Ranskan ulkoministeri Michèle Alliot-Marie on joutunut varsinaiseen mediamylläkkään. Hänen eroaan on vaadittu yleisesti, mutta ranskalaisten ministereiden ei ole tapana erota. Sillä nykyinen ulkoministeri ei ole tehnyt mitään pahempaa kuin muutkaan ranskalaispoliitikot.
Hän vain on valehdellut niin paljon, ettei hänen lausuntojaan enää kukaan usko. Ulkoministeristä on tullut ei-toivottu vieras Ranskan entisessä alusmaassa Tunisiassa, koska ulkoministeri ei ole ymmärtänyt mitä Tunisiassa on tapahtunut.
Tunisiassa alkoi joulun alla niin sanottu jasmiinivallankumous, joka johti maata yli 30 vuotta hallinneen presidentin Zine al-Abidine Ben Alin ja hänen klaaninsa noloon pakoretkeen luksuslentokoneella. Pitkien neuvottelujen jälkeen kone sai laskeutumisluvan Saudi-Arabiaan, jossa klaani nykyisin viettää luksuselämää.
Tunisian tapahtumat ovat sytyttäneet lähes kaikissa arabimaissa kansanliikkeitä, joiden tarkoituksena on päästä eroon kaikista yli 30 vuotta hallinneista diktaattoreista. Heitä yhdistää se, että kaikissa maissa järjestystä ylläpidetään poliisivoimin, eikä mikään asia järjesty ilman korruptiota. Kaikki vaalitulokset on väärennetty, joiden ansiosta diktaattorit ovat pysyneet asemissaan.
Tunisiasta alkanut kulovalkea on levinnyt nyt Libyaan ja Bahrainiin saakka.
Ranskalaisministerin
eroa vaaditaan
Ulkoministeri Michèle Alliot-Marie (lempinimeltään MAM) on toiminut Ranskan hallituksessa jo 15 vuotta. Loppuvuodesta hänet nimitettiin ensimmäistä kertaa ulkoministeriksi, kun edellinen, kokenut ulkoministeri Bernard Kouchner kyllästyi presidentti Nicolas Sarkozyn neuvonantajien valtaan ja päätti vasemmistolaisena lopettaa yhteistyön oikeistopresidentin kanssa.
Alliot-Marie on ollut aina rehellisen ja suoraryhtisen maineessa. Hänestä ovat jotkut jopa ennustaneet tulevaa presidenttiä.
Mutta hänen kömpelyytensä paljasti liian pitkään hallituksessa toimineen ministerin irtautumisen tavallisesta elämästä.
Ensin paljastui, että ulkoministeri oli ehdottanut jasmiinivallankumouksen alussa presidentti Ben Alille Ranskan poliisivoimien apua mellakoiden tukahduttamiseksi.
Sitten hän matkusti Ben Alin rikkaan liikemiesystävän Aziz Miledin yksityissuihkukoneella perheineen joulua viettämään Tunisiaan.
Myös Alliot-Marien aviomies on ministeri. Kun häneltä kysyttiin, eikö hän tiennyt, että tunisialaiset olivat silloin jo vallankumoustaan tekemässä, ministeri vastasi, ettei se ollut vielä alkanut.
Tunisian tapahtumat alkoivat kuitenkin jo 17.12. kun Mohammed Bouazizi ensimmäisenä teki polttoitsemurhan. Polttoitsemurhat ovat sittemmin levinneet kaikkiin arabimaihin.
Vanhemmatkin
mukana korruptiossa
Ulkoministeri väitti, että ei ole tehtävissään loma-aikana. Hän joutui tosin nopeasti korjaamaan sanomansa. Ulkoministeri edustaa maataan missä tahansa maassa vuorokauden ympäri.
Tätä seurasi paljastus toisestakin lahjusmatkasta Tunisiaan. Lopulta paljastui, että ulkoministerin vanhemmat olivat käyttäneet hyväkseen ministerityttärensä suhteita tehdäkseen omaa bisnestään ostamalla tuottavan tunisialaisen yrityksen.
Lahjontaan ja väärinkäytöksiin tottuneet ranskalaisetkin ovat kaikesta valehtelusta ja avoimesta korruptiosta järkyttyneenä ryhtyneet vaatimaan MAMin eroa hallituksesta. MAMin kannatus laski mielipidetiedustelujen mukaan heti 17 prosenttia.
Mutta presidentti Nicolas Sarkozy ja koko hallitus ovat Michèle Alliot-Marien tukena. Ranskassa ei ministerien ole tapana erota kunniasyistä, kuten naapurimaissa tehdään.
Ehkä siksi, että jokaisella ministerillä on joku skandaali takataskussaan.