Puolassa laskee syntyvyys enemmän kuin useimmissa muissa Euroopan unionin maissa. Syynä tähän on maan naisjärjestöjen mukaan huonosti hoidettu perhepolitiikka, erityisesti esikoulujen puute.
Vain noin 60 prosenttia 3–5-vuotiaista puolalaislapsista käy esikoulua, vähiten Euroopassa. Esimerkiksi Ranskassa ja Ruotsissa lähes kaikki lapset käyvät esikoulun ja aloittavat sen usein jo toisena ikävuotena.
Puolan äiti -säätiön varapuheenjohtaja, sosiologi Julia Kubisa arvioi, että Puolassa ei kahteenkymmeneen vuoteen ole ollut kunnollista perhepolitiikkaa. Tämä on ollut haitallista koko maan kehitykselle.
Esikoulu ei ole Puolan kristillisen oikeiston suosiossa.
Kubisa vetoaa tutkimuksiin, joiden mukaan esikoululla on lapsen kehitykseen valtava vaikutus. Esikoululaisen on paljon helpompi aloittaa peruskoulu kuin lapsen, joka on kasvanut vain äitinsä helmoissa. Ilman esikoulua ei voida täysin käyttää hyväksi kaikkia kasvatuksen mahdollisuuksia.
Puolassa rakennettiin heti toisen maailmansodan jälkeen paljon valtiollisia esikouluja. Myöhemmin Wladislaw Gomulkan ja Edward Gierekin johtaessa maata rakentaminen hidastui, mutta työtä tekevien naisten määrä kasvoi. Se aiheutti tungosta esikouluissa ja heikensi niiden toimintaa.
1990-luvulla alettiin
lopettaa esikouluja
1990-luvulla esikouluja alettiin jopa lopettaa. Tästä kehityksestä on seuraamassa muutaman kymmenen vuoden kuluessa väestön väheneminen. Monilla Puolan paikkakunnilla ei vuosiin ole perustettu esikouluja, ja joillakin vain noin 20 prosenttia 3–5-vuotiaista lapsista osallistuu esikoulun toimintaan.
Varsin yleisesti esikoulua on alettu pitää kommunismin tarpeettomana jäännöksenä. Kun esikoulut vähenevät, ei ole myöskään kasvattajien palkallisia lomia ja naiset putoavat työmarkkinoilta, jonne heidän on sitten hyvin vaikea palata. Lapsenteon lykkääminen tässä tilanteessa on luonnollista.
Puolassa on yleistynyt se käsitys, että yhteiskunta tulee vasta peruskouluvaiheessa mukaan lasten kasvatukseen. Edeltävää vaihetta ei pidetä niin tärkeänä.
Aiheesta enemmän perjantaina 21.1.2011 ilmestyneessä Viikkolehdessä.