Yhdestä sähkeestä käy ilmi, että Espanja toimi läheisessä yhteistyössä Yhdysvaltojen kanssa, jotta Euroopan unioni ei tiukentaisi GM-lainsäädäntöään. ”Jos Espanja kaatuu, menee koko Eurooppa perässä”, sanotaan sähkeessä.
Ranska ryhtyi 2007 toimiin kieltääkseen Monsanton geenimuunnellun maissilajikkeen. Yhdysvaltain Pariisin-suurlähettiläs Craig Stapleton lähetti Washingtoniin sähkeen, jossa hän pyysi hallitusta käymään kauppasotaan EU:n kanssa.
Lähettiläs ehdotti, että laaditaan lista eurooppalaisista tuotteista, joille asetettaisiin rangaistustulli. Listan pitäisi olla ylläpidettävissä pitkän aikaa, koska ”nopeaa voittoa ei ole odotettavissa”.
Stapletonin mukaan rangaistusten pitäisi osittain kohdistua kaikkiin EU-maihin, koska ”niillä on kollektiivinen vastuu”, ja sen lisäksi vielä erityisesti pahimpiin syyllisiin, siis Ranskaan.
Stapleton oli silloisen presidentin George W. Bushin tuttava, joka 1990-luvulla yhdessä tämän kanssa omisti Texas Rangers -baseballjoukkueen.
Myös Vatikaanin kielteinen suhtautuminen geenimuunteluun huolestutti Yhdysvaltain diplomaatteja, joten he kohdistivat suostuttelun katolisen kirkon edustajiin eri puolilla maailmaa.
Yhdysvallat näytti saavan liittolaisen vaikutusvaltaisesta kardinaalista Renato Martinosta. Mutta sitten Martinon avustaja ilmoitti, että kardinaali oli kaksi vuotta toiminut Yhdysvaltain biotekniikan etujen edistämiseksi, koska hän halusi hyvittää äänekkään vastustuksensa Irakin sodalle. ”Enää Martino ei tunne tarvetta tälle lähestymistavalle”, kertoo sähke avustajan todenneen.