Vasemmistonuoret vaatii Suomea seuraamaan Ruotsin esimerkkiä ja tunnustamaan itsenäisen Länsi-Saharan.
Maanantaina julkistamassaan kannanotossa Vasemmistonuoret iloitsee Ruotsin valtiopäivien ulkoasiainvaliokunnan päätöksestä, jonka mukaan Ruotsin tulisi ensimmäisenä Euroopan maana tunnustaa Länsi-Sahara eli Sahrawien demokraattinen arabitasavalta (SADR) itsenäisenä valtiona. Maan itsenäisyyden on tunnustanut yli 80 valtiota ja se on yksi Afrikan Unionin perustajajäseniä.
– Suomen tulee ottaa länsinaapuristamme mallia ja tunnustaa Länsi-Saharan valtio sekä toteuttaa siten myös YK:n yleiskokouksen kanta ja tuomita marokkolaismiehitys. Tunnustamalla itsenäisyyden Suomi antaisi vahvan signaalin EU:lle toimia jo lähes 40 vuotta kestäneen konfliktin ratkaisemiseksi, sanoo Vasemmistonuorten puheenjohtaja Li Andersson.
Miehitys vuodesta 1975
Marokko on miehittänyt Länsi-Saharaa vuodesta 1975 asti ja syyllistyy jatkuvasti ihmisoikeusloukkauksiin sahraweja eli länsisaharalaisia kohtaan. Miehittäjä on myös rakentanut Länsi-Saharan halkovan 2 700 kilometriä pitkän aseistetun muurin. Viime viikolla maan viranomaiset käännyttivät neljä norjalaista ja seitsemän espanjalaista pois Länsi-Saharasta, koska he pyrkivät haastattelemaan sahraweja käynnissä olevista EU:n ja Marokon kalastussopimusneuvotteluista.
– Suomen pitää vastustaa EU:ssa uusien kalastussopimusten solmimista Marokon kanssa mikäli niissä ulotetaan Länsi-Saharan aluevedet osaksi sopimusta. Samaan aikaan, kun kansainväliset suuryritykset ja Marokon valtio rikastuvat sahraweilta ryöstetyistä kalavesistä ja fosfaattivarannoista, on alkuperäisväestö tuomittu köyhyyteen. Suomen hallituksen tulee asettaa taloudellisia pakotteita miehittäjävaltaa vastaan ja kieltää sen tuottamien tuotteiden ja raaka-aineiden tuonti Suomeen, Andersson vaatii.
YK tunnustaa oikeuden itsemääräämiseen
Haagin kansainvälinen tuomioistuin ja YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselmat ovat vahvistaneet, että sahraweilla tulisi olla oma itsemääräämisoikeus. Marokko on jatkuvasti asettunut kansainvälisen yhteisön tahtotilaa vastaan ja kieltäytynyt tunnustamasta sahrawien itsemääräämisoikeutta. Samaan aikaan Marokko on perustanut omia siirtokuntiaan miehittämälleen alueelle pyrkien muokkaamaan alueen väestörakennetta itselleen edullisemmaksi. YK on hampaaton asian suhteen, sillä Marokon läheinen liittolainen Ranska on turvallisuusneuvoston pysyvänä jäsenenä torpannut konfliktin ratkaisupyrkimykset, Vasemmistonuoret arvioi.
– Meillä Euroopassa on kaikki avaimet tilanteen ratkaisemiseksi. Marokon tuomitseminen ei riitä vaan tarvitaan konkreettisia tekoja. On kestämätöntä, että suuri osa sahraweista elää joko toisen luokan kansalaisina miehitetyillä alueilla tai karuilla pakolaisleireillä Algerian aavikoilla, Andersson tiivistää.