Kuluttajahinnat nousivat helmikuusta maaliskuuhun puoli prosenttia lähinnä alennusmyyntien päättymisen ja polttoaineiden hintojennousun vuoksi. Viime vuoden maaliskuusta kuluttajahinnat nousivat Tilastokeskuksen torstaina julkistaman kuluttajahintaindeksin mukaan 3,3 prosenttia. Vuosi-inflaation vauhti oli sama helmikuussa. Vuodessa nousivat elintarvikkeiden ja polttoaineiden hintojen ohella eniten sähkön ja asuntojen hinnat sekä vuokrat.
Elintarvikkeet maksoivat keskimäärin vajaan kuusi prosenttia enemmän kuin vuosi sitten, mutta vaihtelu on erittäin suurta. Esimerkiksi appelsiinien hinta oli hieman laskenut, mutta banaanien hinta noussut viidenneksen. Kevytmaidon hinta oli noussut vain pari prosenttia, mutta appelsiinimehun hinta toistakymmentä prosenttia. Vihannekset olivat pääsääntöisesti hieman halvempia kuin vuosi sitten, mutta perunat ja juurekset jopa 40 prosenttia viimevuotista kalliimpia. Kahvi- ja jäätelöpaketeista sai samoin maksaa yli kolmanneksen viimevuotista enemmän.
Elintarvikkeiden hintojen noususta huolimatta ravintoloiden ja kahviloiden hinnat olivat pysyneet lähes viimevuotisella tasolla, sillä niiden ruokatarjoilun arvonlisäveroa alennettiin viime kesänä. Työpaikkaruokailu maksoi keskimäärin kolme prosenttia vähemmän kuin vuosi sitten.
Veronkorotukset näkyvät hinnoissa
Asuntolainojen keskikorko oli noussut vasta vajaat viisi prosenttia 2,1 prosenttiin, asuntojen hinnat puolestaan runsaat viisi prosenttia. Asumiskuluista eniten oli noussut sähkö ja lämmityskulut. Kevyt polttoöljy maksoi lähes puolta enemmän kuin vuosi sitten, sähkö lähes viidenneksen enemmän.
Energian hinnan nousu näkyi myös liikennepolttoaineiden hinnoissa. Bensiinin hinta oli noussut kymmenen prosenttia ja dieselin jopa neljänneksen.
Kodinkoneiden hinnat olivat hieman laskeneet, television ja tietokoneen hinta jopa kymmenen prosenttia. Matkapuhelinmaksut olivat pysyneet lähes ennallaan, nettiyhteyksien hinta noussut kolme prosenttia.
Inflaatiolukuja ovat nostaneet myös arvonlisäveron ja muiden verojen korotukset. Arvonlisäveron viime kesänä tapahtunut korotus vaikuttaa vielä heinäkuuhun saakka, vuoden alusta tullut energiaveron korotus koko tämän vuoden ajan. EU:n yhdenmukaistetun kuluttajahintaindeksin mukaan niiden vaikutus on runsas puoli prosenttiyksikköä.
Kuluttajahintojen nousu on taas viime syksystä lähtien ollut Suomessa selvästi voimakkaampaa kuin euroalueella keskimäärin.