Vastaisuudessakin puolueiden saama tuki jää osin hämärän kätköön. Vaali- ja puoluerahoitustoimikunnan puheenjohtaja Lauri Tarasti uskoo, että poliittisen kulttuurin muuttuminen ja media pitävät huolen rahoituksen avoimuudesta.
Tarastin mukaan juridisesti on hyvin vaikea määritellä, mikä on tukea, mikä vaalitoimintaa ja mikä viime kädessä puoluetoimintaa. Myös eroa normaalin liiketoiminnan ja puoluetoiminnan rahoittamisen kesken on joskus vaikea tehdä.
– Jos osakeyhtiönä toimiva tilitoimisto myy palveluitaan, onko asiakas kuluttaja vai puolueen tukija, Tarasti havainnollisti politiikan toimittajan tapaamisessa.
Hän luottaa mieluummin puolueiden ja rahoittajien kohentuneeseen moraalin ja mahdollisiin eettisiin pelisääntöihin. Sanktioita voidaan Tarastin mielestä harkita vain, jos puolue on tahallisesti antanut vääriä tietoja. Tuolloin rangaistus voisi olla puoluetuen epääminen.
Vaalirahakohu siisti pelisääntöjä
Kesällä roihahtanut vaalirahakohu on Tarastin mielestä helpottanut puoluerahoitustoimikunnan työtä. Toimikunta kokoontui tiistaina ensimmäistä kertaa tälle syksylle.
Muista maista mallia ei Suomelle löydy. Meillä on monta puoluetta ja vaaleissa yhdistyy henkilö- ja puoluevaali. Vaikka kesällä nousi esiin myös Ruotsin tapainen listavaali, Tarasti ei usko puolueiden taipuvan näin radikaaliin muutokseen.
– Pitkät listat pyyhkisivät vain osan ongelmista pois. Sen sijaan ne lisäisivät puolueiden keskusjohdon valtaa, hän tuumi.
Puolueet ulkoistavat varainhankintaa
Säätiöt, tukiyhdistykset, kiinteistöosakeyhtiöt ja muun muassa tilitoimistot voivat tulevaisuudessakin kerätä puolueelle rahaa seminaarimaksuja ja vuokria perimällä tai myymällä palveluja.
Tarastin mukaan on selvää, että puolueet ulkoistavat rahoitushankintaansa yhä enemmän puoluekoneiston ulkopuolelle. Kyse on osin yritysten saamasta verohyödystä.
Ylisuuret kampanjat ”vääristävät” politiikkaa
Puolueiden näkemykset vaalirahoituksen enimmäismäärästä, vaalien yhdistämistä ja avoimuuden määrästä ovat hyvin erilaiset.
Tarastilla ei ole jyrkkää kantaa vaalirahakattoon. Hän muistutti, että televisiokampanjointi on nostanut vaalikustannuksia. Toisaalta kampanjat ovat lyhentyneet.
– Ylisuurilla kampanjoilla on kielteinen vaikutus politiikkaan. Odotan kuitenkin komitean jäsenten kannanottoja tähän, Tarasti totesi.
Puoluerahoitustoimikunnan on määrä jättää mietintönsä lokakuun loppuun mennessä.