Vasemmistonaiset kehuu työministeri Lauri Ihalaisen torstaina tekemää ehdotusta isälle korvamerkityn osan jakamisesta kotihoidontuessa.
– Isien hoivavastuun tukemiseen tarvitaan konkreettisia toimia valtiolta, Vasemmistonaisten puheenjohtaja Saila Ruuth vaatii.
Myös kokoomuksen kansanedustaja Sari Sarkomaa pitää asiaa jatkokehittämisen arvoisena.
Keskustan varapuheenjohtaja Annika Saarikko on jo ehtinyt tyrmätä ehdotuksen, mikä ihmetyttää Ruuthia ja Sarkomaata.
– Kuvitteleeko Keskusta, että hoivavastuu tasaantuu pelkällä pyhällä hengellä, Ruuth kysyy.
– Tämän logiikan mukaan keskusta ei kannattaisi muitakaan vain isille merkittyjä perhevapaita. Näyttää siltä, että keskusta tyrmää lähtökohtaisesti kaiken, mitä hallituksen piiristä nostetaan esille, sanoo puolestaan Sarkomaa.
6+6+6 vielä parempi
Saila Ruuthin mukaan vanhemmuuden epätasainen jakautuminen on keskeinen yhteiskunnallinen tasa-arvo-ongelma, jonka ratkaisemiseen tarvitaan reippaita toimia ja kunnollisia resursseja. Isät kärsivät heikommasta asemastaan vanhempana esimerkiksi huoltajuuskiistoissa, kun taas äidit kärsivät työmarkkinoilla korostuneesta roolistaan lastenhoidossa.
– Miehille korvamerkityn osuuden lohkaiseminen kotihoidontuesta olisi ajatuksellisesti oikeansuuntainen teko, mutta mieluummin näkisin, että hallitus jatkaisi vanhempainvapaan kehittämistä 6+6+6 -mallin suuntaan, hän esittää.
Mallissa molemmille vanhemmille on varattu oma kuuden kuukauden jakso, jonka lisäksi on vielä kuusi kuukautta perheen haluamalla tavalla jaettavaa vapaata.
– Kotihoidontuki on surkean pieni mutta monessa perheessä nimenomaan äiti kitkuttaa sen varassa useimmiten vähintään siihen asti kunnes lapsi on noin puolitoistavuotias. Siksi olisi parempi kehittää nimenomaan vanhempainvapaata ja jakaa sitä vanhempien kesken, Ruuth muistuttaa.
Harva isä käyttää
Sarkomaan mukaan vanhemmuuden jakamisessa on vielä tehtävää. Vanhempainrahakausi on ollut isien ja äitien vapaasti jaettavissa jo yli 20 vuotta. Silti vain ani harva suomalainen isä uskaltautuu vain isille merkittyjen vapaiden lisäksi käyttämään muita vanhempainvapaita. Vain pari prosenttia isistä käyttää perhevapaata yli kaksi kuukautta. Lisäksi sairasta lasta jää kotiin hoitamaan useimmiten äiti.
– Työterveyslaitoksen tutkimuksen mukaan isät ovat stressaantuneita, koska työnantajat eivät koe isiä vanhempina ja suhtautuvat isyyteen liittyviin joustoihin usein negatiivisesti. Työpaikoilla on selvästi tarvetta asennemuutokseen. Isät on nähtävä vanhempina siinä missä äiditkin. Tietenkin on perheiden asia päättää, miten lapsensa hoitavat, Sarkomaa sanoo.