KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Kotimaa

Hyvä suunnittelu voi vähentää ruokahävikkiä

Suomessa heitetään pois 20–25 kiloa syömäkelpoista ruokaa vuodessa henkilöä kohden.

Suomessa heitetään pois 20–25 kiloa syömäkelpoista ruokaa vuodessa henkilöä kohden. Kuva: Lehtikuva/Emmi Korhonen

Jokainen voi supistaa ruokahävikkiään sekä kotona että ravintoloissa.

Johannes Jauhiainen
19.7.2020 8.00

Koronaviruspandemian puhjettua moni alkoi hamstrata elintarvikkeita ja hallitus suositteli välttämään tarpeetonta oleskelua julkisissa tiloissa. Ruuanlaitto kotona onkin lisääntynyt ja K-ryhmä saa nykyään verkon kautta 60 000 tilausta viikossa, kun tammikuussa tilauksia tuli noin kymmenen tuhatta.

Kauppojen välttelyn ja suurempien satsien ostamisen takia moni joutui pohtimaan parasta ennen -merkintöjä ja suunnittelemaan ruuanlaittoaan entistä kauaskatseisemmin.

Luonnonvarakeskusten mukaan Suomessa heitetään kuitenkin pois 20–25 kiloa syömäkelpoista ruokaa vuodessa henkilöä kohden.

ILMOITUS
ILMOITUS

– Kun ruokaa heittää pois, niin heittää samalla pois koko ruuan tuotantoketjun työn ja resurssit, ja syntynyt tuotannon ympäristövaikutus on syntynyt täysin turhaan, muistuttaa luonnonvarakeskuksen erikoistutkija Juha-Matti Katajajuuri.

Kylmäketju ja suunnitelmallisuus

Parasta ennen -merkintöjen säntillinen noudattaminen voi olla yksi syy kotitalouksien ruokahävikkiin. Merkintä kertoo kuitenkin vain tuotteen vähimmäissäilyvyysajan.

Kuluttaja voi haistamalla ja maistamalla arvioida elintarvikkeen syömäkelpoisuutta vielä päiväyksen umpeuduttua.

Jos tuotteeseen on merkitty viimeinen käyttöpäivä, ei sitä tule käyttää enää päiväyksen jälkeen, vaikka se olisi aistinvaraisesti kunnossa. Viimeinen käyttöpäivä merkitään kaikkiin helposti pilaantuviin elintarvikkeisiin.

Jos tuotteen päiväysmerkintä on lähestymässä, voi elintarvikkeen vielä pakastaa myöhempää käyttöä varten, kunhan sen käyttää pian sulattamisen jälkeen, muistuttaa Ruokaviraston ylitarkastaja Annika Pihlajasaari.

– Toinen tapa ennaltaehkäistä elintarvikkeiden pilaantumista on varmistaa, että tuotteet pysyvät kylminä matkalla kaupasta kotiin. Tämä onnistuu pakkaamalla kylmät tuotteet yhteen kassiin tai käyttämällä kylmälaukkua, Pihlajasaari sanoo.

Myöskään kotona valmistettua ruokaa ei tarvitse heittää pois vain siksi, että se on seissyt pari päivää jääkaapissa. Pihlajasaaren mukaan esimerkiksi keiton kiehauttaminen kauttaaltaan tappaa suuren osan elimistölle vaarallisista bakteereista.

Annoksen toistuva kuumentaminen saattaa tosin aiheuttaa ruokamyrkytyksen, jos myöhemmin syötäväksi valmistettu annos jäähdytetään liian hitaasti. Lisäksi kannattaa lämmittää vain se minkä aikoo syödä eikä koko ruokasatsia.

Pelkkä kampanjointi ei riitä

Kotitalouksien lisäksi 20 prosenttia ruokaketjun kaikesta hävikistä syntyy ravintoloissa. Tosin ylijäämäruokaa myyvä ResQ-sovellus voisi vähentää ravintoloiden ruokahävikkiä. Lisäksi Helsinkiin on viime vuosien aikana perustettu muutamia ruokahävikkiravintoloita.

Myös Euroopan komissiossa on havahduttu ruokahävikkiin. Se on asettanut tavoitteekseen puolittaa hävikki asukasta kohden vuoteen 2030 mennessä. Tavoitteen edistämiseksi komissio vaatii jäsenmaiden raportoivan vertailukelpoista elintarvikejätettä ja ruokahävikkiä koskevaa tietoa jokaisesta jäsenmaasta vuodesta 2020 lähtien.

– Suomessa tai missään muuallakaan elintarvikejätteen puolittaminen ei todennäköisesti tule onnistumaan – ainakaan komission määritelmän mukaan, koska se laskee elintarvikejätteeseen mukaan myös syömäkelvottoman ruuan, sanoo erikoistutkija Juha-Matti Katajajuuri.

Toistaiseksi komissio ei asetakaan jäsenvaltioille suoria velvoitteita tavoitteiden saavuttamiseksi, muuta kuin tutkimustiedon toimittaminen. Yleisellä tasolla Katajajuuri suhtautuu kuitenkin varovaisen optimistisesti ruokahävikin vähentämiseen, koska asian eteen tehdään töitä koko ajan.

