Olga Campos, 40, ei päässyt aikanaan kouluun, mutta hän piti huolen seitsemän lapsensa koulutuksesta. Se vaati kovia ponnistuksia pientä tilaa hoitavalta yksinhuoltajalta.
– Itse olen juuri aloittanut koulun, mitä en uskonut tapahtuvan koskaan, kertoo Campos, joka asuu 7 000 asukkaan El Patossa vajaan 50 kilometrin päässä Argentiinan pääkaupungista Buenos Airesista. Hänellä on jo viisi lastenlasta.
– Mieheni lähdön jälkeen raadoin aamusta iltaan kuumassa, kylmässä tai sateessa. Maatilan ja siivoustöiden ansiosta onnistuin kouluttamaan lapset, Campos sanoo. Hän viljelee kolmen hehtaarin vuokrapeltoja kälynsä Limbania Limachen kanssa.
Mahdolliset tulonsa maaseudun naiset käyttävät pääasiassa ruokaan ja lastensa tarpeisiin.
– Yleisen käsityksen mukaan naiset eivät työskentele tilalla, vaan ”auttelevat” miestään, isäänsä tai veljeään, vaikka teemme yhtä paljon kuin he ja vielä kotiaskareet päälle, tuhahtaa Limanche, jonka puoliso viljelee toista maapalaa.
Miehistä politiikkaa
YK:n ruokajärjestön FAOn mukaan maaseudun naiset muodostavat neljäsosan maapallon väestöstä, tuottavat yli puolet elintarvikkeista ja kärsivät niin taloudellisesta, sosiaalisesta kuin sukupuolisestakin syrjinnästä.
Määritelmä pätee Argentiinaan ja Latinalaiseen Amerikkaan ylipäätään.
– Naiset ovat miehiä heikommassa asemassa maanomistuksen, lainansaannin ja tukien suhteen. Maatalouspolitiikan linjaavat yleensä miehet miehiä varten, ja naiset jäävät sivuosaan, tasa-arvoasioista FAOn Argentiinan-toimistossa vastaava Cecilia Jobe sanoo.
– Meitä kuristaa maanvuokra. Kyntöjä varten joudumme vuokraamaan traktorin, joka tulee myös kalliiksi. Haluaisimme ostaa pellot omiksemme, Campos kertoo.
Limanchen mukaan laina on kuitenkin kiven takana.
– Hakija väsytetään kaiken maailman koukeroilla.
Näkymättömät naiset
– Maaseudun nainen on tehty täysin näkymättömäksi. Vaikeudet, joita naiset kokevat kaupungeissa, moninkertaistuvat maalla, missä naiset työskentelevät usein ilman palkkaa, Jobe tiivistää.
Mahdolliset tulonsa maaseudun naiset käyttävät pääasiassa ruokaan ja lastensa tarpeisiin, lisää perheviljelmien asioita maatalousministeriössä hoitava Patricio Quinos.
Hän muistuttaa FAOn selvityksestä, jonka mukaan lapsen henkiinjäämismahdollisuudet paranevat 20 prosenttia, jos perheen raha-asioita hoitaa äiti.
FAO arvioi niin ikään, että jos maaseudun naisilla kautta maailman olisi samat oikeudet kuin miehillä, se lisäisi ruuan tuotantoa 20–30 prosenttia ja pelastaisi 150 miljoonaa ihmistä nälältä.