Lapsille kerrotaan, että joululahjat tulevat Korvatunturilta Joulupukin pajasta. Tosielämässä paja ei kuitenkaan sijaitse Lapissa, vaan Kiinassa.
– Maailman lelutehtaat sijaitsevat Aasiassa ja sieltä löytyy aivan takuulla työoloissa ongelmia, Suomen ammattiliittojen solidaarisuuskeskuksen (SASK) viestintäpäällikkö Jukka Pääkkönen sanoo.
SASK kampanjoi eettisen tavarantuotannon puolesta.
– Se tarkoittaa muun muassa, että tavara on tuotettu eettisissä työoloissa. Silloin on noudatettu vähintäänkin YK:n kansainvälisen työjärjestön ILO:n määrittämiä työpaikkojen vähimmäisoikeuksia.
Eettisissä työoloissa työympäristö on turvallinen ja työntekijälle maksetaan elämiseen riittävä palkka. Lisäksi eettisessä tuotannossa tuotteen valmistuksessa ympäristöä ei ole liiallisesti rasitettu.
– Sinälläänhän eettisyys on jumalattoman laaja käsite. Ammattiyhdistysliikkeessä kun puhumme eettisyydestä, keskitymme yleensä työoloihin. Eli silloin tuote on valmistettu noudattaen niin sattuja kunnon työn kriteereitä.
Lähes mahdotonta selvittää
Kuluttaja on melko heikoilla, jos hän yrittää kaupassa selvittää, mikä tuote on eettinen ja mikä ei. Helpoiten eettisyydestä voi varmistua, jos hankkii niin sanotun aineettoman lahjan kuten konserttilipun tai lahjakortin kylpylään.
Lapset eivät kuitenkaan aineettomista lahjoista välitä. Eikä aikuisen miehenkään joulu olisi joulu ilman uutta pyjamaa ja Petteri Punakuono -boksereita.
Jos tavaraa aikoo ostaa, Pääkkönen suosittelee tuotteita, joilla on jokin kansainvälinen sertifikaatti, joka todistaa eettisyyden. Esimerkiksi Reilu kauppa -tunnuksella varustetut tuotteet ovat suhteellisen varmoja valintoja. Toinen varma tapa on ostaa kotimaassa valmistettuja tuotteita.
Harva jaksaa ostaa pukinkonttiin pelkkiä reilun kaupan tuotteita, kotimaista käsityötä tai aineettomia lahjoja.
Miten ”tavallisen tavaran” eettisyyttä voi selvittää?
– Tavallinen kuluttaja ei tuotetta ostaessaan pysty mitenkään varmistumaan eettisyydestä. Epäilyksiä tuotteen eettisyydestä voi kuitenkin herätä, jos tuotteen valmistaja ei kerro tietoja edes tuotteen valmistusmaasta. Silloin voi päätellä, että jossakin kohtaa on varmaan eettisyydestä tingitty, Pääkkönen sanoo.
Eli kuluttajan ainoa mahdollisuus on vaatia myyjältä, maahantuojalta tai valmistuttajalta, että se mahdollisimman selvästi ja avoimesti kertoo jollakin tavalla tuotteen yhteydessä tavaran alkuperän.
– Kuluttaja voi myös selvittää, onko valmistaja sitoutunut johonkin eettiseen valvontajärjestelmään, jolla pyritään pysymään perillä tuotteen alihankintaketjusta ja sen työoloista, Pääkkönen opastaa.