– Suomalaiset ovat koronaepidemian aikana sopeutuneet ansiokkaasti uuteen arkeen ja moni on varmasti suunnitellut ruuanlaittoaan entistä enemmän. Tämä voi jo itsessään vähentää ruokahävikkiä, Katajajuuri toteaa.

Nykyisen tutkimustiedon valossa ei tosin tiedetä, onko ruokahävikin määrä Suomessa viime vuosina laskenut. Asiasta on keskusteltu paljonkin erilaisten kampanjoiden yhteydessä, mutta vertailukelpoista tietoa ei aiemmilta vuosilta ole olemassa.

– Ison mittakaavan vähentäminen on myös haastavaa, ruokahävikki kun koostuu monista pienistä puroista eikä sen vähentämiseen auta mitkään yksittäiset vippaskonstit. Sen sijaan jokaisen tulisi miettiä ruuan kulutustaan ja käyttöä kokonaisvaltaisesti, Juha-Matti Katajajuuri summaa.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Suomen hyvinvointialueet rämpivät tunnetusti syvissä alijäämissä.

Hyvinvointialueet kituvat, sotebisnes kukoistaa

Mai Kivelä.

Orpon hallitus lahjoo rikkaita ystäviään: ”Häikäilemätöntä ja häpeällistä”

VM:n laskelmissa Suomeen on syntynyt 90 000 uutta työpaikkaa, todellisuudessa työttömyysaste nousee koko ajan – ”On tämä kamalaa katsottavaa”

Veroalepäätöset tehneen hallituksen puoluejohtajat maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah (kd..), valtiovarainministeri Riikka Purra (ps.), pääministeri Petteri Orpo (kok.) ja opetusministeri Anders Adlercreutz (r.)

Samaan aikaan, kun köyhät pakotetaan kodeistaan: ”Rikkaiden veroalet rahoitetaan velaksi”

Uusimmat

Suomen hyvinvointialueet rämpivät tunnetusti syvissä alijäämissä.

Hyvinvointialueet kituvat, sotebisnes kukoistaa

Mai Kivelä.

Orpon hallitus lahjoo rikkaita ystäviään: ”Häikäilemätöntä ja häpeällistä”

VM:n laskelmissa Suomeen on syntynyt 90 000 uutta työpaikkaa, todellisuudessa työttömyysaste nousee koko ajan – ”On tämä kamalaa katsottavaa”

Veroalepäätöset tehneen hallituksen puoluejohtajat maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah (kd..), valtiovarainministeri Riikka Purra (ps.), pääministeri Petteri Orpo (kok.) ja opetusministeri Anders Adlercreutz (r.)

Samaan aikaan, kun köyhät pakotetaan kodeistaan: ”Rikkaiden veroalet rahoitetaan velaksi”

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Olisiko burkakielto pelkkää länsimaista kolonialismia? – Tasa-arvo kuuluu myös rodullistetuille naisille

 
02

Mitä Sara Al Husaini todella sanoi – ja mitä Riikka Purra siitä sai irti

 
03

VM:n laskelmissa Suomeen on syntynyt 90 000 uutta työpaikkaa, todellisuudessa työttömyysaste nousee koko ajan – ”On tämä kamalaa katsottavaa”

 
04

Uusi nimi ehdolle vasemmistoliiton johtoon: ”Maaseutu, syrjäseutu ja hyvänlaatuinen junttius ovat minulle tärkeitä”

 
05

Miksi poliisi haluaa vaieta nuorisorikollisuuden vähenemisestä?

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Tutkimusraportti: Miljoonatuloisille ensi vuonna keskimäärin 130 000 euron veroale

26.08.2025

Israel ulkoisti Gazan ruoka-avun – surmatut avunhakijat vievät huomiota laajemmalta tuholta

26.08.2025

Uusi nimi ehdolle vasemmistoliiton johtoon: Lääkäri Lahdesta

25.08.2025

Oppositiojohtajat lyttäävät ministeri Essayahin väitteet: ”Vain ja ainoastaan Kremlin lankoihin kompuroimista”

25.08.2025

Jo 27 000 lasta köyhyysrajan alla – Lisää tulossa

25.08.2025

Emme auta palestiinalaisia kyttäämällä toistemme festivaaliosallistumisia

25.08.2025

Valtapuolueet tarjoilevat vaihtoehdottomuutta – Ei tulevaisuus ole kadonnut, vaikka ne ovatkin menettäneet sen kuvittelemisen kyvyn

25.08.2025

Afrikka sai ensimmäiset Afrikassa kouluttautuneet sotilaspapit

24.08.2025

Helena Immonen luo hyytävän näkymän seuraavan sukupolven droonisotaan uuden sarjan avaavassa Horroksessa

24.08.2025

Brasilian Santa Catarina tavoittelee kaiken kaupunkijätteen kierrätystä: ”Haluamme todistaa, ettei hyödytöntä jätettä ole olemassakaan”

24.08.2025

Lämpötila nousussa, tasa-arvo laskussa

24.08.2025

Ari Wahlstenin Kit Karisma saa lujasti lisäpotkua maisemanvaihdoksesta Miamiin

23.08.2025

Sudanin nälänhätä kurittaa naisia enemmän kuin miehiä

23.08.2025

Dar es Salaamin tulvatasangosta tehdään puisto kaupunkilaisille

23.08.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Huomisen Euroopassa voisimme maksaa digieurolla

10.07.2025

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään