Vuosi sitten Metallityöväenliiton Työttömyyskassa maksoi ansiopäivärahaa 6 614 jäsenelle. Puoli vuotta sen jälkeen, kuluvan vuoden alussa, päivärahan saajien määrä oli noussut 9 298:een. Viime kuussa päivärahaa maksettiin 19 219 työttömälle tai lomautetulle.
Kassasta on kuluvan vuoden seitsemän ensimmäisen kuukauden aikana saanut päivärahaa 43 168 jäsentä. Päivärahan saajien määrä tulee siis moninkertaistumaan esimerkiksi vuodesta 2008. Tuolloin heitä oli 18 134.
Työllisyystilanteen vakavuuden metallin toimialoilla paljastaa vertailu: Metallin työttömyyskassassa on jäseniä 144 000.
Työllisyystilanteen heikkeneminen on merkinnyt ennen kokematonta työmäärää Metallin työttömyyskassassa. Viime vuoden marraskuussa alkanut päivärahahakemusten määrän kasvu oli niin nopeata, että sitä ei kassassa pystytty ennakoimaan.
Viime viikolla kassan käsittelyä odotti 14 775 työttömyyspäivärahahakemusta, joista 12 355 oli ns. ensimmäisiä hakemuksia eli hakemuksia, joilla työttömäksi tai lomautetuksi joutunut kassan jäsen haki ensimmäisen kerran ansiopäivärahaa, Tämä lisäksi kassassa oli kesken 2 102 hakemuksen käsittely. Keskeytykset johtuivat siitä, että kassa on hakemuksen epäselvyyksien tai puutteiden vuoksi joutunut pyytämään hakijalta lisäselvityksiä.
Huippu
heinäkuussa
Metalliliiton Työttömyyskassan johtaja Marja-Leena Meriläinen myöntää käsittelyaikojen olevan pitkiä. Ne ovat suoraan suhteessa hakemusten määrään huolimatta toimenpiteistä, joihin kassassa talouslaman puhjettua ryhdyttiin. Meriläinen viittaa kehityksen suuntaan hakemusten määrässä.
Tammikuussa hakemuksia oli 2 120, helmikuussa 5 302, maaliskuussa 7 179, huhtikuussa 8 602. Huhtikuussa tapahtui suoranainen hyppäys: hakemuksia tuli toukokuun aikana 12 962. Ja tahti vain kiihtyi: ennätyslukemiin hakemusten määrässä noustiin heinäkuun toisella viikolla. Silloin niitä odotti kassan käsittelyä 16 517 hakemusta.
Toukokuussa, huhtikuun ”rynnäkön” jälkeen, hakemusten käsittelyaika nousi yhdeksään viikkoon.
Tänään käsittelyaika on jo noin kolme kuukautta. Meriläisen mukaan käsittelyssä on nyt viikolla 18 saapuneita ensimmäisiä hakemuksia.
Käsittelyajat ovat venyneet huolimatta siitä, että kassassa on vastattu monin tavoin hakemusten tulvaan.
Lisää käsittelijöitä
ja tiloja
Marraskuun jälkeen on kassan henkilökunnan määrä lähes kaksinkertaistunut. Uusia työntekijöitä on palkattu 46, joten henkilökunnan määrä on noussut 104:ään.
Metalliliiton sihteeri Matti Mäkelän mukaan henkilökuntaa haetaan parasta aikaa lisää. Kassan henkilöstön määrä tulee näin nousemaan vielä ehkä parillakymmenellä.
Uusien työntekijöiden panos tulee pakosta viiveellä. Kokemus kertoo menevän noin kaksi kuukautta siihen, että tulija alkuvaiheen koulutuksen jälkeen pystyy itsenäisesti käsittelemään esimerkiksi kokoaikaisen lomautetun ensimmäisen hakemuksen.
Henkilökunnan lisäksi kassaan on hankkinut lisätiloja. Metallitalosta on käytännössä kaikki liikenevä tila otettu sen käyttöön, kokoustiloja myöten. Lisätilaa on vuokrattu myös Hakaniemen torin toiselta laidalta, Ympyrätalosta.
Kassassa on myös uudistettu työtapoja. Työprosessien kulkua on käyty läpi ja sitä onkin pystytty tehostamaan. Käsittelijöitä ovat muun muassa koulutettu käsittelemään tietyntyyppisiä hakemuksia. Kassan puhelinpalvelu on siirretty lähes kokonaan muiden kuin käsittelijöiden hoidettavaksi. Näin jälkimmäisten ammattitaito käytetään paremmin päivärahojen maksamiseen.
Käsittelijät ovat myös tehneet runsaasti ylitöitä.
Tapahtuneeseen
on varauduttu
1990-luvun laman jälkeen työttömyysturvalainsäädäntöön tuli paljon muutoksia. Lyhennettyä työviikkoa tekeville maksetaan nyt soviteltua päivärahaa, lomakorvaus jaksotetaan, työllistämisohjelmapäivärahaa ja korotettua ansio-osaa maksetaan. Marja-Leena Meriläinen näkee tällaisten muutosten hidastaneen osaltaan päivärahan käsittelyä työttömyyskassoissa.
Matti Mäkelän mukaan työttömyyden kasvu ei rajuudestaan ole vielä antanut aihetta ryhtyä epäilemään Metallin työttömyyskassan raharesurssien riittävyyttä.
– Tarkoitusta varten koottu tasausrahasto on hyvässä kunnossa.
Huoleen ei ole aihetta myöskään siksi, että tilanne on johtanut suuren kasvuun myös työttömyyskassan toimintamenoissa.
Luottamusmiehen
syytä auttaa
Päivärahahakemuksen käsittely viivästyy, jos se on täytetty epätäydellisesti. Työttömyyskassasta vedotaan työpaikkojen luottamusmiehiin. Näillä on merkittävä rooli siinä, että he auttavat jäseniä ja tarkistavat, että hakemus on täytetty oikein.
Mikäli hakemuksesta puuttuu tietoja, niitä joudutaan kysymään hakijalta. Tämä omalta osaltaan hidastaa päivärahan maksatusta.
Ennen kaikkea luottamusmiesten tulisi tähdentää, että hakemus on täytetty kohta kohdalta. Yhdenkin kohdan puuttuminen johtaa hakemuksen palauttamiseen.