Liha, maito ja kananmunat ovat epäterveellisiä ja karjatalous turmelee ympäristöä, uskoo yhä useampi teollisuusmaiden asukas. Maapallon muissa kolkissa näkemys ei ole yhtä yleinen.
Afrikassa karjatalous tarjoaa ravintoa, työpaikkoja, työvoimaa ja tuloja. Lisäksi sillä on suuri kulttuurinen merkitys. Lehmien, vuohien, lampaiden ja sikojen pitämisen hyvät puolet kuitenkin unohtuvat, kun esiin otetaan karjan ympäristövaikutukset. Karjan kasvattajat kärsivät vähäisistä investoinneista, vaikka heidän alallaan on potentiaalia vauhdittaa talouskasvua, vähentää köyhyyttä ja auttaa saavuttamaan monia kestävän kehityksen tavoitteita.
Afrikkalaiset tutkijat, farmarit ja yrittäjät valittavat karjankasvatuksesta vallitsevaa kielteistä kuvaa. He vaativat tasapainoista keskustelua, jossa karjatalous nähtäisiin ongelman sijasta ratkaisuna. Erityisesti kehittyvissä maissa se voi auttaa sopeutumaan ilmastonmuutokseen. Globaalissa pohjoisessa yleistynyt karjatalouden vastainen tarina heikentää 1,3 miljardille ihmiselle elannon tarjoavan, strategisesti tärkeän elinkeinon kasvua.
– Karjatalous on maailman eri alueilla hyvin erilaista. Sen taloudellinen arvo ja kulttuurinen merkitys vaihtelevat, mutta Afrikassa karjan merkitys ruokaturvalle on absoluuttisen elintärkeä, kansainvälisen karjataloustutkimusinstituutin varajohtaja Ian Wright sanoo.
– Karjatalous on myös nopeimmin kasvavia talouden sektoreita Afrikassa.
Wright huomauttaa, että Afrikassa ihmisten enemmistö kärsii proteiinin ja ravinteiden puutteesta toisin kuin globaalissa pohjoisessa. Pohjoisessa ihmiset hyötyisivät eläinperäisten ruokien syömisen vähentämisestä, mutta tilanne Afrikassa on päinvastainen.
Wright myöntää, että ympäristönäkökulmasta karjataloudessa on ongelmansa, joihin alan on tartuttava. Paremmilla käytännöillä karjan kiistatta runsaita kasvihuonekaasupäästöjä voidaan vähentää ja samalla edistää hiilen maaperään sitoutumista.
– On mahdollista tehdä karjasta osa sopeutumispyrkimyksiä. Karja voi yhä tuottaa ravintoa alueilla, jotka ilmaston vaihtelu on tehnyt maanviljelykselle liian riskialttiiksi.
Afrikka on niitä harvoja maailman alueita, joissa aliravitsemus lisääntyy. Karja on tehokkain ratkaisu siihen.
– Meidän tulisi priorisoida karjapohjaisia ruokia ja parantaa niiden saatavuutta kautta Afrikan, koska Afrikassa eläinperäisiä ruokia kulutetaan vain vähän. Esimerkiksi Nigeriassa kulutetaan lihaa henkeä kohden alle viisi prosenttia Argentiinan lihankulutuksesta. Eläinperäisten ruokien sisältämät ravinteet ovat elintärkeitä afrikkalaisten lasten kasvulle ja terveydelle. Silti useimmat aliravitsemuksen poistamiseen tähtäävät interventiot hyljeksivät eläinperäisiä ruokia, Floridan yliopiston ruokajärjestelmäinstituutin johtaja Adegbola Adesogen sanoo.
– Oikeilla poliittisilla linjauksilla ja tasapainoisella karjatalousnarratiivilla karjatalous voi houkutella sijoituksia ja vahvistaa taloudellista kasvua Afrikassa, Wright uskoo.