– Kansan Uutiset on minulle tullut kauan, sanoo vieremäläinen SKDL:n ja vasemmistoliiton konkarivaltuutettu Olavi ”Olli” Partanen. Olli aloitti kunnanvaltuustossa 1973. Valtuustovuosia kertyy 36, koska edellisen vaalikauden hän piti sapattia.
Vuonna 1903 syntynyt isä-Hannes oli valtuustossa 1945–1968 ja isoisä Juho oli aikanaan Suur-Iisalmen valtuutettuna, ennen kuin Vieremä itsenäistyi 1922.
Ollin kunnallinen luottamusmiesura alkoi 1961 rakennuslautakunnan jäsenenä ja päättyy nyt loppuvalla kaudella kunnanhallituksen varapuheenjohtajana. Muitakin luottamustoimia on ollut. Vieremän Vanhustentaloyhdistyksen puheenjohtajana hän on toiminut vuodesta 1989.
– Se on kutsumushomma, siitä ei makseta mitään palkkioita.
Rakentaminen alkuun kouluista
Rakennusliiton jäsen Olli Partanen on ollut vuodesta 1950. Vieremän osaston puheenjohtajana hän toimi 22 vuotta.
– Ensimmäinen betonilaudoitusurakka matkatöissä oli 1950 Pihtiputaalla. Siellä rakennettiin kuusi koulua kerralla. Pihtiputaan Ilosjoen koulun työmaalla tuntipalkka oli 1,25 markkaa ja kolmen kuukauden jälkeen 2,50 markkaa. Kouluja rakennettiin useita Vieremällekin ja monelle muulle kylälle. Vuonna 1958 nousi Ruotasen kaivostorni Pyhäsalmelle, Partanen kertaa alkuvaiheita ammatissaan.
Suurimman osan kirvesmiesuraansa Olli kiersi reissutöissä ympäri maata eli nykytermein hän pendelöi.
– Nuorena timpurina sain eri puolilla Suomea työmaaparakeissa kuunnella Suur-Suomen historiaa melko kattavasti rintamien eri lohkoilta. Sen ajan työmiehet käyttivät kovaa kieltä, kun muistelivat vielä vuoden 1918 tapahtumia.
Vuonna 1963 Ollista tuli työkuntansa nokkamies. Loviisan ydinvoimalatyömaa alkoi vuonna 1971. Siellä hujahti neljä vuotta.
– Asuttiin 24 hengen parakeissa ja nukuttiin kahden lakanan välissä jo siihen aikaan. Loviisaan mentiin Y. Makkosen bussilla sunnuntai-iltana. Bussi haki sitten perjantai-iltana kotipuoleen. Monien muiden työrupeamien lomassa oltiin kolme kuukautta Saudi-Arabiassakin.
Kostamus pelasti monen talouden
Rakentaminen Kostamuksessa alkoi 1978. Parhaimmillaan työkunnassa oli 42 miestä. Kostamuksessa betonilaudoitustyöt tehtiin urakalla. Ensimmäinen työvaihe kesti 27 kuukautta ja toinen vaihe 19 kuukautta. Vieremäläiset tekivät Kostamuksen rikastamon ja polttoainevaraston ja olivat myös mukana asuntoja rakentamassa.
Kuhmo ja Kajaani odottivat, että Kostamuksen ansiosta Kainuu elpyisi taloudellisesti. Suuret firmat ostivat kuitenkin materiaalin pääosin muualta kuin Kainuun seudulta.
– Työntekijöille Kostamuksen suurhanke oli taloudellisesti piristävä ruiske, mutta pitemmän päälle se ei luonut alueelle pysyvämpää teollisuutta. Miljardeista ei Kainuu lopulta hyötynyt kovinkaan paljon.
Valtuustossa ei enää politiikkaa
Olli sai kunnallisvaaleissa tasaisesti vajaat satakunta ääntä. Nyt lokakuun vaalien jälkeen jotkut kertoivat jättäneensä äänestämättä, kun eivät tienneet ketä äänestäisivät, koska Olli ei enää ollut ehdokkaana.
Vieremän asukasmäärä putosi vähän alle 4 000:n ja valtuustopaikkojen määrä laski 27:stä 21:een valtuutettuun. Ollin mielestä luottamushenkilöiden valta on vähentynyt ja virkamiesten valta on kasvanut.
– Vuodesta 2000 toiminut Vieremä 2000-ryhmä ei vetoa mihinkään puolueeseen, vaan ajaa kunnan ja kuntalaisten etuja. Nyt ryhmä sai valtuustoon kuusi edustajaa, perussuomalaiset kaksi ja loput 13 paikkaa menivät keskustalle.
– Viimeisten 10–15 vuoden aikana ei valtuustossa ole enää puhuttu puoluepolitiikkaa kuten ennen. Yleensä vain muutama valtuutettu on käyttänyt puheenvuoron valtuuston kokouksessa. Siinä mielessä on menty keskusjohtoisempaan suuntaan.
Olli sanoo, ettei ole ollut reissutöistä huolimatta poissa kuin ehkä kolmesta valtuuston kokouksesta.
Kostamuksestakin hän tuli bussilla Kajaaniin ja vaimo haki sieltä Vieremälle tai toisinpäin vei Kajaaniin Kostamus-bussille.
Politiikkaa kiikkutuolista
Naimisiin Olli meni 1959 ”Lapuan likan” kanssa. Perheeseen syntyi kaksi poikaa ja tytär.
Eläkepäivät kirvesmiehen töistä koittivat 1988. Nyt sitten päättyvät ”kunnallismiehen” kiireet.
Mieluisimpina saavutuksinaan luottamushenkilötaipaleeltaan Olli pitää sitä, että on rakennettu vanhusten palveluasuntotaloja, vammaisten asuintaloja, päiväkoti, liikuntahalli, kirjasto sekä korjattu kouluja ja nuorisotalo ja niin edelleen.
– Vanhuspaikat ovat edelleen riittämättömiä, niihin pitää satsata. Uusia valtuutettuja kannustan perehtymään tarkasti kuntalakiin ja johtosääntöihin. Perustietojen on oltava hyvin hallinnassa.
– Tulen seuraamaan politiikkaa tiiviisti myös kiikkutuolista ja käyn kylällä ”huastelemassa” politiikastakin.
Olavi Partanen täyttää 80 vuotta 12.12.12. Merkkipäivää vietetään perhepiirissä kotona ”Olavinlinnassa”.