Vasemmistoliitto haluaa kumota ydinvoimalan rakentamispäätöksen.
Kansanedustaja Anna Kontula totesi ydinvoiman olevan kallista, vaarallista ja vanhanaikaista puhuessaan keskiviikkona eduskunnassa. Täysistunto käsitteli Fennovoiman ydinvoimalahakemusta.
– On järjetöntä sitoa suomalaisen energiapolitiikan tulevaisuus ydinvoimalahankkeeseen, kun vaihtoehtona olisi paikallisomisteinen, turvallinen, työllistävä ja uutta teknologiaa hyödyntävä ratkaisu, vasemmistoliiton ryhmäpuheen pitänyt Kontula sanoi.
Kilpailukykyistä? Tuskin
Kontula muistutti, että ydinvoima ei jousta. Hän arvioi, että kun päätös kerran on tehty, tulee ydinvoimasta ehto, johon muun yhteiskunnan on mukauduttava.
– Ratkaisu ydinvoimalan rakentamisesta on ihmisen elinajan kestävä, mutta me emme voi mitenkään ennakoida energiataloutta niin pitkälle. Sitä paitsi uusiutuvan energian tuottaminen on kasvava ala, hän sanoi.
– Olisi hölmöä naulata sähkön tuotanto ydinvoimaan tilanteessa, jossa energiateknologiat – niin tuotanto kuin kulutuskin – ovat valtavassa murroksessa. Ydinvoiman osuus maailman sähköstä on laskenut viimeisen kymmenen vuoden aikana yli kolmanneksen. Samaan aikaan uusiutuvan energian kasvukäyrät nousevat jyrkästi, jopa keskellä talouskriisiä. Läntisissä teollisuusmaissa ydinvoimarakentamisen kultakausi päättyi jo aikoja sitten, mutta nyt jo Kiinakin tuottaa tuulivoimalla enemmän sähköä kuin ydinvoimalla.
Kontula piti todennäköisenä sitä, että aurinko- ja tuulivoiman hinta laskee alle uuden ydinvoiman jo ennen kuin Pyhäjoen reaktori ehtii käynnistyä.
– Uusiutuvan energian suorat ja epäsuorat työllisyysvaikutukset ovat vähintään samantasoisia ydinvoiman kanssa, mutta jakautuvat maantieteellisesti ja ajallisesti tasaisemmin, hän sanoi.
Kontulaa epäilytti Fennovoiman hankkeen kyky tuottaa energiaa kilpailukykyiseen hintaan.
Kansallinen virtahepo
Hän huomautti, että Pyhäjoelle kaavaillun Fennovoiman voimalan tuottajaksi kaavailtu yritys ei ole onnistunut tuottamaan yhtään voimalaa ajoissa ja budjetissa. Lisäksi merkittävä joukko osakkaita on vetäytynyt hankkeesta ja siitä on tullut julkinen investointihanke.
– Jäljellä on venäläisen Rosatomin lisäksi lähinnä julkisomisteisia yhteisöjä. Näin yksityisen sektorin projektina mainostettu ydinvoimala on siis mitä suurimmassa määrin julkinen investointihanke, meidän kaikkien asia.
Hän muistutti Olkiluodon ydinvoimalaprojektin venymisestä.
– Toistaiseksi siitä on tullut vain kansallinen virtahepo olohuoneessa. Vuosia ja miljardeja on kulunut yli tuplaten luvatusta, eikä sähköä synny vielä edes tavallisen nokialaisen lataamiseen, Kontula sanoi.
– Samalla rahalla olisimme jo rakentaneet tuulivoimakapasiteettia puolentoista reaktorin verran, huomattavasti korkeammalla tuotannon ja työvoiman kotimaisuusasteella.
Hän esitteli myös vasemmistoliiton visiota, jossa yhdistyvät hajautettu, uusiutuvia energialähteitä hyödyntävä voimalaverkko ja energiatehokkuuden parantaminen.