Maailman terveysjärjestön (WHO) tutkimuksessa otetaan huomioon alkoholin virallisen kulutuksen lisäksi myös arvio epävirallisesta kulutuksesta kuten kotipolttoisesta tai salakuljetetusta alkoholista.
Pieni ja köyhä Moldova on harvassa asiassa maailman ykkönen, mutta viinanjuonnissa sen voitto on ylivoimainen. WHO arvioi maan kulutukseksi huikeat 18,22 litraa absoluuttista alkoholia henkeä kohden vuodessa.
Moldovalaiset juovat yli kolminkertaisen määrän verrattuna maailman arvioituun keskikulutukseen, 6,1 litraan henkeä kohden.
Kakkoseksi selviytyy (tai oikeastaan humaltuu) Tshekki 16,45 litran lukemalla. Kolmas on Unkari (16,27) ja sitten seuraavat Venäjä (15,76), Ukraina (15,6), Viro (15,57), Andorra (15,48) ja Romania (15,3). Kymmenen kärjen täydentää Slovenia (15,19).
Suomen lukema on 12,52 litraa.
Moldovan alkoholista huomattava osa juodaan epävirallisessa muodossa.
Tappaa enemmän kuin
aids tai tuberkuloosi
Alkoholin lasketaan aiheuttavan 2,5 miljoonaa ennenaikaista kuolemaa vuosittain. Kuolleista 350 000 on 15–29-vuoden ikäisiä nuoria.
Prosentuaalisesti alkoholin vuoksi kuolee koko maailman mitassa 6,2 prosenttia miehistä ja 1,1 prosenttia naisista.
Venäjä ja Ukraina saavat WHO:n arvioinnissa ainoina maina täydet 5/5 pisteet arvioitaessa riskijuomista. Siinä otetaan huomioon kulutuksen määrän lisäksi myös juomisen tapa. Niinpä esimerkiksi monet Välimeren maat, joissa kokonaiskulutus on melko korkea, eivät saa korkeita riskipisteitä.
Venäjällä peräti 20 prosenttia miesten kuolemista liittyy alkoholiin. Se on yksi tärkeimmistä syistä siihen, että miesten keskimääräinen elinikä on vain 60 vuotta.
Venäjän korkein oikeus tiedotti äskettäin, että maassa viime vuonna tilastoiduista 12 000 murhasta 75 prosenttia tehtiin alkoholin vaikutuksen alaisena.
Maailman mitassa alkoholin takia kuolee enemmän ihmisiä kuin aidsiin tai tuberkuloosiin.