Perustulolle löytyy kannatusta kaikissa puolueissa. Kyselyissä valtaosa suomalaisista on kannattanut jonkinlaista perustuloa. Kansalaisaloite perustulosta näyttää kuitenkin lässähtävän: allekirjoituksia on kerätty vajaat 21 000, kun keräysaikaa on jäljellä enää neljä päivää.
Mikä meni pieleen, Suomen perustuloverkoston varapuheenjohtaja Johanna Perkiö?
– Luotimme ehkä liikaa nettikampanjointiin ja siihen, että se lähtisi itsestään vetämään. Yhteistyöjärjestöjä olisi myös pitänyt kannustaa enemmän kampanjoimaan aloitteen puolesta.
Allekirjoituksia on Perkiön mukaan kerätty paperisena hyvin, mutta perustuloverkostolla oli liian vähän sellaisia aktiiveja, jotka pystyvät jalkautumaan kerääjiksi kadulle. Resurssit ja rahoitus puuttuivat. Ongelma on enemmän kampanjoinnissa ja tiedotuksessa kuin kannatuksessa, Perkiö sanoo.
– Vaikka ihminen mielipidemittauksessa sanoisi kannattavansa, niin verkkopankkitunnuksilla kirjautuminen ja allekirjoittaminen on ilmeisesti jonkinlainen kynnys.
Seuraavaksi EU ja eduskunta
Suomen perustuloverkosto kampanjoi seuraavaksi EU:n laajuisen perustuloa vaativan kansalaisaloitteen puolesta. Maaliskuussa avattu aloite tarvitsee miljoona allekirjoitusta. Tällä hetkellä koossa on 60 000 nimeä.
Toinen tavoite on seuraavat eduskuntavaalit vuonna 2015. Kampanjoitsijat haluavat perustulon hallitusohjelmaan.
Perkiön mielestä suomalainen perustulokeskustelu on parantunut vuoden aikana.
– Se on edennyt juupas-eipäs-kiistelystä siihen, että mietitään toteuttamisen tapoja. Koen, että perustulon kannattajat ovat päässeet niskan päälle, kriitikoita on aika vähän liikkeellä.
Kolme aloitetta onnistunut
Kansalaisaloitteiden tekeminen tuli mahdolliseksi keväällä 2012. Tähän mennessä kolme aloitetta on kerännyt vaaditun määrän allekirjoituksia: aloite turkistarhauksen kieltämiseksi, ”Järkeä tekijänoikeuslakiin” -aloite sekä aloite tasa-arvoisesta avioliittolaista.
Kannabiksen käytön ja hallussapidon rangaistavuudesta luopumista vaativa aloite umpeutui viikko sitten ja sai kokoon 25 000 nimeä. Avoimista aloitteista lähimpänä läpimenoa on ruotsin kielen valinnaistamista esittävä aloite, jolla on noin 44 000 kannattajaa.