Meidän Turku -yhdistys on huolestunut Turun retkeilymajan kohtalosta. Yhdistys on jo aikaisemmin ilmaissut huolensa niin kutsutun Mars-korttelin asemakaavaluonnoksesta.
Yhdistyksen mukaan C. J Engelin suunnittelemaa retkeilymajaa ei tule missään tapauksessa purkaa eikä uudisrakentaminen saa olla liian massiivista arvokkaiden rakennusten ympärillä.
Myös Puu ja Talo -yhdistys on vaatinut yli 60 vuotta samassa paikassa toimineen retkeilymajan säilyttämistä. Engel piirsi 1800-luvun alussa Linnankadun varrelle opetussairaalan kiinteistön, jonka yhdessä siivessä retkeilijöiden yöpymistila nyt sijaitsee.
Meidän Turku on lähestynyt Turun kaupunkia ja katsoo, ettei Turun maailmankuulua retkeilymajaa saa siirtää eikä rakennuksia purkaa. Paikalle suunnitellulle poliisilaitokselle on runsaasti lisätilaa tarjolla esimerkiksi tyhjenevässä valtion virastotalossa.
Retkeilymaja sijaitsee liikenteellisesti otollisella paikalla, jonka ohitse on bussiyhteys satamasta keskustan kautta lentokentälle. Maja on ollut erityisesti interreilaajien suosima.
Bore-laiva ei korvaa retkeilymajaa
Kaupungin Turku Touringille hosteliksi Bore-laivasta vuokraamat tilat ovat toisella puolella Aurajokea. Sijaintinsa vuoksi ne eivät pysty korvaamaan keskeisellä paikalla sijaitsevaa retkeilymajaa. Meidän Turku ihmettelee myös kaupungin poliitikkojen intoa tukea yksityistä bisnestä Borella. Vuokranantaja on Oy S/S Borea Ab.
– Uusi edullisen hintaluokan majoituspaikka esimerkiksi Borella on tervetullut Turkuun, mutta yleensä majoitusalan liiketoiminta toteutetaan ihan omalla yrittäjäriskillä, yhdistys huomauttaa.
Aurajoen itärannalla olevasta Bore-aluksesta on tarkoitus tulla retkeilymajaa täydentävä majoituspaikka. Turku Touring on saamassa aluksesta 38 matkustaja- ja 20 miehistöhyttiä.
Kaupunki maksaa hyteistä, vaikka ne eivät olisi käytössä. Vuosivuokra voi nousta lähelle 300 000 euroa. Matkustajahytin hinta on 10,50 ja miehistöhytin kolme euroa vuorokaudessa. Lisäksi hyteistä maksetaan huoltokuluja.
Mikäli hyttejä ei voida käyttää retkeilymajatoimintaan, kaupungilla on oikeus irtisanoa vuokrasopimus tämän vuoden lopussa. Muussa tapauksessa vuokra-aika päättyy aikaisintaan tammikuun lopussa 2014. Sopimus voi jatkua vuoden 2021 loppuun.
Sopimusta ei voi irtisanoa aluksen lopullisen sijaintipaikan päättämisestä aiheutuvista häiriöistä.
Turku maksaa vuokran hyttikohtaisesti. Tätä on perusteltu sillä, että näin voidaan kontrolloida vuokraa, jos yksittäisiä hyttejä on pois käytöstä.
Alunperin höyrylaiva
S/S Bore on rakennettu vuonna 1960 Ruotsin Oskarshamnissa. Sen pituus on pari kymmentä senttiä vaille sata metriä ja leveys vähän yli 15 metriä.
Höyrylaivaksi rakennetussa aluksessa oli alunperin 63 ensimmäisen ja 272 toisen luokan hyttipaikkaa. Se pystyi kuljettamaan 1 028 matkustajaa.
Vuonna 1988 höyrykoneet korvattiin dieselmoottoreilla. Hyttipaikkojen määrä on vähentynyt 119:aan ja miehistöhyttejä on runsaat 50.
Laivan sijoituksesta Turkuun on käyty kiivastakin polemiikkia. Nykyisen paikan lisäksi ehdolla on ollut Aurajoen länsiranta.
Joulukuussa alusta hinattiin jokusen kymmenen metriä merelle päin, jotta apukoneiden käyttö voitiin korvata maasähköllä.