Suomessa jo 4 000 palautusautomaattia
Automaatin konenäkö ottaa jokaisesta pullosta ja tölkistä ”valokuvan” digitaaliseen muotoon eli tunnistaa profiilin, jota se vertaa laitteen muistissa olevaan pullokirjastoon. Suomessa on noin 1 300 erilaista juomapakkausprofiilia.
Jos kyseessä on tölkki tai kertakäyttö- eli PET-muovipullo, laite lukee myös viivakoodin. Muut juomapakkaukset jatkavat saman tien matkaansa koneessa. Suomen Palautuspakkaus Palpa arvioi maassamme toimivan noin 4 000 palautusautomaattia.
Automaattien valmistajat varjelevat paljastamasta tunnistusmenetelmien yksityiskohtia.
– Kehitimme tunnistamisjärjestelmän itse, kertoo myyntipäällikkö Ilkka Immonen laitteita valmistavasta Bevesys Finland Oy:stä.
Toinen selvästi suurempi valmistaja on norjalaisomisteinen Tomra, jonka markkinaosuus on yli puolet Suomessa. Bevesys tulee toisena, ja kolmantena on Wincor Nixdorf.
Panttijärjestelmää hallinnoiva Palpa päivittää kirjastoa uusien pakkausten tullessa markkinoille. Palpa välittää tiedot laitevalmistajille.
Alkon pulloista on oma pullokirjastonsa, jota laitevalmistajat ylläpitävät. Palpa ylläpitää keskitetysti panimoiden ja muiden juomanvalmistajien kirjastoa.
Marketeissa, joiden yhteydessä toimii Alkon myymälä, voi yleensä palauttaa Alkon ja muut pullot samaan automaattiin. Tällöin Alko ostaa palvelun marketilta.
Tumppeja tölkeissä
Lenets kertoo ihmisten tunkevan juomapakkauksiin mitä ihmeellisimpiä esineitä ja aineita.
– Erään kerran muovipullossa oli viisi sytytystulppaa. Puristin meni sen vuoksi rikki.
– Tölkkeihin tungetaan yleisesti tupakantumppeja. Kerran tuli vastaan muovipullo täynnä bensaa, lounaisessa Suomessa laitteita huoltava Lenets kertoo.
Tavanomainen tölkkiautomaatin epäkuntoon joutumisen syy on Lenetsin mukaan se, että ei-pantillinen pullo tukkii kuljetuslinjan.
– Kauppa ratkaisee, ottaako se vastaan juomapakkauksia, jotka eivät kuulu automaatin tietokantaan.
Lenets muistuttaa, että puristin ei toimi, jos pullossa on esimerkiksi litra juomaa.
Vaikka suomalaiset ovat tunnollisia kierrättäjiä Palpassa on huomattu, että monetkaan eivät tiedä, minkä kuntoisina pakkauksia automaattiin voi työntää. Viivakoodin ja etiketin samoin kuin itse pullon tai tölkin tulee olla ehjä.
Suomalaiset tunnollisia
Viestintäpäällikkö Johanna Ljungberg Palpasta kehuu suomalaisia tunnollisiksi palauttajiksi. Olemme Euroopan kärjessä.
Viime vuoden aikana uusista PET-pulloista palautui Ljunbergin mukaani 74 prosenttia. Tölkkien saanto oli noin 89 ja uudelleen täytettävien pullojen peräti 98 prosenttia. Täytettävistä muovipulloista ollaan Palpan mukaan vähitellen luopumassa, ehkä kokonaan.
Luonnonsuojeluliitto on arvostellut kertakäyttöisiin PET-pulloihin ja tölkkeihin siirtymistä, koska niiden kierrätys on vähäisempää kuin perinteisen lasipullon.Tölkit sulatetaan ja PET-muovipullot rouhitaan joka käyttökerran jälkeen. Niistä tehdään jälleen juomapakkauksia.
Lasipullot täytetään uudelleen keskimäärin 33 kertaa vastaavat muoviset 18 kertaa.
Nuoret innokkaita
Nuoret 15–24 vuotiaat kuluttajat ovat löytäneet uudet muovipullot nopeimmin. Heistä peräti 87 prosenttia on ostanut juomaa PET-pullossa. Parhaat palauttajat ovat 24–34-vuotiaita. Kyselyn mukaan heistä jopa 94 prosenttia kertoo palauttaneensa muovipullot.
Neljä viidesosaa kuluttajista ilmoittaa palauttavansa muovipullot aina. Tölkkien ja lasipullojen palauttajilla osuus lienee korkeampi.
Naisten ja miesten palautusosuudet eivät poikkea toisistaan merkittävästi. Tunnollisimmin palautetaan Itä-Suomessa.
Muoviset viinipullot ovat olleet pantillisia viime helmikuusta lähtien.