Kreikka on tällä viikolla puolustellut aiettaan rakentaa runsaan 12 kilometrin mittainen muuri Turkin vastaiselle rajalleen lähelle Orestidadan kaupunkia. Hankkeesta ilmoitti maanantaina Kreikan sisäministeri Khristos Paputsis.
Kreikan ja Turkin välinen maaraja on kaikkiaan yli 200 kilometrin mittainen. Ainakin aluksi muurisuunnitelma koskee vain heikoimpana lenkkinä pidettyä kohtaa Evros-joen varrella.
Paputsisin mukaan Kreikkaan saapui viime vuonna kaikkiaan 128 000 laitonta siirtolaista, joista yli 40 000 Evrosin kautta. Useimmat ovat Iranista, Irakista, Afganistanista tai Pakistanista.
Liikenne Kreikan kautta on kasvanut sen jälkeen kun EU-maat tiukensivat merirajojensa valvontaa ja Italia sekä Espanja tekivät Afrikan maiden kanssa sopimuksia maahanpyrkijöiden palauttamisesta.
Euroopan rajaviraston Frontexin mukaan 90 prosenttia laittomista siirtolaisista tulee Kreikkaan Turkin kautta.
EU ja YK-järjestö
paheksuivat hanketta
EU-komissio paheksui lausunnossaan maanantaina ”aitoja ja muureja, jotka ovat ennenkin osoittautuneet todella lyhyen tähtäimen ratkaisuiksi eivätkä ole auttaneet hallitsemaan muuttopaineita”.
Myös YK:n pakolaiskomissio UNHCR on varoittanut Kreikkaa, että sen toimet laitonta siirtolaisuutta vastaan eivät saa vaarantaa laillisten pakolaisten oikeuksia.
EU:n komissio päätti joulukuussa, että Kreikan rajavalvonnan tueksi luvattujen 175 rajavartijan sijoittamista lykätään maaliskuuhun. Taustalla olivat olosuhteet Kreikan maahanmuuttajien pidätyskeskuksissa, joita YK kuvasi epäinhimillisiksi ja alentaviksi.
Paputsis tyrmäsi kaiken arvostelun ”tekopyhyytenä” ja sanoi Kreikan velvollisuudeksi suojella kansalaistensa ja maassa laillisesti asuvien oikeuksia.
Paputsis vertasi Kreikan suunnitelmaa Yhdysvaltain Meksikon vastaiselle rajalleen rakentamaan muuriin. Sen järjestelmien – muuri, valvontakamerat, tutkat, aseelliset partiot ja tiedustelulennokit – rakentamiseen on viiden viime vuoden aikana kulunut kaksi miljardia euroa.