KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Ulkomaat

Onko demokratia Israelin suurin uhka?

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu ja Egyptin presidentti Hosni Mubarak tapasivat Egyptissä tammikuun alussa. Netanjahu ehti jo vedota liittolaisilleen, että ne tukisivat vaikeuksiin ajautunutta Egyptin hallitusta. Tämän voi epäillä johtuvan siitä, että Netanjahun ja Mubarakin välit ovat olleet todella hyvät.

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu ja Egyptin presidentti Hosni Mubarak tapasivat Egyptissä tammikuun alussa. Netanjahu ehti jo vedota liittolaisilleen, että ne tukisivat vaikeuksiin ajautunutta Egyptin hallitusta. Tämän voi epäillä johtuvan siitä, että Netanjahun ja Mubarakin välit ovat olleet todella hyvät. Kuva: Lehtikuva/ MOSHE MILNER

Peter Lodenius
6.2.2011 16.06

Pintaa syvemmältä

Israelilaiset reaktiot Egyptin tapahtumiin ovat mielenkiintoisia, ei sen vuoksi että niillä olisi vaikutusta näihin tapahtumiin (sitä niillä ei ole), vaan sen vuoksi, että ne näyttävät, kuinka pahaan umpikujaan Israelin nykyhallitus on maansa johtanut. Maa kutsuu itseään Lähi-idän ainoaksi demokratiaksi, mutta hallitus suvaitsee jo kotimaassaan yhä enenevästi demokratian rajoittamista ja ympärilleen se haluaa niin vähän demokratiaa kuin suinkin.

Pääministeri Benjamin Netanjahu ehti vedota liittolaishallituksille, että ne tukisivat Mubarakin hallintoa, mutta kielsi tämän jälkeen ministereitään puhumasta julkisesti Egyptin tilanteesta. Hänen asettumisensa diktaattorin puolelle demokratiaa vaativia kansalaisia vastaan voi henkilötasolla johtua siitä, että Mubarak on ollut maailman johtajista hänelle kaikkein läheisin, ja he ovat usein tavanneet.

Mutta siihen on kyllä yleisempikin syy. Israel on solminut tähän mennessä kaksi rauhansopimusta: Anwar Sadatin johtaman Egyptin ja kuningas Husseinin johtaman Jordanian kanssa. Molemmat olivat yksinvaltiaita. Israel edellyttää vastapuolelta niin suuria myönnytyksiä, että demokraattisesti johdetun valtion olisi vaikeata suostua niihin.

ILMOITUS
ILMOITUS
Vaikka Egyptin hallinto on korruptoitunut sortovalta, se on yleensä ollut USA:lle hyvä liittolainen, ja tämä ratkaisee. Jos tämä valta kaatuu voi käydä kuten Iranissa 1979: islamistit pääsevät valtaan.

Rauhanneuvotteluissa palestiinalaisten kanssa Israelin vaatimukset ovat myös olleet niin kovia, että palestiinalaisten hyvin pitkälle menevät myönnytykset eivät ole kiinnostaneet. Tämä on käynyt ilmi al-Jazeeran ja Guardianin julkaisemista neuvottelumuistiinpanoista. Israel selitti aikaisemmin neuvottelujen tuloksettomuutta sillä, että ei ollut vastapuolta, palestiinalaiset eivät olleet kiinnostuneet niistä. Nyt ”palestiinalaispaperien” tultua julkisuuteen monet ovat todenneet, että tilanne oikeasti oli päinvastainen: palestiinalaisilla ei ollut todellista vastapuolta.

Osasyy israelilaisten välinpitämättömyyteen on ilmeisesti ollut tietoisuus siitä, että Mahmoud Abbasin johtamalla palestiinalaishallinnolla ei ollut niin tiukka ote edes Länsirannalla, Gazasta puhumattakaan, että rauhansopimus Israelin ehdoilla olisi mennyt läpi. Nyt Haaretz-lehden kommentaattori Moshe Arens kysyykin: pitäisikö meidän toivoa, että palestiinalaiset saisivat diktaattorin johtoonsa?

Nykytilanteesta hätääntyneiden joukkoon kuuluu amerikkalais-israelilainen kolumnisti Barry Rubin. Hän on toiminut sekä Yhdysvalloissa että Israelissa Lähi-idän politiikan tutkimuslaitoksissa ahkerana kirjoittajana. Hänen teksteistään huokuu, ei niinkään tutkijan, vaan enemmänkin propagandistin ote. Ja tekstejä riittää. Erään tilastoinnin mukaan Rubin oli syyskuussa 2009 ehtinyt kirjoittaa Jerusalem Post-lehteen 433 kolumnia, ja tämänkin jälkeen niitä on tullut tasaiseen tahtiin, yleensä kerran viikossa. Lehti on vaikutusvaltainen ja voi olettaa, että hän kolumneillaan on vaikuttanut maan turvallisuuspoliittiseen ajatteluun. Oman GLORIA-laitoksen verkkosivuille hän on kirjoittanut viime aikoina viitisen kolumnia viikossa.

