Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Annika Lapintie luonnehtii Euroopan olevan ehkä vakavimmassa taloustilanteessa sitten toisen maailmansodan. Hän katsoo, että poliitikkojen on Euroopassa otettava vastuu tilanteesta – ennen kuin on liian myöhäistä.
– Nuorisotyöttömyyden on annettu paisua käsittämättömän suureksi Espanjassa, Kreikassa ja Italiassa. Seurauksena on ollut laajaa yhteiskunnallista levottomuutta ja vastarintaa epäoikeudenmukaista politiikkaa kohtaan, mutta samanaikaisesti myös äärioikeiston ja yltiönationalismin nousu.
Annika Lapintie vaati Vasemmistoliiton valtuuston kokouksessa demokratiaa kansainväliseen talouselämään. Kansallisvaltioon käpertyminen, jota populistinen oikeisto ja äärioikeisto politiikalla ajaa, johtaisi viimeisenkin demokratian otteen menettämiseen
Lapintie listasi kolme tekijää, jotka vahvistaisivat hänen kaipaamaansa demokraattista otetta.
Rahoitusmarkkinavero on aloite, johon Suomen tulisi Vasemmistoliiton mielestä lähteä mukaan, yhdentoista siinä jo mukana olevan valtion seuraan Rahoitusmarkkinoiden sääntely ja verotus tällä tavalla on välttämätöntä, jos tulevat kriisit halutaan estää.
– Ei voi kuin ihmetellä täkäläisen oikeiston haluttomuutta olla mukana tässä päätöksenteossa, totesi Lapintie
Kokemukset 1990-luvun alun talousromahdukseen, lamaan ja suurtyöttömyyteen johtaneesta pankkikriisistä todistavat pankkien sääntelyn olevan välttämätöntä. Lapintien mukaan samankaltaista vastuutonta asuntoluottojen paisuttamista on nyt monien Euroopan maiden vaikeuksien taustalla.
Eurooppalaisesta pankkiunionista puhuttaessa kyse on yhteisistä säännöistä, joita nyt tarvitaan.
– Pankkien yhteiseurooppalaiset säännöt ovat tavallisen suomalaisen etu, Suomen kansantalouden etu ja kaikkien talousvaikeuksissa kamppailevien eurooppalaisten etu.
Verotuksen ja sääntelyn tehokkuus edellyttää, että puututaan jatkuvasti paisuvaan veroparatiisitalouteen, jossa vellovat lukemattomat miljardit kaiken kontrollin ulkopuolella, lisäsi Lapintie.