Ammattiliitto Pro ei hyväksy konepajayhtiö Metson perusteluita uudelle yt-kierrokselle, jonka tuloksena Massa, paperi ja voimantuotanto -liiketoiminnasta aiotaan vähentää 750 henkilöä lähinnä Suomessa.
– Yhtiön ilmoitus on uskomaton. Aika on täydellisen väärä väen vähentämiseksi pysyvästi alalta. Juuri viime viikolla uutisoitiin laajalti luottamuksen olevan palautumassa Euroopan talouteen. Investointihyödykkeiden viennin voi toivoa olevan vähitellen virkoamassa, Pron puheenjohtaja Antti Rinne toteaa.
– Nyt olisi kaivattu malttia lyhytaikaisen pörssiarvon korjaamisen sijaan. Miksi osaavista ja sitoutuneista suomalaisista työntekijöistä ei tässä tilanteessa pidetä kiinni?
Valtionyhtiöiden toiminta kummastuttaa
Erityisesti ammattiliitossa ihmetellään yhtiön suomalaisten omistajien toimintaa.
– Valtionyhtiöt ovat nyt ensimmäisinä ajamassa Suomi-laivaa karille, paheksuu teollisuussektorin johtaja Markku Palokangas.
Valtion sijoitusyhtiö Solidium omistaa Metsosta 11 prosenttia.
– Irtisanomiset kohdistuvat pääosin Suomeen. Suomen hallituksesta ja eduskunnasta ei löydy tahtoa omistajaohjauksen puuttumiseen, suomii Palokangas.
Liiton puheenjohtaja Rinne peräänkuuluttaa yhtiön suomalaisia omistajia kyseenalaistamaan yrityksen toimivan johdon harkintakyvyn.
– Metson johdosta ei näytä olevan taistelemaan yhtiön keskeisen liiketoiminta-alueen uuden nousun puolesta. Suomalaisilla on kuitenkin lupa odottaa, että sitä omistavista Suomen valtion sijoitusyhtiö Solidiumista sekä lukuisista kotimaisista eläkeyhtiöistä tätä tahtoa löytyisi, Rinne painottaa.
Yt-neuvottelut käynnistyvät yksiköissä, jotka palvelevat paperi- tai massateollisuutta.
Metson huhtikuussa 2013 käynnistyneen kulukuurin tavoite on noin sadan miljoonan euron vuotuiset säästöt vuoteen 2016 mennessä. Nyt yritys hakee noin 50 miljoonan euron vähennystä toimintakustannuksiin henkilöstöä vähentämällä.
Tampereella jo lappu luukulla
Aiemmin tänä vuonna Metson Voimantuotanto- ja Kuidut -liiketoimintayksiköissä käytiin yt-neuvottelut henkilöstövähennyksistä, ja tuloksena oli noin 25 miljoonan euron vuotuiset kustannussäästöt. Metso päätti lopettaa suodatinkangastuotannon Tampereella ja siirtää tehtaan Portugaliin. Samalla hävitettiin noin175 ihmisen työpaikka.
Tampereen tehtaan toimihenkilöiden luottamusmies Timo Kivimäki arveli keväällä 2013, että yhtiötä laihdutetaan uutta pörssiyhtiötä varten.
Tammikuussa 2014 Metson Massa, paperi ja voimantuotanto eriytetään Metsosta ja yksikkö alkaa toimia itsenäisenä pörssiyhtiönä, jonka nimi on Valmet Oyj.