Viime kuussa hän käsitteli WikiLeaksin julkistamaa Yhdysvaltain suurlähetystöstä marraskuussa 2008 lähetettyä sähkettä, jonka mukaan Israelin Gazaan kohdistaman saarron tarkoituksena on Gazan taloudellisen toiminnan saattaminen alimmalle mahdolliselle tasolle, johtamatta humanitaariseen kriisiin. Tätä jotkut ovat pitäneet Israelin Gazan politiikan kritiikkinä, mutta Rubinin mukaan sähke ”osoittaa täysin päinvastaista. Se osoittaa myös, että kaikki, jota olen aiheesta kirjoittanut, on pitänyt sataprosenttisesti paikkansa.”

Israelin politiikka tähtäsi Rubinin mukaan Hamasin pitämiseen mahdollisimman heikkona, jotta järjestö ei pystyisi käymään sotaa Israelia vastaan ja sen kannatus laskisi. Näin kaikki demokraattiset kansakunnat ovat hänen mukaansa aina toimineet vastustajiaan kohtaan sodan oloissa. Heikentämällä Hamasia Israel hänen mukaansa palvelee, ei ainoastaan arabihallituksia ja lännen etuja, vaan myös Gazan kansaa. Rubinin mukaan jokainen WikiLeaks-dokumentti ”on näyttänyt, että Israel toimii hyvän puolesta ja että maan analyysi alueen politiikasta on ollut oikea”.

Rubin usein hermostuu kirjoituksissaan siihen, että lehtimiehet, tutkijat ja läntisen maailman johtajat eivät ymmärrä alueen yksinkertaisia sääntöjä: pitää olla lujana eikä missään nimessä esiintyä itsekriittisenä. Tästä häntä itseään ei voi syyttää.

Tunisian ja Egyptin kansannousuista Rubin ei alkuvaiheessa ollut erikoisen hermostunut, hän piti Kairon mielenosoittajien määrää varsin pienenä. Mutta vähitellen hän pelästyi ja ryhtyi varoittamaan Yhdysvaltain johtoa liian lepsusta linjasta. Demokratia saattaa kuulostaa hyvältä, mutta länsimieliset demokraattiset voimat ovat liian heikkoja. ”Tarvittaisiin vahvoja johtajia, vahvoja järjestöjä, kyky kuristaa oppositiota, selkeä ohjelma ym. Mitään tällaista ei löydy maltilliselta demokraattiselta puolelta.”

Koska demokraattiset voimat eivät ole tarpeeksi vahvoja pystyäkseen kuristamaan oppositiota, parasta olisi Rubinin mielestä ollut, että Mubarak pysyisi vallassa ja että Yhdysvallat tukisi tätä. Presidentti Obama on toivonut kriisin rauhanomaista ratkaisua, sen sijaan että hän ainakin julkisuudessa olisi voimakkaasti tukenut Egyptin hallitusta. Silloin Yhdysvaltain muiden liittolaisten hallitukset olisivat tunteneet asemansa turvalliseksi. Vaikka Egyptin hallinto on korruptoitunut sortovalta, se on yleensä ollut USA:lle hyvä liittolainen, ja tämä ratkaisee. Jos tämä valta kaatuu voi käydä kuten Iranissa 1979: islamistit pääsevät valtaan. Voiko liittolaisuus USA:n kanssa ja rauhansopimus Israelin kanssa kestää tätä?

Vallansiirron jälkeen Israel ja maltilliset arabit tietäisivät, että ne eivät enää voisi luottaa Yhdysvaltoihin. Vallankumoukselliset islamistit pyrkisivät valtaan Marokossa ja Tunisiassa, Jordaniassa ja Saudiarabiassa. Kun islamistit ovat jo vallassa Libanonissa, Gazassa, Iranissa, Turkissa ja osittain Syyriassa, voi vain pelätä, mitä Lähi-idässä tapahtuu, Rubin päättää pohdiskelunsa. Julkilausumaton viesti on: Israelin käy huonosti. Ulkopuolinen voi ihmetellä esimerkiksi, milloin Turkki on päätynyt islamistien haltuun, mutta Rubin ja jotkut muut ovat jo pitkään levittäneet tällaista kuvaa, minkä tuloksena Turkki on jo noussut Israelin pahimpien vihollisten joukkoon.

Jos tutkijana esiintyvä henkilö esittää tällaista analyysia, ei ole ihme, jos monet israelilaiset kokevat maansa olevan pahasti saarroksissa.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Chileläinen vuohien kasvattaja Yasna Molina esittelee vuohenjuustolla voittamiaan palkintoja, joukossa Copa América -palkinto, jonka hän sai Anqas-sinihomejuustolla.

