Yli 2 500 kulttuurin ja yhteiskunnan eri alojen ihmistä vetoaa hallitukseen ja Museovirastoon Kulttuurien museon puolesta. Museovirasto ilmoitti joulukuussa aikovansa sulkea Helsingin Tennispalatsissa sijaitsevan Kulttuurien museon ja siirtävänsä sen kokoelmat ja toiminnat Kansallismuseon puitteisiin.
”Kansainvälisesti museoiden primääritehtäviksi on määritetty säilyttäminen, tutkiminen ja esittäminen. Jos kokoelmien ja toiminnan tila palautetaan Kulttuurien museon perustamista edeltävään aikaan, museon ainoaksi tehtäväksi jää säilyttäminen”, adressissa todetaan.
Allekirjoittajien mukaan lakkauttaminen polkisi räikeästi Suomen kansainvälisiä sekä EU:n sisällä tekemiä sopimuksia ja tavoitteita, kuten kulttuurien moninaisuuden ja kulttuurienvälisen vuoropuhelun korostamista vastaan.
Kulttuurien museo laajentaa näkökulmaamme ja yhdistää meidät koko maailman yhteiseen kulttuuriperintöön.
Kokoelmat karttuneet 200 vuotta
Adressi luovutettiin kulttuuriministeri Stefan Wallinille (RKP) maanantaina, Kalevalan ja suomalaisen kulttuurin päivänä. Luovutustilaisuudessa puhunut kirjailija Kai Nieminen luonnehti uutista museon lakkauttamisesta tyrmistyttäväksi.
– Kulttuurien museo laajentaa näkökulmaamme ja yhdistää meidät koko maailman yhteiseen kulttuuriperintöön. Tästä syystä sivistyneissä maissa, niissäkin, joilla ei ole kolonialistista taustaa eikä siitä syystä tarpeen esitellä entisten alusmaittensa kulttuureja, on poikkeuksetta kulttuurilaitoksia, joissa voi tutustua muidenkin ihmisten olemassaolon ratkaisuihin kuin vain omiimme, Nieminen muistutti.
– Kun Kulttuurien museo vuonna 1999 avattiin, lähes kahden vuosisadan aikana eri puolilta maailmaa karttuneet kokoelmat pääsivät omaan kotiinsa, kun ne siihen saakka olivat saaneet näyttelytilaa Kansallismuseossa satunnaisesti, Samalla löytyi tila Kansallismuseosta juuri kodittomiksi joutuneille suomalais-ugrilaisille kokoelmille, joiden näyttelysalit tarvittiin Kansallismuseossa muuhun käyttöön, Nieminen kertasi museon historiaa.
Vaihtuvat näyttelyt kertovat nykymaailmasta
Näiden kahden edelleen karttuvan vanhan kokoelman lisäksi Tennispalatsissa on vaihtuvia näyttelyitä, joissa esitellään nykymaailman moninaisuutta.
– Niissä voimme konkreettisesti tutustua sellaiseen esineelliseen ja henkiseen todellisuuteen, joka ei internetin ja televisioruudun kautta voi välittyä kuin virtuaalitodellisuutena, Nieminen sanoi.
Tällä hetkellä Kulttuurien museossa on meneillään Mobiili Afrikka -näyttely, joka esittelee matkapuhelimia ja elämänmuodon muuttumista Nairobin Kiberan slummissa.
Internetissä pari kuukautta esillä olleen addressin pani alulle eurooppalainen kulttuuriyhdistys PONTES – Bridging Marginal Europe. Se toimitetaan opetus- ja kulttuuriministeriön lisäksi tiedoksi Museoviraston pääjohtajalle Juhani Kostetille.