KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Kulttuuri

Toisen dystopia on toiselle utopia

Kirjoittaja paljastaa fiktiossakin jotain itsestään, Laura Gustafsson sanoo. Syksyllä ilmestyvässä teoksessa hän lähtee Karl Ove Knausgårdin linjalle ja kertoo suoraan omista kokemuksistaan.

Kirjoittaja paljastaa fiktiossakin jotain itsestään, Laura Gustafsson sanoo. Syksyllä ilmestyvässä teoksessa hän lähtee Karl Ove Knausgårdin linjalle ja kertoo suoraan omista kokemuksistaan. Kuva: Jarno Mela

Laura Gustafssonin uusimmassa romaanissa Korpisoturi paetaan luontoon yhteiskunnan romahtaessa. Hän ei kuitenkaan halua saada lukijaa ahdistumaan. Tarvitaan myös kepeyttä ja karnevalistista leikittelyä. Ensi syksynä hän paljastaa knausgårdilaisittain jotain itsestään.

Jani Saxell
2.7.2017 8.30
ILMOITUS
ILMOITUS

Laura Gustafsson

Syntynyt 1983. Humanististen tieteinen
kandidaatti ja teatteritaiteen maisteri.

Voitti Vasemmistonuorten novellikilpailun novellilla Kesä rynkyn kanssa vuonna 2010. Novelli kertoo koirasta.

Ensimmäinen romaani Huorasatu ilmestyi vuonna 2011, jolloin kaikki Finlandia-ehdokkaat olivat naisia. Kirja avasi Gustafssonille mahdollisuuden kirjoittaa Ylelle kuunnelmasarjan Pet Shop.

Vuonna 2012 yhdessä kuvataiteilija Terike Haapojan kanssa aloitettu Toisten historia -hanke tutkii maailmanhistoriaa eläinten näkökulmasta. Siihen liittyvä Naudan Historian Museo -näyttely oli
Helsingin Kaapelitehtaalla vuonna 2013.

Romaanit Anomalia (2013) ja Korpisoturi (2016).

Näytelmä Kikka Fan Club saa ensi-iltansa Teatteri Jurkassa 9. syyskuuta.

Etusivu

Kotimaisessa kirjallisuudessa on pitkä rivi teoksia, joissa jätetään hyvästejä kolkolle ja vieraannuttavalle nyky-yhteiskunnalle, alituiselle oravanpyörän polkemiselle, tilastoille ja lokeroille: vaikkapa Veikko Huovisen Havukka-ahon ajattelija (1952), Arto Paasilinnan Jäniksen vuosi (1975) ja Maritta Lintusen Hulluruohola (2014).

Laura Gustafsson, 33, kirjoittaa itsensä Korpisoturilla (2016) tämän perinteen osaksi, mutta menee syväekologiseen tapaansa vieläkin pidemmälle.

Ahma, kerrostalotodellisuudessamme ahdistunut nuori mies, ostaa perintörahoilla metsämökin Itä-Suomesta, rupeaa istuttamaan härkäpapujaan, lanttujaan ja spelttejään sekä tutkii nokkosten hivenainepitoisuutta. Suunta on tarkoin harkittu. Idässä elävät niukkuus ja kapina, lännessä yltäkylläisyys ja mukautuvaisuus.

Hipsteristä Ahma on kaukana. Hänen survivalismiinsa kuuluu raskas aseistus: kaksi yhdeksänmillistä pistoolia, metsästyskivääri ja kruununjalokivenä Suomen armeijan rynnäkkökivääri.

Ahmasta tulee mieleen adamantium-kyntinen Marvel-supersankari Wolverine. Gustafsson ammentaa populaarikulttuurista minkä ehtii, mutta hänen mielessään olivat enemmän Suomen pedot.

– Susi olisi ollut vähän tylsä, itsestään selvä juttu. Ja nehän ovat laumaeläimiä, ”yksinäinen susi” -romantiikasta huolimatta. Kun taas ahma on häijympi tyyppi ja oikea yksineläjä. Ahmat ovat myös Suomen talouden kannalta haitallisempia, koska syövät poroja siellä pohjoisessa.

Kun nihilistinen ja linkolalainen Ahma opettelee uutta elämäntapaansa, tuntemamme maailma alkaa vakavasti horjahdella: vastaanottokeskukseen tehty brutaali polttopulloisku saa hallituksen järjenvastaisesti pistämään rajat kokonaan kiinni turvapaikanhakijoilta. Tästä hyvästä joudumme EU:n talouspakotteiden piiriin. Samaan aikaan Venäjän kanssa on jatkuvaa rajakahinaa, sähkö- ja tietoliikenneverkot kaatuilevat. Kaupungeissa yltyvät anarkia ja vahvempien valta.

Helvetti, toiset ihmiset?

