PT:n Jaakko Kiander: Valtio säästää vähemmän kuin luulee
Valtion kokonaan tai osittain omistamat yritykset ovat potkineet väkeään ulos enemmän kuin muut. Niissä on irtisanottu noin kahdeksan prosenttia työntekijöistä, kun muissa yrityksissä on vähennetty henkilöstöstä 5,3 prosenttia, kertoo Palkansaajien tutkimuslaitoksen (PT) maanantaina julkistettu selvitys.
PT:n johtajan Jaakko Kianderin mukaan yritysten työpaikat ovat vähentyneet viime vuoden vastaavasta ajasta noin 110 000:lla.
Valtionyhtiöistä suurimmat työntekijöiden vähennysmäärät ovat tapahtuneet Stora Ensossa, Outokummussa, Rautaruukissa, Neste Oilissa ja Finnairissa.
– Työntekijöitä on vähennetty myös sellaisissa yrityksissä, joissa kannattavuus on säilynyt talouskriisin aikanakin kohtuullisen hyvänä, Kiander totesi.
Hänen mukaansa todellinen työntekijöiden vähennys voi olla suurempikin, koska kaikista yhtiöistä ei saada tietoja työntekijämäärästä.
– Pörssin ulkopuoliset yhtiöt eivät raportoi työntekijämääristään. Irtisanomisten ja lomautusten lisäksi työntekijöitä voidaan vähentää myös luonnollisen poistuman kautta ja jättämällä määräaikaisuuksia uusimatta.
Valtion säästöt
jäävät pieniksi
Kiander pohti selvityksessään myös minkälaisia kustannuksia valtionyhtiöiden henkilöstön vähentämisestä seuraa julkiselle taloudelle.
– Valtio ja valtionyhtiöt säästävät menoissaan, kun työntekijöiden määrä vähenee. Samalla kuitenkin menetetään työntekijöiden tuottama arvonlisäys ja runsaasti verotuloja. Yleensä irtisanotut eivät myöskään työllisty muille sektoreille, vaan jäävät työttömiksi.
– Tilannetta voi arvioida niin, että jos työpaikkansa menettäneiden keskiansio on noin 30 000 euroa vuodessa, työntekijä maksaa veroja 7 500 euroa vuodessa. Työnantaja maksaa sosiaaliturvamaksuja saman verran, eli valtion saa yhteensä 15 000 euroa kuukaudessa, Kiander ynnää.
Kun valtio ja valtionyhtiöt ovat vähentäneet työvoimaansa 19 000:lla hengellä, verotulojen menetys on 285 miljoonaa euroa. Tämän lisäksi työttömyysturvamenot kasvavat noin 190 miljoonaa euroa.
– Valtionyhtiöt säästävät teoriassa työpaikkavähennysten takia noin 450 miljoonaa euroa. Kun niiden tuottama arvonlisäys kuitenkin supistuu noin 260 miljoonaa, nettosäästö jää 200 miljoonaa euroa pienemmäksi.