Eläkeläiset ry:n puheenjohtaja Kalevi Kivistö kehottaa eläkeuudistusta sorvaavia työmarkkinajärjestöjä lopettamaan haaveilun eläkejärjestelmän halpaversiosta. Se romuttaisi hänen mukaansa nykyisen eläketurvan.
– Eläkejärjestelmän rahoitus voi jatkossakin hyvin nojata nykyiseen malliin. Eläketurvakeskuksen selvityksen mukaan eläkevakuutusmaksujen nousupaine vuoteen 2080 mennessä on vain yhden prosenttiyksikön verran jo sovituista maksuista. Vauraalla Suomella ei ole mitään syytä horjuttaa eikä heikentää kansalaisten lakisääteistä eläketurvaa. Eläkejärjestelmämme ei ole kotimaisten eikä kansainvälisten selvitystenkään mukaan kriisissä, Kivistö sanoi Varkaudessa järjestönsä valtuuston kokouksessa.
Kokous hyväksyi laajahkon lausuman eläkeuudistuksesta, josta neuvotellaan parhaillaan työeläkejärjestöjen kesken. Neuvotteluissa tavoitellaan raamiesityksestä sopimista niin, että lakiesitys uudistuksesta voisi lähteä lausuntokierrokselle hyvissä ajoissa ennen kevään 2015 eduskuntavaaleja.
Joustava eläkeikä toimii
Eläkeläiset ry:n valtuuston mielestä vuodesta 2005 voimassa olleesta joustavasta eläkeiästä on saatu pelkästään myönteisiä kokemuksia. Se on vastannut hyviä ikääntymisen yksilöllisyydestä johtuvaan joustavuuden tarpeeseen. Sen aikana eläkeiän odote on noussut lähes kahdella vuodella.
– Eläkeiän alarajaa ei pidä nostaa, koska se ei ole ratkaisu työurien pidentämiseen. Nykyisin vanhuuseläkkeelle siirtyy työkyvyttömyyden kautta 26 ja työttömyyden kautta 31 prosenttia. Työuria voidaan tehokkaimmin ja inhimillisimmin pidentää kehittämällä työelämää niin, että työpaikkoja on tarjolla riittävästi, työhön liittyvästä ikäsyrjinnästä luovutaan ja työssä jaksetaan nykyistä pitempään, Kivistö perusteli valtuuston kantaa, että erityisesti 63 vuoden alaikäraja on säilytettävä.
”Ikääntyneiden työeläkemaksu alemmaksi”
Ikääntyneiden työllistymistä voi helpottaa alentamalla 53 vuotta täyttäneiden työeläkemaksua, joka on nyt 1,5 prosenttiyksikköä korkeampi kuin nuorilla henkilöillä. Valtuusto pitää myös ikään sidottu eläkkeiden karttumaprosenttia hyvänä porkkana työurien jatkamisessa, mutta nykyistä jyrkkää porrastusta voi lieventää nuorempien ikäluokkien hyväksi.
– Kun kaikki eivät toimintakyvyn rajoitusten ja sairauksien vuoksi jaksa työelämässä edes nykyiseen vanhuuseläkeikään, on tärkeää selvittää erilaisia malleja varhaiseläkkeistä. Niissä tulee ottaa huomioon pitkät työurat ja poikkeuksellisen kuormittavat työalat ja -tehtävät. Osa-aikaeläke tulee säilyttää eikä sen ehtoja saa heikentää. Ikääntyneiden työntekijöiden oikeus työttömyysturvan lisäpäiviin on säilytettävä, Kivistö sanoo.