Karjatalous on yksi suurimmista ihmisten toiminnasta johtuvista kasvihuonekaasujen tuottajista. YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO:n mukaan elintarviketuotanto aiheuttaa 18 prosenttia maailman kasvihuonekaasupäästöistä. Se on enemmän kuin liikenteen aiheuttamat päästöt.
Suosimalla ruokavaliossa lähellä tuotettuja kauden kasvistuotteita punaisen lihan kustannuksella voidaan luonnolle aiheutuvaa haittaa merkittävästi vähentää.
Tampereen vihreiden tavoitteena on ollut saada kouluihin viikoittainen kasvisruokapäivä. Kaikille koululaisille tarjottaisiin tällöin laadukasta ja täyttävää kasvisruokaa, joka myös ravintosisällöltään vastaisi kasvavien lasten ja nuorten tarpeita.
Lihan osuuden vähentäminen ruokavaliossa ei tarkoita ravitsemuksen heikentymistä. Esimerkiksi keitetyt pavut sisältävät enemmän proteiinia kuin keitetty kananmuna.
Eläinproteiinin tuottaminen kuluttaa moninkertaisesti enemmän luonnonvaroja kuin kasviproteiinien tuottaminen. Se nostaa lihan hintaa kasviksiin verrattuna.
Korvaamalla liha vaikkapa pavuilla, linsseillä tai soijarouheella saadaan myös ruokalaskua pienennettyä.
Tampereen Ateria -liikelaitoksen talouden sopeuttamisohjelmaa käsitelleessä johtokunnan kokouksessa päätettiin yksimielisesti ohjeistaa toimivaa johtoa lisäämään kasvisruoan tarjontaa Tampereen kouluissa. Sen toteuttaminen on jo aloitettu.
Kasvisruokapäivien lisääminen Tampereen kouluissa on paitsi säästötoimenpide, myös ekologinen ratkaisu.