Kansalaistoimijoiden TTIP-verkosto (TTIP = EU:n ja USA:n välinen vapaakauppasopimus) toteutti eurovaaliehdokkaille kyselyn suhtautumisesta sopimukseen. Kyselyyn tuli 112 vastausta. 84 ehdokasta äänestäisi sopimusta vastaan.
Kyselyn tulos ei ole kovin kattava, sillä kokoomuksesta, perussuomalaisista ja keskustasta siihen tuli vain muutama vastaus.
Eduskuntapuolueista ahkerimmin vastasivat vasemmistoliittolaiset ja kaikki vastanneet olivat sopimusta vastaan.
”En tue sopimusta millään ehdoilla. Vasemmistoliitto vaatii eurovaaliohjelmassaan neuvotteluiden keskeyttämistä”, toteaa Li Andersson.
”Investointisuojasäännökset sopimuksessa eivät saa kaventaa valtioiden mahdollisuuksia asettaa yritystoiminnalle rajoituksia liittyen sosiaalisiin tai ekologisiin näkökohtiin. Lisäksi julkisten palveluiden tuotantoa ei pidä avata markkinoille”, toteaa Antero Eerola.
”Nykyiset neuvottelut on keskeytettävä ja sopimus hylättävä. Sopimus voidaan ottaa uudelleen käsittelyyn sillä ehdolla, että neuvotteluasemat ja taustajoukot ovat julkisia, että kansalaisjärjestöt pääsevät osallistumaan sopimuksen valmisteluun ja että varmistetaan kansallisen lainsäädännön ja EU-lainsäädännön pätevyys myös sopimuksen jälkeen”, toteaa Toivo Haimi.
”Sopimusta on myyty meille työpaikkojen tuojana ja viennin edistäjänä. Yllättäen sopimusehdot näyttävät hyödyttävän kansainvälisiä yrityksiä ja sijoittajia enemmän kuin eurooppalaisia ihmisiä”, toteaa Merja Kyllönen.
”Mikäli avoimuutta ei lisätä ja julkisia palveluita turvata, tai sopimukseen sisältyy demokratiaa uhkaava investointisuoja, pitää sopimus hylätä”, toteaa Annika Lapintie.
”En kannata koko TTIP-sopimusta. Minimissään julkiset palvelut on jätettävä sen ulkopuolelle: koulutus, sosiaali- ja terveyspalvelut, investointisuoja, yksityisyyden suoja, ympäristö, vesi, energia, tuotemerkinnät (kuten GMO) ja patenttikysymykset”, toteaa Pia Lohikoski.
”Investointisuoja on poistettava ja tehtävä kaikki vähimmäisnormitus aina kehittyneemmän osapuolen mukaan Se tarkoittaa, että EU:n olisi esimerkiksi ensi tilassa omaksuttava tiukempi finanssisektorin sääntely ja Yhdysvaltain mm. parempi kuluttajansuoja. Tietysti nämä pitäisi tehdä joka tapauksessa, mutta sopimuksessa on pelko, että tehtäisiin molemmin puolin Atlanttia huonomman mukaan”, toteaa Jussi Saramo.
”Ehdoton ehto on se, ettei sopimus saa vaikeuttaa valtioiden harjoittamaa demokraattista sääntelyä tai pakottaa valtiota ja kuntia pakkoyksityistämiseen. Sopimuksen pitäisi muuttua melko paljon siitä mitä se nyt vaikuttaa olevan, jotta voisin sen hyväksyä”, toteaa Hanna Sarkkinen.
”Sopimuksessa ei pidä olla pykäliä, jotka rajoittavat EU:n jäsenvaltioiden oikeutta päättää asioistaan, kuten palveluiden järjestämisen tavoista, ympäristön suojelusta, kuluttajasuojasta, terveyden edistämisestä tai kansalaisoikeuksista”, toteaa Sinikka Torkkola.
”Investointisuojasopimus on oltava sellainen, mikä ei vaaranna työelämän, ympäristön, elintarviketurvallisuuden, kuluttajasuojan, terveydenhuollon turvallisuutta ja oikeutta edelleen parantaa sitä”, toteaa Kari Uotila.
Mielenosoitus perjantaina
TTIP-verkosto järjestää neuvottelujen keskeyttämistä vaativan mielenosoituksen Helsingissä perjantaina 23.5. kello 15. Lähtö on Narinkkatorilta.
”TTIP-neuvotteluissa ei ole kyse vapaasta kaupasta, vaan vallan siirtämisestä valtioilta suuryrityksille. Vastakkain ovat kansalaisten ja monikansallisten yritysten etu, demokratia ja taloudellinen hyöty”, järjestäjät perustelevat.
Kansalaistoimijoiden verkkosivu