Eduskunnan suuri valiokunta asettui tänään keskiviikkona kannattamaan EU-komission visiota maatalouden ja ruoan tulevaisuudesta. Vasemmistoliiton kansanedustaja Mai Kivelä arvioi, että helmikuussa julkistetussa visiossa esitetyt toimenpiteet heikentävät maatalouden ilmasto- ja ympäristöulottuvuutta.
Kivelä ehdotti valiokunnassa vaihtoehtoista kantaa, mutta se raukesi kannattamattomana.
– Komission tavoite on, että maataloussektorilla siirrytään ympäristötoimien osalta entistä enemmän vapaaehtoisuuteen, Kivelä sanoo.
”EU-komission visio ei vastaa aikamme haasteisiin.”
– Sitovien velvoitteiden puute pitää sisällään kuitenkin merkittäviä riskejä ympäristön kannalta ja tekee maataloussektorin ympäristövaikutusten arvioinnista ja ennakoinnista haastavaa.
Eläintuotannon tuista pitäisi luopua
Kivelä painottaa sitä, että jotta maataloussektorilla voidaan vastata ekologiseen kriisiin, myös maataloustukijärjestelmää tulee uudistaa.
Kivelä puuttuisi maatalouden tukijärjestelmään. Tukia tulisi hänen mielestään osoittaa nykyistä enemmän ilmaston, luonnon ja vesien suojelua edistäviin toimiin sekä palkitsemaan maanviljelijöitä aktiivisista ympäristöteoista. Esimerkiksi eläintuotannon tuista tulisi asteittain luopua. Käsillä oleva komission visio ei tätä kuitenkaan edistä.
– Se, missä määrin onnistumme torjumaan ekologista kriisiä ja vastaamaan sen seurauksiin, kuten lisääntyneisiin sään ääri-ilmiöihin, määrittää maatalouden toimintaedellytysten säilymisen. Komission visio ei vastaa aikamme haasteisiin, koska siinä ei esitetä kunnianhimoisia tai edes riittäviä ympäristötavoitteita, Kivelä kiteyttää.
Ei ole markkinoita
Kivelä toteaa, että EU:n visiosta jää uupumaan konkreettinen poliittinen tiekartta päästövähennystavoitteiden ja luonnon monimuotoisuuden vahvistamisen osalta. Siinä ei ole myöskään riittävästi huomioitu tarvetta muovata ruokajärjestelmää selkeästi kasvipainotteisempaan suuntaan, mikäli siitä halutaan tulevaisuudenkestävä. Myös solumaatalouden merkittävä potentiaali ja mahdollisuudet jäävät nyt huomiotta.
– Suomessa ei eläintuotteiden markkinoilla ole merkittäviä kasvumahdollisuuksia. Suurin osa ruoka-alan kasvupotentiaalista on sen sijaan solumaataloudessa, kasviproteiineissa ja kasvimeijerituotteissa, hän sanoo.