Eduskunnan puhemies Sauli Niinistö (kok.) esittää pohdittavaksi hallintoneuvostojen lopettamista valtio-omisteisissa yhtiöissä. Hän puhui toimittajille tänään tiistaina ennen eduskunnan syysistuntokauden avausta.
– Olisiko viisaampaa, että valtionyhtiöiden hallintoneuvostojen roolin ottaisi eduskunnan tarkastusvaliokunta, joka muodostaisi yleisen kannan siitä, mikä on valtion rooli omistajana, Niinistä pohti.
Hän perusteli ajatusta sillä, että se takaisi samanlaisen linjan valtion edustajien käyttäytymisessä valtioyhtiöiden elimissä. Hänen mukaansa hallintoneuvostot eivät ole kyenneet toimimaan yritysten linjanvetäjinä eettisissä kysymyksissä ja otti esimerkiksi palkkiojärjestelmät.
– Hallintoneuvoston pitäisi tietyissä asioissa viedä yrityksen johtoa. Väliin tuntuu, että siinä käy toisinpäin. Yhtiön johto vie hallintoneuvostoa, Niinistö sanoi. Hän totesi nykyisellään usein joutuvan kummastelemaan, kun keskusteluun nousevan valtionyhtiön hallintoneuvoston puheenjohtaja ilmoittaa, että emme tiedä mitään.
– Hallintoneuvosto on kutienkin oikeudellisesti määritelty elin, jonka tehtäviin kuuluu esimerkiksi eettisen linjan määrittely.
Niinistö tarkensi tarkoittavansa yhtiöitä, joissa valtio välttämättä ei ole enemmistöomistaja.
Eduskuntakeskustelua valtionyhtiöistä Niinistö piti muuttumattomana vuodesta toiseen ja arvioi, että se ei ole omiaan selventämään kuvaan, miten kukin suhtautuu yhtiöihin.
– Puhe pysyy samana, mutta suu vaihtuu sen mukaan, ollaanko oppositiossa vai hallituspuolueessa. Aina sama väittely, väittelijät vain vaihtavat roolia.
Taloussuunnittelua
Niinistö esitti myös laajapohjaista yhteistyötä talouden pitkän aikavälin suunnitteluun. Hän toivoi pysyvää järjestelyä, jossa kaikki eduskuntapuolueet olisivat mukana ennakoimassa talouden kehitystä.
– Tällä voitaisiin voittaa se, että olisi laajaa ymmärrystä silloin, kun ollaan ahtaassa tilanteessa, kuten nyt, Niinistö sanoi. Hän oli huolissaan erityisesti julkisen talouden roolista ja arvioi sen jäävän kansantalouden jalkoihin tulevan ennakoimisessa.
Hän vertasi kaavailemaansa talousvalmistelua turvallisuus- ja puolustuspoliittisten selontekojen valmisteluun, jossa ennakoidaan tulevaa useiksi vuosiksi.
Kommentteihin talouden ennustamisen vaikeudesta Niinistö totesi elämässä olevan aina se riski, että käy toisin kuin toivotaan.
– On olemassa tekijöitä, joista on tietoa ja paljon tekijöitä, joista ei ole. Sama koskee turvallisuuspolitiikkaa, mutta silti sitä koskee selontekoprosessi, joka tuo esiin erilaisia poliittisia näkökulmia.