Useita ihmisiä kuoli torstaiaamuna ennen auringonnousua, kun Bahrainin poliisi hajotti mielenosoittajien leirin pääkaupunki Manaman keskusaukiolla.
Raakaan väkivaltaan turvautuminen yllätti monet, koska hallitus näytti kahden ihmisen kuolemaan alkuviikolla johtaneiden tapahtumien jälkeen suuntautuvan tilanteen rauhoittamiseen.
Kuningas Hamad ibn Isa al-Khalifa oli tiistaina tv-puheessa luvannut tutkituttaa surmat ja asettaa komitean keskustelemaan poliittisista muutoksista.
Bahrainin tilanne alkoi parissa päivässä muistuttaa Tunisian ja Egyptin mallin mukaista kansannousua.
Liian vähän liian myöhään, sanoivat monet jo silloin. Torstaiaamuna tie vuoropuheluun romahti.
Pikakansalaisista
turvallisuuspoliiseja
Bahrainissa on kytenyt perusristiriita siitä, että 70 prosenttia väestöstä on shiiamuslimeja, mutta kuningassuku sekä muu poliittinen ja taloudellinen eliitti ovat sunneja.
Shiiat syyttävät sunneja syrjinnästä työpaikkojen, koulutuksen ja asuntojen saannissa. Tilannetta on viime vuosien aikana kiristänyt se, että hallitus on pikapäätöksillä antanut kansalaisuuden kymmenille tuhansille muualta tulleille sunnimuslimeille.
Monet muun muassa Pakistanista, Jemenistä, Syyriasta ja Jordaniasta saapuneista muuttajista on palkattu turvallisuuspoliisiin, mikä on saman tien oikeuttanut heidät erilaisiin etuuksiin.
Nykyään enemmistö poliiseista on näitä muualta tulleita ”palkkasotilaita”, mikä on antanut oman kitkerän lisänsä viime päivien tapahtumiin.
Pikakansalaisuus ei koske siirtotyöläisiksi tulleita shiioja. Bahrainissa asuu 1,2 miljoonaa ihmistä, mutta heistä vain reilut puoli miljoonaa on kansalaisia.
Bahrainissa oli levottomuuksia jo viime elokuussa, minkä jälkeen satoja shiiamiehiä ja -poikia pidätettiin.
Al-Khalifaksi
al-Khalifan paikalle
Viime maanantain mielenosoituksissa shiiat vaativat syrjinnän lopettamista sekä poliittisten vankien vapauttamista ja kidutuksen lopettamista.
Tilanne alkoi kuitenkin parissa päivässä muistuttaa Tunisian ja Egyptin mallin mukaista kansannousua, mikä yllätti ilmeisesti sekä hallituksen että shiiojen laillisen oppositiopuolueen al-Wefaqin.
Nuoret ryhtyivät organisoimaan mielenosoituksia. Shiiojen rinnalle astui sunneja. Vaatimukset tulivat yhä poliittisemmiksi.
Al-Khalifan suku on pitänyt Bahrainissa valtaa vuodesta 1783 alkaen. Vuonna 2002 päämies vaihtoi tittelinsä emiiristä kuninkaaksi ja samalla perustettiin uusi kaksikamarinen parlamentti.
Hallitus nimittää parlamentin ylähuoneen. Alahuone valitaan suhteellisen vapaissa vaaleissa, joissa myös naisilla on äänioikeus ja vaalikelpoisuus. Oppositiolla on tällä hetkellä 18 alahuoneen 40 paikasta.
Parlamentin valta on kuitenkin melko vähäinen. Todellinen valta on yhä kuningashuoneella, jonka jäseniin kuuluu 80 prosenttia ministereistä.
Kansa on nurissut, että maassa on ollut jo 40 vuotta sama pääministeri, kuninkaan setä Khalifa ibn Salman al-Khalifa. Kuninkaan vastaus tähän on ollut, että hän on vähitellen siirtänyt pääministerin tehtäviä kruununprinssille, Salman ibn Hamad ibn Isa al-Khalifalle.
Jos jokin aika sitten vielä monelle olisi riittänyt kuninkaan jääminen seremonialliseksi valtionpäämieheksi, nyt yhä useampi haluaa eroon koko monarkiasta.
Yhdysvaltain ja
Saudi-Arabian päänsärky
Bahrain poikkeaa monista arabimaista siinä, ettei sillä ole kovin runsaita öljyvaroja. Se on alueellinen finanssikeskus ja lisäksi taloudelle tärkeitä ovat vapaamielisempään ilmapiiriin huvittelemaan tulevat saudiarabialaiset. Saarella sijaitseva Bahrain on vuodesta 1987 lähtien ollut pengertietä pitkin vain parinkymmenen minuutin ajomatkan päässä Saudi-Arabiasta.
Bahrain muistuttaa Tunisiaa siinä mielessä, että sieltä löytyy keskiluokkaa ja koulutustaso on melko korkea.
Kuningasperhe on Yhdysvaltain liittolainen. Bahrainin strategista merkitystä lisää, että se on Yhdysvaltain 5. laivaston kotisatama Persianlahden alueella.
Kuninkaan tukijat nimittelevät mielenosoittajia pettureiksi ja Iranin agenteiksi. Kuningasperhe on ennenkin väittänyt, että shiialainen Iran lietsoo levottomuuksia Bahrainissa.
WikiLeaksin paljastamien diplomaattisähkeiden mukaan Yhdysvallat ei usko tätä. Salaisten sähkeiden mukaan Yhdysvallat ei ole löytänyt tästä mitään näyttöä ainakaan 1990-luvun puolivälin jälkeen, ei myöskään väitteille Bahrainin shiiojen sissikoulutuksesta Libanonin shiialaisen Hizbollahin leireillä.
Monet alueen monarkit seuraavat kuitenkin levottomina Bahrainin tapahtumia. Monissa sunnijohtoisissa maissa on sorrettu shiiavähemmistö, myös Saudi-Arabiassa.
Useat asiantuntijat sanovatkin BBC:lle uskovansa, että jos tilanne lipeää Bahrainin kuninkaan kädestä, Saudi-Arabia on valmis puuttumaan asioihin jopa interventiolla.