Ahma tervehtii romahdusta ilolla, ja toivoo sen leviävän muihinkin maihin. Antroposeenia, ihmisen aikakautta, on kestänyt 200 000 vuotta. Elonkehä on sen jäljiltä henkihieverissä. Tehotuotantoon, luonnonvarojen tuhlailuun ja jatkuvaan kasvuun perustuvalla systeemillä olisi kuitenkin ollut vain 30–40 vuotta elinaikaa.

Onko Ahmasta sellaiseksi survivalistiksi ja esihistoriallisten metsästäjä-keräilijöiden jälkeläiseksi kuin hän itsensä näkee?

Lopun aikojen sekasorrossa Ahman luona lappaa vieraita ehtimiseen, jotkut kutsuvat itsensä pidemmäksikin aikaa kylään. On Pamsu, sylistä syliin hakeutuva kaupankassa, Linnea, luonnonparantaja ja suomenhevosen omistaja, jonka avulla Ahman pellot äestetään, armeijatyyppi Kapu ja Natsi-Jape, paikallinen uusheimon johtaja.

Gustafsson viittaa Jean-Paul Sartren ajatukseen: ”helvetti on toiset ihmiset”. Mutta onko tosiaan? Ihmis- ja naisseura tuntuvat Ahmallekin lopulta maistuvan, ja aika kolkoksi elämä menisi ilman moniongelmaista porukkaa ympärillä toheltamassa.

– Välillä kun ajattelee eläinten tehotuotantoa, puupeltoja ja Tyynenmeren jätepyörrettä, samoin naisten ja lasten hyväksikäyttöä, tulee aika lohduton olo. Tuntuu siltä, että ihminen on täysin paha ja toivoton olento. Mutta eihän se niin ole. Meissä on sisällä kaikki mahdollisuudet hyvään ja pahaan. Ruuhkabussissa ja ruokakaupassa ihmiset pystyvät vielä aika hyvin pitämään eri puolensa kasassa. Korpisoturin kuvaamissa olosuhteissa ihmisyyden äärimmäiset puolet tulevat vääjäämättä esiin. Gustafsson pohtii.

Arpinen lemmensoturi Ahma

Silloin, kun yhteiskunta oli vielä pystyssä ja Ahma eristäytynyt kerrostaloyhteisöönsä, hän löysi hengenheimolaisensa survivalistien keskustelupalstoilta: hupparissa ja reisitaskuhousuissa liikkuvan Lynxin. Hänen kanssaan käytiin dyykkaamassa ruoat kauppojen roskiksista, tutkailemassa ensimmäisen maailmansodan taisteluhautoja, maalaamassa bussipysäkkien mainostaulut valkoisiksi ja tavarataloissa silpomassa merkkituotteita, kaatamassa kodinkonepakkauksiin pikaliimaa.

Menetetyn rakkauden jälkitiloissa Ahman oli helppo pakata rinkkansa ja jättää jäähyväiset maailmalle, johon ei koskaan edes kokenut kuuluvansa.

Lynxin ja Ahman barrikadirakkaustarinassa on mukana tekijänsä pohdintoja siitä, ovatko vapaus ja tasaveroisuus mahdollisia ihmisten välisissä suhteissa.

– Se omistamisen tarve on niin pakottavan suuri ja vahingollinen. Miten sen rakastetuimman ihmisen kohdalla jokin sisällä alkaakin huutaa, että kukaan muu ei saa koskea ja minulle täytyy antaa kaikki huomio. Miksi ei voi vain antaa elämän tapahtua ympärillä? Ja tämä pätee ihan kaikkeen: tavallisten ihmisten konsumeristiseen tavarankahmintaan, jopa kansainvälisiin suhteisiin. Pitää haalia lisää maata, laittaa se oma nimilappu joka paikkaan. Uskon, että on mahdollista elää myös toisin, mutta se vaatii melkoista rehellisyyttä.

Katu-uskottava kostotarina

Gustafssonin kirjailijantyö alkoi Vasemmistonuorten novellikilpailun voitosta syksyllä 2010. Sen jälkeen vauhtia on piisannut: esikoisromaani Huorasatu (2011) kilpaili Finlandia-palkinnosta ja lähti kääntymään maailman kielille.

Huorasadussa kuvataan nyky-Helsinkiä, kovasti rivitalo-Espoon kaltaista Haadesta ja seksituristien kansoittamaa Thaimaata. Milla ja Kalla, prostituutioon ajautuvat pätkätyöläiset, saavat liittolaisekseen itsensä Afroditeen, kreikkalaisen lemmenjumalan.

Kirjassa törmäytetään antiikin tragedioita, latinalaisamerikkalaista maagista realismia, saippuaoopperoita ja Quentin Tarantino -tyylistä kostotarinaa. Verenroiskeinen ja läpeensä populaarikulttuuritietoinen Huorasatu ravistelee käsityksiä siitä, mitä ekologisesti ja feministisesti kantaaottava romaani voi olla. Gustafssonin hahmot ottavat ilon irti omasta olemisestaan ja naiseudestaan, tuovat burleskia ja ylettömyyttä arkeensa.

Varsinkin antiikin Afrodite on oikea drama queen. Iltapäivälehdet juoksevat hänen perässään, kännimokailuja ja julkkisromansseja riittää.

– Kirjoittamiselleni ovat kai ominaisia synkät ja raskaat aiheet. Lukijaa ei kuitenkaan saisi ruveta ahdistamaan. Siksi tarvitaan myös kepeyttä, huumoria, karnevalistista leikittelyä ja nopeita käänteitä, Gustafsson pohtii.

Häpeä kuuluu kirjoittamiseen

Ennen romaanimuotoon päätymistään Huorasatu oli Teatterikorkeakoulun näytelmä. Gustafsson allekirjoittaa toisen Teatterikorkean kasvatin, Maria Peuran Antaumuksella keskeneräinen (2012) -teoksen opit.

Antaumuksella keskeneräinen on työpäiväkirja, luovan kirjoittamisen opas, tunnustuksellinen teos kirjailijaksi kasvamisesta. Miten sen vain haluaa lukea. Peuran perusajatus on käydä sisäistä sensuuria vastaan: jos jokin aihe on kipeä, ahdistava, häpeää tuottava ja kaikin puolin mahdoton, juuri siitä pitää kirjoittaa.

Omia rajojaan Gustafsson koetteli jo toisessa teoksessaan Anomalia (2013). Sen risteävät tarinalinjat vievät muun muassa siirtomaa-Intiaan, suden kasvattamiin orpotyttöihin, joista brittiherrasmies yrittää koulia hyviä ihmisiä ja hyviä kristittyjä. Kirjassa päästään myös nyky-Lontooseen, jossa päihdeongelmainen, prinsessahaaveita elättelevä nettinarsisti-äiti ja hänen pikkurikollinen uusnatsipoikaystävänsä perustavat uusperhettä. Lapsia rääkätään äärimmäisellä tavalla, poliisi ja lastensuojelu ovat helisemässä.

Prostituutiosta piittaamattomuuden kulttuuriin, antiikin jumalista asehulluihin: Gustafsson ei ole todellakaan sievistellyt tai sensuroinut itseään. Teatterikorkean opit ovat menneet perille.

– Pitää tietyllä tavalla hävettää, kun kirjoittaa, ja se häpeä tulee rehellisyydestä. Siitä, että pyrkii katsomaan ihmistä niin suoraan kuin mahdollista. Kun katsoo ihmistä, katsoo tietenkin sisäänpäin. Vaikka kyse olisi täydestä fiktiosta, väkisinkin tulee paljastaneeksi jotain itsestään.

Ensi syksyllä rajojen koettelu jatkuu. Silloin Gustafssonilta ilmestyy omaelämäkerrallinen proosateos.

– Lähdin Karl Ove Knausgård -linjalle. Omasta kirjastani tulee toki paljon lyhyempi, en ole niin laveasanainen. Kirjassa käsittelen tiettyjä teemoja omien kokemusteni kautta. Aika vähän tekemistäni ja sanomisistani on tähän mennessä kukaan suuttunut. Mutta katsotaan, korjaantuuko tilanne syksyllä, Gustafsson naurahtaa.

Laura Gustafsson

Syntynyt 1983. Humanististen tieteinen
kandidaatti ja teatteritaiteen maisteri.

Voitti Vasemmistonuorten novellikilpailun novellilla Kesä rynkyn kanssa vuonna 2010. Novelli kertoo koirasta.

Ensimmäinen romaani Huorasatu ilmestyi vuonna 2011, jolloin kaikki Finlandia-ehdokkaat olivat naisia. Kirja avasi Gustafssonille mahdollisuuden kirjoittaa Ylelle kuunnelmasarjan Pet Shop.

Vuonna 2012 yhdessä kuvataiteilija Terike Haapojan kanssa aloitettu Toisten historia -hanke tutkii maailmanhistoriaa eläinten näkökulmasta. Siihen liittyvä Naudan Historian Museo -näyttely oli
Helsingin Kaapelitehtaalla vuonna 2013.

Romaanit Anomalia (2013) ja Korpisoturi (2016).

Näytelmä Kikka Fan Club saa ensi-iltansa Teatteri Jurkassa 9. syyskuuta.

Etusivu

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Markku Ropposen Kuhalat ovat harvinainen tapaus: sarja vain paranee vanhetessaan.

Kuhalan aina vain surrealistisemmat seikkailut aiheuttavat naurunpyrskähdyksiä Markku Ropposen uusimmassa teoksessa

Antonio Negri (vas.) ja Michael Hardt vuonna 2013.

