Erno Mikkola Sauvosta Kemiönsaaren kupeesta nosti viime viikolla ensimmäiset myyntiin menevät perunansa. Mikkola pitää itseään hieman ”hullahtaneena”, kun kasvattaa satoa kasvihuoneessa.
Mutta se on ainakin varmaa, että kaikki menee kaupaksi.
– Kertaakaan ei ole jäänyt käsiin, viljelijä toteaa.
Mikkola on ottanut maastaan maistiaisperunat jo viikkoja sitten. Viljelijä myöntää, että avomaalla kasvanut peruna maistuu paremmalle kuin kevyessä muovikasvihuoneessa varttunut.
– Kahdella alkaa, Mikkola veikkaa kilohintaa kaupan tiskillä.
– Tukku on suurin ostaja. Perunaa muutama tuhat kiloa lähtee ympäri Suomea marketeihin ja esimerkiksi Citymarketeihin Turussa. Joskus on viety suoraan Helsinkiin, Mikkola kertoo.
Mikkola pisti siemenperunat maahan tammikuussa. Edes Suomen markkinoilla Ruotsin Skånesta tuleva varhaisperuna ei ehdi kilpailemaan Mikkolan kanssa.
Viisi vuotta sitten 34-vuotias viljelijä otti tilan haltuunsa isältään.
Valaistusta viljelijä ei huoneessa käytä sadon jouduttamiseksi. Päivän pidentyessä sato kuitenkin varttuu ennen muita.
Kasvihuoneen viljelyala on 3 500 neliömetriä. Satoa siitä nousee 1–2 kiloa neliöltä eli 3 500–6 000 kiloa yhteensä.
– Tosi tyytyväinen saa olla, jos puolitoista kiloa saa.
Mikkola aloitti kasvihuoneviljelyn yhdeksän vuotta sitten.
– En ole missään nähnyt myytävän kasvihuoneperunaa. Ehkä Nauvossa, Naantalissa tai Rymättylässä viljellään.
Kilpailijoita tuskin on. Maatalousneuvoja Soile Hänninen Varsinais-Suomen maatalouskeskuksesta ProAgria Farmasta ei osaa nimetä yhtään perunan kasvihuoneviljelijää maakunnasta.
– Laitilassa huoneviljelyä harrastettiin, mutta siitä luovuttiin, Hänninen tietää.
Lajikkeena Timo
– Timo on varhaisviljelylajike, myös avomaalla, Mikkola sanoo.
Lajike soveltuu erityisesti keitinperunaksi. Avomaalla Mikkola ei perunaa viljele. Sen sijaan hänellä on kollegansa kanssa yhteisesti noin 200 hehtaaria herneellä.
– Avomaan kurkkua kasvatan huoneissa.