Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola vaatii kuntia ja valtion valvontaviranomaisia puuttumaan kuntien viranhaltijoiden lainvastaiseen toimintaan. Paavolan mukaan kuntien viranhaltijoiden valmistelemat alimitoitetut budjetit sekä toimeenpanemat henkilöstölomautukset ja muut säästötoimet rikkovat räikeästi vanhuspalvelulain määräyksiä. Vanhuksille ei kaikissa kunnissa pystytä tarjoamaan lain edellyttämiä palveluita, hän sanoo.
Kesällä voimaan tullut vanhuspalvelulaki määrää, että kunnan on järjestettävä iäkkäälle henkilölle laadukkaita sosiaali- ja terveyspalveluja, jotka ovat hänen tarpeisiinsa nähden oikea-aikaisia ja riittäviä. Lain mukaan nämä palvelut on toteutettava niin, että ne tukevat iäkkään henkilön hyvinvointia, terveyttä, toimintakykyä, itsenäistä suoriutumista ja osallisuutta.
Ammattiliittoon on monista kunnista kuitenkin tullut viestiä, että jo ennestään alimitoitettuja henkilöstöresursseja pienennetään vielä säästösyistä.
– Tämä ei ole inhimillistä ja siinä rikotaan törkeästi lakia sekä vanhusten oikeuksia saada riittävät palvelut, toteaa Paavola.
Ostopalveluja ei valvota
Paavola sanoo, ettei kuntien tekemien ostopalvelusopimusten toteutumista valvota kaikissa kunnissa.
– Jos esimerkiksi yksityiset toimijat pyörittävät toimintaa vajaamiehityksellä, vaikka laskuttavat kunnalta täyden sopimuksen mukaisen hinnan, niin tässä kuntien johtavat viranhaltijat syyllistyvät kuntalaisten yhteisten varojen tuhlaamiseen, syyttää Paavola ja vaatii toimintamallin lopettamista välittömästi.
SuPerin puheenjohtaja korostaa kuntien viranhaltijoilla olevan vastuu virkatoimistaan ja jokaisen viranhaltijan vastaavan siitä, että hänen virkatoimensa ovat lainmukaisia.
– Tietoisesti alibudjetteja laativat tai niitä esittelevät sekä ostopalvelusopimusten valvomista laiminlyövät viranhaltijat on saatettava virkavastuuseen teoistaan. Heille ei myöskään saa vastuuvapautta toimistaan myöntää.
Paavolan mukaan monissa kunnissa tehdään tälläkin hetkellä alimitoitettuja budjetteja ja lainvastaisia säästötoimia ja siksi aluehallintovirastojen tarkastajien ja jopa eduskunnan oikeusasiamiehen on tilanteeseen nyt puututtava.
SuPeriin kuuluu yli 84 000 lähi- ja perushoitajaa, jotka työskentelevät julkisella ja yksityisellä sektorilla. Lähi- ja perushoitajat ovat suurin ammattiryhmä vanhustenhoidossa.