Väen ja Imperiumin filosofi Antonio Negri – Joulukuussa kuolleen filosofin perintö tulee vaikuttamaan yhteiskunnallisiin liikkeisiin vielä pitkään

Uhkaava kansikuva ei täysin vastaa Mustan linnun tarinaa.

Frida Skybäckin ihmissuhdedekkari Musta lintu osoittaa, että jännitys on tiheämpää ilman väkivaltaa

Vladimir Putinin valtakauden alusta tulee vuoden lopulla kuluneeksi 25 vuotta. Sinä aikana Venäjälle on luotu fasistisella kasvatustyöllä Hitlerjugendin kaltainen uusi sukupolvi.

Vaikka Putinista joskus päästään, fasismista Venäjällä ehkä ei, koska Z-sukupolvea on aivopesty siihen yli 20 vuotta

Uusimmat

Keskustan Antti Kaikkonen ja SDP:n Antti Lindtman eduskunnassa.

Keskusta ja demarit eivät ottaneet vihreitä ja vasemmistoliittoa mukaan välikysymykseensä – Vasemmistoliiton Pekonen: ”En tiedä syytä”

Teollisuusliiton varapuheenjohtaja Turja Lehtonen.

Teollisuusliiton Lehtonen: ”Jos hallitus repii järjestelmää rikki, me emme voi olla se osapuoli, joka yksin pitää pöytää pystyssä”

Israelin armeija aloitti viikonloppuna uuden, hyökkäyksen Gazassa. Kuvassa israelilaissotilaita miehitetyllä Länsirannalla.

Vasemmistoliitto vaatii nopeaa toimintaa Gazan pakkosiirtojen estämiseksi: ”Tappamisen on loputtava”

Valtiovarainministeri Riikka Purra ja pääministeri Petteri Orpo hallituksen kehysriihineuvotteluiden tiedotustilaisuudessa Helsingissä 23. huhtikuuta.

Hallitus päätti, että rahaa on: Kuinka merkittävä ideologinen muutos kehysriihessä tehtiin? – Näin vastaavat toimittaja, kansanedustaja ja tutkija

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Nyt Orpon hallitus lasten terveystarkastuksista: ”Tulee kalliiksi”

 
02

Valtiovarainministeriön selitykset eivät vakuuta, kansliapäällikkö sotki pakkaa entisestään – ”Vei pohjaa VM:n aiemmilta selityksiltä”

 
03

Teollisuusliiton Lehtonen: ”Jos hallitus repii järjestelmää rikki, me emme voi olla se osapuoli, joka yksin pitää pöytää pystyssä”

 
04

Vasemmistossa ollaan huolissaan yleistukisuunnitelmista: ”Hallitus tekee sosiaaliturvan yksinkertaistamista säästöt edellä”

 
05

Sukupuuttoon kuolleeksi luultu Cheljoen käärmeenpääkala teki yllättävän paluun

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Myanmar ei ole turvallinen rohingyoille

18.05.2025

Luomuteen viljely yleistyy Keniassa

18.05.2025

Emme ole valmiita fasismin paluuseen

18.05.2025

Sukupuuttoon kuolleeksi luultu Cheljoen käärmeenpääkala teki yllättävän paluun

18.05.2025

Ilmastonmuutos pakottaa Andien naiset opettelemaan uusia viljelymenetelmiä

17.05.2025

Varsinais-Suomen vasemmistoliitto jakoi aluevaltuustopestinsä

17.05.2025

Metsästäjät muuttuivat luonnonsuojelijoiksi – Bangladeshissa etniset vähemmistöt ovat havahtumassa varjelemaan metsiään ja villiä luontoa

17.05.2025

Valokuvat näyttävät Israelin sotarikokset – ja raunioista versovan vastarinnan

17.05.2025

Amputoituja raajoja ja mielen haavoja – Sodan pitkä varjo näkyy kolmasosassa syyrialaisia

17.05.2025

Vasemmistoliiton Koskela arvioi Purraa:”Ei näemmä kehtaa enää edes puolustaa hallituksen politiikkaa”

17.05.2025

Orpon hallitus häviää taas Marinin hallitukselle – Kansalaisista vain reilu neljännes on tyytyväinen Orpon hallituksen toimiin

17.05.2025

Minja Koskela puolustaa tuilla eläviä terveitä ihmisiä: ”Kun palkka ei riitä”

16.05.2025

Suomen kanta muuttui: Seurauksena epävarmuutta ja epäjohdonmukaisuutta

16.05.2025

Raportti: Ääriliikkeet hyödyntävät nuoren traumataustaa rekrytoinnissaan – ”Tarjoavat positiivisia kokemuksia ja adrenaliinibuustia”

16.05.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025

250 miljardia syytä tukea Ukrainaa

18.03.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään