Uudistuksen kustannusten lasketaan olevan vuositasolla noin 1,4 miljardia euroa. Kustannus edellyttää verojärjestelmän muutosta ja se koottaisiin sellaisilla tuloveroilla, joissa pienimmistä perustulon ylittävistä ansio- ja pääomatuloista perittäisiin 32 prosentin vero ja suurimmista tuloista 57 prosentin vero.
Vasemmistoliiton puoluevaltuuston hyväksymä kannanotto pohjautuu dosentti Jouko Kajanojan johdolla työskennelleen Vasemmistoliiton perustulotyöryhmän asiantuntijavoimin kokoamaan aineistoon.
Kannanotossa katsotaan perustulon vähentävän köyhyyttä ja rakentavan uutta oikeudenmukaista, tasa-arvoista ja yksilöllisyyttä kunnioittavaa 2000-luvun hyvinvointivaltiota. Poistamalla tuloloukkuja perustulo myös parantaa työllistymistä.
Köyhyys alle 10 prosenttiin
Perustulo on Vasemmistoliiton mukaan keino parantaa määrä- ja osa-aikaisissa työsuhteissa työskentelevien sekä itsensä työllistävien toimeentuloturvaa. Riittävän toimeentulon takaava perustulo parantaa työntekijän turvaa luomalla työntekijän ja työnantajan välille nykyistä tasa-arvoisemman neuvotteluaseman. Se mahdollistaa myös yhteiskunnallisesti hyödyllisen vapaaehtoistoiminnan.
Perusturva- ja perustulouudistuksen myötä keskituloisten käteen jäävien tulojen arvioidaan säilyvän ennallaan. Köyhyysaste laskee tehtyjen tarkkojen laskelmien mukaan 13,2 prosentista 9,1 prosenttiin. Laskelmat kertovat myös perustulomallista hyötyviä olevan kaikki alle 2 980 euroa kuukaudessa ansiotuloja saavat. Heitä on noin 60 prosenttia väestöstä..
Perustulon nettomaksajia ovat suurimpia ansio- ja pääomatuloja saavat, joiden verotus kiristyy perustuloa enemmän.
Ensiaskeleessa 750 euroa
Vasemmistoliiton mallin ensiaskeleessa minimietuudet korotetaan 750 euroon ja toimeentulon perusosa nostetaan 620 euroon. Perusturva sidotaan palkkaindeksiin.
Malliin sisältyy myös nykyisen tukiviidakon yksinkertaistaminen ja työn vastaanottamisen tekeminen kannattavaksi.
Yhtenäistetyn perusturvan piiriin kuuluvat työttömät, pientä eläkettä saavat ja sairaus-, äitiys-, isyys-, ja vanhempainrahaan oikeutetut sekä opintorahaa, kodinhoitotukea ja yrittäjien starttirahaa saavat.
Asumistuki säilyy
Seuraavassa vaiheessa kaikille maksetaan säännöllistä, muista tuloista riippumatonta perustuloa, joka on suuruudeltaan 620 euroa. Perustulon lisäksi on edelleen mahdollista saada 130 euron suuruista perusturvaa työttömyyden, sairauden, lasten kodinhoidon tai muun vastaavan syyn perusteella, jolloin perusturvan kokonaissumma on 750 euroa. Kun tulot nousevat, perustulo peritään asteittain takaisin verotuksessa.
Ansiosidonnaiset etuudet maksetaan perustulon päälle siten, että niiden taso säilyy ennallaan. Toimeentulotuki tarjoaa turvaa tilapäisissä talousongelmissa. Asumistuen Vasemmistoliiton malli säilyttää erillisenä tukimuotona.