Tampereen koululaisten ja päiväkotilasten piti tänään tuoda omat eväät kouluun, kun Tampereen Aterian henkilöstö osoitti tiistaina lounasaikaan mieltään kaupungin suunnitelmille yksityistää osa ruokahuollosta.
– Ei pilkota Tampereen Ateriaa! kuului rytmikäs vaatimus keittiöväen marssilta kaupungin virastotalon eteen, jonne he lähtivät Keskustorilta sen jälkeen kun hernerokat oli syöty.
Sen verran virastotalolla liikahdettiin jo maanantaina henkilöstölle järjestetyn tiedotustilaisuuden jälkeen, että Tampereen Aterian organisointitavan muutosta koskeva esitys siirrettiin pois valtuuston joulukuun listalta. Asia tulee käsittelyyn näillä näkymin ensi vuoden tammikuussa.
– Hyvä, että siirrettiin. Näin päättäjillä on enemmän aikaa tutustua asiaan, toteaa Nurmikolu.
Ikävintä suunnitelmassa on hänen mukaansa se, että kaupungin omat henkilöstöravintolat suljettaisiin ja kilpailutuksen kautta toimintaa jatkaisivat yksityiset yritykset.
Palkalla ei elä
Liikkeenluovutuksen kautta tapahtuva muutos tarkoittaisi henkilöstölle sitä, että palkat maksettaisiin luovutuksen aikaan voimassa olevan työehtosopimuksen mukaan sen sopimuskauden loppuun. Sen jälkeen siirryttäisiin yksityisen puolen sopimuksen mukaisiin palkkoihin, mikä tarkoittaisi tuntuvaa palkanalennusta.
– Yksityisellä näistä töistä maksettaisiin noin 1500-1600 euroa kuussa. Sillä ei elä. Näin tehdään toinen köyhälistöluokka, Nurmikolu pohtii ja toivoo parannusta heidän palkkatasoonsa.
Yksityisen puolen palkkojen hilaaminen lähemmäksi julkista vähentäisi samalla työehtokeinottelua, joka nyt näyttää olevan kaupungin suunnitelmien pohjalla.
Raakaan massatuotantoon
Henkilöstöravintola Frenckellissä työskentelevä Liisa Haapaniemi ihmettelee kaupungin suunnitelmia.
– Konsultin tekemän selvityksen mukaan suunnitelmalla ei saavutettaisi kustannussäästöjä. Kyse on vain siitä, että osa meistä halutaan ulkoistaa, hän pohti soppatykin vierellä.
Hän on yksi niistä lähes 40, jotka siirtyisivät yksityisen leipiin.
– Se tarkoittaa työehtojen huononemista, muidenkin kuin palkan, hän sanoo.
Ruuan valmistamisen keskittäminen kolmeen suurkeittiöön nykyisen 11 sijaan tarkoittaa Haapaniemen mukaan sitä, että ruuanvalmistuksessa siirrytään raakaan massatuotantoon ja sen mukaiseen makumaailmaan.
Ilmaisuvapaus meilläkin
Työnantaja tuomitsi maanantaina henkilöstön ulosmarssin laittomaksi lakoksi. Ulosmarssijoita oli myös uhkailtu merkinnällä luvattomasta työpaikalta poissaololla.
– Mielenosoitus ei kohdistu työehtosopimukseen vaan päätöksentekoon. Siksi se ei ole laiton. Onhan meilläkin oikeus ilmaista mielipiteemme, Nurmikolu kuittaa nämä yritykset vaientaa työntekijät.