Chilen huippujuustot tuotetaan ankarissa olosuhteissa

Pommiryhmän miehet tauolla. Yhdysvaltojen rahoituksen keskeytyminen vaikeuttaa pomminraivausta Laosissa.

Laosissa raivataan edelleen amerikkalaispommeja, mutta Trump poisti työltä USA:n tuen

Väkivalta ajaa maan sisäisiä siirtolaisia muun muassa pääkaupunki Bogotáan, jossa määränpäänä on usein hökkelikylä kaupungin laitamilla.

Kolumbian sota ei ole ohi

Joissakin maissa yhä vuosittain lähes joka kymmenes 15-19-vuotias tyttö synnyttää.

Raskaus on maailman teinityttöjen yleisin kuolinsyy

Uusimmat

Chileläinen vuohien kasvattaja Yasna Molina esittelee vuohenjuustolla voittamiaan palkintoja, joukossa Copa América -palkinto, jonka hän sai Anqas-sinihomejuustolla.

Chilen huippujuustot tuotetaan ankarissa olosuhteissa

Tuomitsemme kaikki toimet, jotka rikkovat kansainvälistä oikeutta ja sääntöjä, tasavallan presidentti Alexander Stubb sanoo.

KU kysyi Stubbilta Israelin toimista Gazassa, lännen kaksoisstandardeista ja globaalista etelästä – Näin presidentti vastasi

30 vuotta, 30 kirjaa. Seppo Jokinen saattelee komisario Sakari Koskisen eläkkeelle Viimeisessä väännössä.

Tunteelliset jäähyväiset komisario Koskiselle

Rikostutkinnan realistinen kuvaus on huipussaan Niko Rantsin dekkareissa.

Tuntuu kuin olisi itse mukana, kun Niko Rantsi kuvaa poliisioperaatiota neljännessä dekkarissaan Vaikenemisen laki

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Orpon hallitus ryövää eläkevarat – Kansanedustaja varoittaa 60 vuotta kartutetun potin tuhoamisesta

 
02

Hallitus valmis romuttamaan Suomen linjan yritysvastuussa — Asiantuntijat ja järjestöt varoittavat seurauksista

 
03

Susien metsästys on lisääntymässä – Vastalause eduskunnassa

 
04

Teollisuusliiton Lehtosen kova arvio työmarkkinakierroksesta: ”Näimme sen, että tässä maassa vastuun kantaminen ei kannata”

 
05

Koskela ihmettelee Orpon hallituksen sekoilua: ”Laki olisi epätasapainoinen, jos poisto koskisi vain työntekijöitä”

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Laosissa raivataan edelleen amerikkalaispommeja, mutta Trump poisti työltä USA:n tuen

10.05.2025

Vasemmistoliitto mukana päättämässä Turussa – hyväksyi pormestariohjelman

09.05.2025

Susien metsästys on lisääntymässä – Vastalause eduskunnassa

09.05.2025

Korkeakoulujen rahoituskaruselli hämmentää: ”Toisella kädellä annetaan, toisella otetaan”

09.05.2025

Koskela ihmettelee Orpon hallituksen sekoilua: ”Laki olisi epätasapainoinen, jos poisto koskisi vain työntekijöitä”

09.05.2025

Hallituksen suunnitelma sen paljastaa: ”Nyt isketään viimeiseen henkireikään”

09.05.2025

KU kysyi Stubbilta, tuomitseeko Suomi Israelin toimet – Stubb: ”Tuomitsemme kaikki ne toimet, jotka rikkovat kansainvälistä oikeutta ja kansainvälisiä sääntöjä”

08.05.2025

Orpon hallitus ryövää eläkevarat – Kansanedustaja varoittaa 60 vuotta kartutetun potin tuhoamisesta

08.05.2025

Mepit vetoavat ulkoministeriin – ”Milloin aika koittaa?”

08.05.2025

Päätös kuun lopulla: Erotetaanko Yrttiahon puolueosasto?

08.05.2025

Perussuomalaisten pudotus jyrkkenee: Nyt lähti 4 prosenttiyksikköä

08.05.2025

Mario Draghi sen jo myönsi – transatlanttinen talouskuri on kuollut, Eurooppa tarvitsee oman kasvumallin

08.05.2025

Eduskunnan talouskeskustelussa kerrattiin joukko-oppia: ”270 000 työtöntä ei voi mahtua 47 000 avoimeen työpaikkaan”

07.05.2025

Vasemmistoliiton Koskela syyttää Orpon hallitusta nälkäisistä lapsista: ”Kestämätöntä ja räikeän epäoikeudenmukaista”

07.05.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025

250 miljardia syytä tukea Ukrainaa

18.03.2025

Eurooppalaisen vaihtoehdon aika

14.02.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään