiyksikön kaulaa Labourille.

Jos britit menevät näillä luvuilla seuraaviin parlamenttivaaleihin, on Labourin johtaja Keir Starmerilla syytä hymyyn. Starmer voi hyvinkin jäädä historiaan kaikkien aikojen menestyneimpänä työväenpuolueen johtajana.

Työväenpuolueen kaikkien aikojen suurin vaalivoitto oli vuonna 1945, II maailmansodan ollessa vielä käynnissä Tyynellämerellä. Tuolloin Clement Attleen johtama Labour sai 47,7 prosenttia äänistä ja 145 paikan enemmistön alahuoneeseen. Itsensä Winston Churchillin johtamat konservatiivit saivat vuonna 1945 36,2 prosenttia äänistä.

Aivan huoletta ei Starmerkaan voi silti valssata kohti varmaa vaalivoittoa, sillä vaikka kansalaisilla ei ole juuri luottoa Trussin konservatiiveihin, ei sitä löydy myöskään Starmerin Labourille.

YouGov-tutkimusyhtiön kyselyjen mukaan 62 prosenttia briteistä on tyytymättömiä Trussin hallitukseen, mutta saman yhtiön mukaan 54 prosentilla kansalaisista on “vain vähän” tai “ei ollenkaan” luottoa Labourin kykyyn hoitaa maan nykyistä elinkustannuskriisiä.

Starmer itse on edelleen Trussia tai edellistä pääministeri Boris Johnsonia suositumpi, mutta jopa esimerkiksi työväenpuolueen edellinen johtaja Jeremy Corbyn on gallupeissa Starmeria suositumpi.

Vain 30 prosenttia briteistä pitää Starmeria luotettavana, kun taas 40 prosenttia pitää häntä epäluotettavana. 46 prosentin mielestä Starmer on heikko ja vain 20 prosentin mielestä Starmer on vahva.

Ison-Britannian parlamenttivaalit on määrätty pidettäväksi seuraavan kerran viimeistään tammikuussa 2025. Jos mitään radikaalia ei tapahdu, menevät britit todennäköisesti äänestämään Sir Keir Starmerista pääministeriä – neniänsä pidellen.

Omat koirat voivat purra

Ison-Britannian historian lyhyin pääministerikausi oli torypuoluetta edustaneella George Canningilla. Canning oli pääministerinä vain 119 päivää vuonna 1827.

Jos Truss on vielä virassaan tammikuun neljäntenä päivänä vuonna 2023, Canningin ennätys säilyy voimassa. Huipulla kuitenkin tuulee.

Sir George Canning (1770-1827) ehti olla Ison-Britannian pääministerinä 119 päivää, kunnes hän sairastui tuberkuloosiin ja kuoli.

Sir George Canning (1770-1827) ehti olla Ison-Britannian pääministerinä 119 päivää, kunnes hän sairastui tuberkuloosiin ja kuoli. Kuva: Sir Thomas Lawrence / National Portrait Gallery

Lähes puolet briteistä on kyselytutkimusten mukaan sitä mieltä, että Trussin pitäisi erota virastaan alle kuukauden jälkeen.

Suurin haaste Trussille tulee todennäköisesti konservatiivipuolueen sisältä. Trussin kannatusluvut ovat jo tässä vaiheessa huonompia kuin hänen edeltäjänsä ennen tämän eroa. Johnson kammettiin aikanaan omiensa toimesta ulos, kun hänen hallituksestaan tuli hämmästyttävän epäsuosittu. Samoin voi käydä myös Trussille.

Ei kuitenkaan kannata innostua liikaa. Brittiläinen politiikan kommentaattori Andrew Marr totesi viime viikolla, että ajatus konservatiivipuolueen parlamenttiedustajien vallankaappauksesta Trussia vastaan olisi “häiriintynyt fantasia”. Toisaalta brittipolitiikka on aina vuoden 2016 Brexit-kansanäänestyksestä lähtien ollut yhtä hullunmyllyä.

Politiikka ei ole yleisöurheilua, mutta vedonlyöntiyhtiö Ladbrokes on jo avannut vedonlyönnin Trussin lähdölle Downing Street 10:stä. Ladbrokesin kerroinTrussin erolle jo tämän vuoden puolella ovat 11/2 eli 6,5. Vielä viikonloppuna kerroin oli 11/1 eli 12, ja edeltävällä viikolla se oli 41.

Kun kertoimet pienenevät, todennäköisyys nousee. Brittipolitiikassa mikään ei kuitenkaan ole varmaa.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Aluevaltuutettu Mahfudha Abdullahi Hajji.

Naisten vanhimpain neuvostot tienraivaajina Koillis-Keniassa

Afgaanitytöt käyvät mieluummin yksityiskoulua Pakistanissa kuin heittävät opintonsa hukkaan.

Afgaanityttöjen on pakko muuttaa Pakistaniin päästäkseen kouluun

Benson Musyoka ajaa moottoripyörällä Kamboon terveyskeskuksesta Yindalanin kylään ja tuo tullessaan rokotteita.

Aurinkovoimalla toimiva jääkaappi tuo rokotteet etäisiin maalaiskyliin Keniassa

Uganda seuloi kansalaisia, mittasi kuumeita ja eristi epäiltyjä Ebola-tapauksia, ja näin onnistui taudin puhjettua estämään sen leviämisen laajemmalle. Niin menestyksellisiä kuin torjuntatoimet olivatkin, tutkijat varoittavat, että tauti saattaa puhjeta milloin tahansa uudelleen.

Ebola tulee vääjäämättä uudestaan

Uusimmat

Neljän prosentin leikkaus sote-rahoitukseen vastaisi jopa 8¿000 sote-ammattilaisen työpanosta, Hanna Sarkkinen muistuttaa.

Sarkkinen muistuttaa Purran sanoista: ”Sipilän hallituksen kiky kalpenee seuraavan hallituksen päätösten rinnalla”

Vasemmistoliitto vatii parannuksia eläkeläisten toimeentuloon, ei indeksileikkauksia, Li Andersson toteaa.

Mikään ei ole VM:lle yhtä rakasta kuin leikkaaminen, väittää ”indeksijarrua” kritisoiva Li Andersson

Kiinteistöpalvelualan lakot laajenevat asteittain ellei sopua synny.

PAM hylkäsi – Kiinteistöpalvelualan lakot uhkaavat laajeta koko alaa koskeviksi

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Li Andersson on Sanna Marinin jälkeen toiseksi luotetuin puoluejohtaja, kertoo Iltalehden tutkimus

 
02

Suomalaiset arvostavat ja käyttävät kulttuuripalveluja, paitsi perussuomalaiset

 
03

Tällaista vihaa maahanmuuttajaehdokkaiden päälle kaadetaan – ”Kampanjointi on muuttunut entistä uhkaavammaksi”

 
04

Nelipäiväinen työviikko voi olla pidempi kuin viisipäiväinen, muistuttaa AKT

 
05

Sairaanhoitaja tekee eläkkeeltä töitä ja paikkaa työvoimapulaa: ”On tärkeää tuntea olevansa tarpeellinen”

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Kansalta täystyrmäys kokoomuksen ajamalle työttömyysturvan heikennykselle

29.03.2023

Tällaista vihaa maahanmuuttajaehdokkaiden päälle kaadetaan – ”Kampanjointi on muuttunut entistä uhkaavammaksi”

29.03.2023

Kommentti: Keskustan kannatuksen nousu tuo hallitusvaihtoehtoihin mukaan ”Sipilä kakkosen”

28.03.2023

HS-gallup: Kokoomus ajettu käytännössä kiinni kolmen suuren taistelussa

28.03.2023

Menee helposti perseelleen, Li Andersson sanoi taktisesta äänestämisestä IS:n tentissä

28.03.2023

Painostanut erityisesti maahanmuuttajataustaisia lakonalaiseen työhön – PAM julisti SOL-yhtiöt hakusaartoon

28.03.2023

STTK:n pääekonomisti kommentoi valtiovarainministeriön esityksiä: Selvää poliittisen ohjauksen makua – tällainen ei ole ministeriön tehtävä demokratiassa.

28.03.2023

Li Andersson on Sanna Marinin jälkeen toiseksi luotetuin puoluejohtaja, kertoo Iltalehden tutkimus

27.03.2023

Vaalien kiriviikon kysymys kuuluu, kertovatko leikkaajapuolueet, mistä ja miten leikataan

27.03.2023

Uusimmat podcastit

”Politiikan superviikot” alkavat tänään MTV:n Puheenjohtajatentillä – ”Ei sitä jaksa kukaan katsoa”, tylyttää politiikan taustavaikuttaja KU:n podcastissa

15.03.2023

Koulujen eriytyminen huomattiin jo 1990-luvulla, sanoo Paavo Arhinmäki – ”Näkyi selvästi, että vanhempien sosioekonominen tausta vaikutti hakeutumiseen”

13.03.2023

Nigeriassa äänestetään huomenna tärkeissä presidentinvaaleissa – Afrikan suurimman talouden ongelmina ovat eriarvoisuus, korruptio ja väkivaltaisuudet

25.02.2023
ILMOITUS
ILMOITUS

KU logo



  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Digilehden tai näköislehden aktiivinen tilaaja! Tunnuksesi on siirretty uuteen järjestelmään. Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään