KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Ulkomaat

Tällainen on Beppe Grillon Viisi tähteä -liike

Beppe Grillo puhumassa vaalikampanjan päätöstilaisuudessa Roomassa viime viikon perjantaina. Paikalla oli vähintään satatuhatta kuulijaa.

Beppe Grillo puhumassa vaalikampanjan päätöstilaisuudessa Roomassa viime viikon perjantaina. Paikalla oli vähintään satatuhatta kuulijaa. Kuva: Lehtikuva/ FILIPPO MONTEFORTE

Beppe Grillon M5S-liikkeen vaalimenestys oli massiivinen protesti Italian poliittista järjestelmää kohtaan.

Arto Huovinen
1.3.2013 11.30

Italian sunnuntain ja maanantain vaalit olivat samalla myös protesti EU:n ja Italian hallituksen leikkauspolitiikkaa vastaan.

Leikkauksien takuumiehen, EU-komissaarista teknokraattihallituksen pääministeriksi siirtyneen Mario Montin koalitio sai hädin tuskin kymmenen prosenttia huolimatta vaikutusvaltaisista tukijoistaan.

Montin linjaa pienillä lievennyksillä edustava Pier Luigi Bersanin keskustavasemmiston koalitio selvisi niukin naukin suurimmaksi, mutta menestyi odotuksia huonommin. Silvio Berlusconi taas hoksasi höystää katteettomia lupauksiaan eurokriittisyydellä ja hänen oikeistokoalitionsa onnistui yli gallupien.

ILMOITUS
ILMOITUS
M5S-liikettä ei voi yksiselitteisesti leimata oikeistopopulistiseksi.

Vaalien kiistaton voittaja oli Beppe Grillon Viisi tähteä -liike eli M5S (Movimento 5 Stelle). Lähes tyhjästä noussut puolue sai alahuoneen vaaleissa 25,6 prosenttia ja senaatin vaaleissa 23,8 prosenttia.

Blogista ehdokaslistoihin

Keitä ovat ”grillolaiset” (italiaksi Grillini)? Mitä he haluavat?

Beppe Grillo, 64, on liikkeen kasvot, mutta tärkeä on myös liikkeen toinen perustaja, internet-guru Gianroberto Casaleggio, 58, joka mieluummin viihtyy sivussa julkisuudesta.

Miesten ensimmäinen yhteinen projekti oli vuonna 2005 perustettu Grillon blogi. Siitä tuli kahdessa vuodessa maailman seitsemänneksi luetuin, vaikka italian kieli ei edes lukeudu maailman suurimpiin.

Blogin lukijat alkoivat muodostaa paikallisia ryhmiä sosiaalisen median portaalin Meetupin välityksellä. Ryhmiä on nyt 650.

Sitten ryhmät alkoivat tukea sopivia riippumattomia ehdokkaita paikallisissa vaaleissa sekä itse asettaa ehdokkaita.

Maaliskuussa 2009 määriteltiin ”Grillon leiman” saavien ehdokaslistojen kriteerit. Saman vuoden lokakuussa M5S virallisesti perustettiin.

Toukokuun 2012 paikallisvaaleissa M5S sai ensimmäiset läpimurtonsa, suurimpana Parma. Lokakuun aluevaaleissa M5S nousi Sisiliassa suurimmaksi yksittäiseksi puolueeksi.

Eliitin vastainen kapina

Harvinaisessa lehtihaastattelussa (The Guardian) tammikuussa Casaleggio sanoi, että ilman internetiä he eivät olisi saavuttaneet mitään.

Casaleggion mukaan sanomalehdet häviävät, koska ne seisovat kirjoittajien ja yleisön välissä. Puolueet ovat tuhoon tuomittuja, koska ne ovat kansalaisten ja viranomaisten välissä.

”M5S tekee pioneerityötä uuden, suoran demokratian puolesta, joka poistaa kaikki esteet kansalaisen ja valtion välistä”, Casaleggio sanoi.

M5S asetti parlamenttivaalien ehdokkaat nettiäänestyksellä. Alahuoneeseen astelee nyt 109 grillolaista, senaattiin 54. Juuri kenelläkään ei ole mitään aikaisempaa poliittista kokemusta.

Grillolaiset poikkeavat Italian politiikan tyypillisestä pönäkästä herrajoukosta. Monet ovat alle 30-vuotiaita. Naisia on poikkeuksellisen paljon. Ammattikirjo levittäytyy työttömistä ja yksinhuoltajaäideistä insinööreihin ja lentoemäntiin.

Näin M5S:ssä on kyse myös sukupolvikapinasta ja eliitin vastaisesta kapinasta.

Turmelusta vastaan

Ennen kaikkea kyse on kapinasta Italian politiikan mädännäisyyttä vastaan. Kristillisdemokraattien hallitsema vanha järjestelmä romahti 1992, mutta pesä jäi siivoamatta, kun Berlusconi nousi. Siihen eivät pystyneet myöskään heikot keskustavasemmiston hallitukset.

Poliittisen järjestelmän uudistukset ovatkin kärjessä tuoreiden grillolaisedustajien aloitelistoilla.

Parlamentin kokoa vaaditaan pienemmäksi ja edustajille kahden kauden rajoitusta.

Italiassa lienevät Euroopan korkeimmat kansanedustajien palkat. Niitä M5S haluaa alemmaksi. Sisilian aluevaltuustossa grillolaiset ottavat 15 000 euron palkastaan vastaan vain 2 500 euroa. Parlamentissa he ovat luvanneet tyytyä 5 000 euroon.

Grillolaiset vaativat lainsäädäntöä estämään intressiristiriidat, jotka syntyvät poliitikkojen kytköksistä liike-elämään.

Juomavettä ja laajakaistaa

M5S vaatii elämiseen riittäviä työttömyyskorvauksia, jotka kustannettaisiin sotilasmenoja leikkaamalla.

Grillolaiset ovat olleet aktiivisesti mukana liikkeissä, jotka vastustavat kunnallisten vesilaitosten yksityistämistä. Juomavesi onkin yksi liikkeelle nimensä antaneista ”viidestä tähdestä”. Muut ovat yksityisautoilua vähentävät liikenneratkaisut, kehitys, ympäristö – sekä laajakaista kaikille.

Grillon itsensäkin mukaan liike on populistinen. M5S edustaa kuitenkin toisentyyppistä populismia kuin monissa Euroopan maissa edenneet oikeistopopulistit.

Grillon puheissa on utopistisia heittoja, kuten vaatimus 20 tunnin työviikosta. M5S ei kuitenkaan pelkästään tarjoa yksinkertaisia vastauksia monimutkaisiin kysymyksiin.

Viisi tähteä -liikettä ei voikaan yksiselitteisesti leimata oikeistopopulistiseksi. Sitä ei myöskään voi rinnastaa eri maiden piraattipuolueisiin, joiden politiikkakäsitys on suppeampi.

Berlusconille M5S on ”äärivasemmistolainen”. Väitteet M5S:n oikeistopopulismista taas liittyvät joihinkin Grillon maahanmuuttajakielteisiksi tulkittuihin lausuntoihin. Ksenofobialla ei kuitenkaan ole sijaa liikkeen manifestissa eikä sillä kampanjoitu.

Ehkä M5S ei sentään ole oikeisto-vasemmisto-jaon ”yläpuolella”, kuten Grillo on väittänyt.

Törmäys arkeen edessä

Miten innokkaat uudet parlamentaarikot kestävät törmäyksen politiikan arkeen, jossa prosessit ovat hitaita, uudistuksille pitää löytää rahoitus ja kompromisseja täytyy tehdä?

Arki tuli tavallaan vastaan jo ehdokasasettelussa. M5S:n 255 000 jäsenestä vain 31 000 rekisteröityi mukaan jäsenäänestykseen ja lopulta vain 20 000 äänesti.

Grilloa ja Casaleggiota on liikkeen sisällä välillä moitittu itsevaltaisuudesta. Jäsenäänestys oli näiden kahden näpeissä, eivätkä muut päässeet sitä valvomaan. Viime vuonna Grillo erotutti kaksi bolognalaista valtuutettua liikkeestä.

Grillo keräsi satatuhantisia yleisöjä vaalitilaisuuksissa, mutta kieltäytyi tv-esiintymisistä. Sama vaatimus koski ehdokkaita, mistä kaikki eivät pitäneet.

Grillo suhtautuu myös nihkeästi italialaiseen lehdistöön. Kampanjan päätöstilaisuudessa Roomassa vain ulkomaiset toimittajat pääsivät Beppen puheille. Tästäkään kaikki aktiivit eivät ole pitäneet.

Hallituskysymys ratkaistava

Grillo itse ei asettunut ehdokkaaksi noudattaen näin omaa sääntöään, jonka mukaan oikeudessa tuomittu ei saa olla ehdolla. Grillo sai tuomion kuolemantuottamuksesta liikenneturmassa vuonna 1980.

Vaalien jälkeen useat M5S:n tuoreet kansanedustajat ovat sanoneet, että parlamenttiryhmän kannan muodostavat he, ei Grillo. Jotkut ovat jopa vihjanneet, etteivät eurokansanäänestys ja Italian velanmaksun jäädytys ehkä olekaan kynnyskysymyksiä.

Grillon mukaan M5S ei tee hallitussopimusta kummankaan blokin kanssa, vaan ratkaisee kantansa asiakysymys kerrallaan. Vaalien jälkeen Grillo on toistanut kantansa monta kertaa ja sanonut, ettei hän myöskään lähde hallitukseen.

Jos vaa’ankielenä oleva M5S kuitenkin antaa mahdollisuuden vähemmistöhallitukselle, helpompi valinta lienee Bersani. Berlusconissahan henkilöityy kaikki se Italian politiikan ja eliitin turmeltuneisuus, jota vastaan Viisi tähteä nousi.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Aida Moreno, Huamachucon Naisten talon perustaja, kävelee säkkikankaalle ommellun koruommeltyön editse. Teos kuvaa yhteisön soppakeittiötä sotilasdiktatuurin vuosina 1973-90.

Chilen sosiaaliaktivistit vaativat miesten ja naisten todellista tasa-arvoa – ”Sukupuolten eriarvoisuus on Chilessä yhä avoin haava”

Liberia on viimeisiä Länsi-Afrikan maita, joissa yhä kasvaa mahtavia metsiä. Liberiassa yhteisöt omistavat noin 70 prosenttia maasta, ja kolmannes väestöstä asustaa metsäalueilla. Kun valtio ja Arabiemiraattien konsulttiyritys Blue Carbon sopivat metsien käytöstä, asukkaita ei kuunneltu.

Arabiemiraatit hankkimassa päästöoikeuksia Liberian sademetsistä

Entinen kalastajakylä Albertjärven Ugandan puoleisella rannalla lähellä Kongon demokraattisen tasavallan rajaa. Asukkaat kertovat, että öljyhankkeet ovat muuttaneet heidän elämäänsä.

Ugandan öljyhankkeet jakavat kansaa

Afganistanilainen oopiumiviljelmä Wikipediassa julkaistussa arkistokuvassa. Oopiumiunikon siemenkodasta saatavaa maitiaisnestettä käytetään heroiinin raaka-aineena.

Oopiumin viljely romahti Afganistanissa

Uusimmat

Suomen Yrittäjät kysyi, saikuttaako työkavaeri syyttä.

Suomen Yrittäjien sairauspoissaolokysely naurattaa: ”Yllyttää kyttäämiskulttuuriin”

Minja Koskela

Taas löytyi hassu kirjaus hallitusohjelmasta: ”Ei hyödytä ketään”

Aija Andersson menehtyi sunnuntaina.

Runoilija Aija Andersson on kuollut

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Runoilija Aija Andersson on kuollut

 
02

Kuuleeko hallitus? ”Noin 100 000 ihmistä tekee vastentahtoista osa-aikatyötä, koska kokopäiväistä työtä ei ole tarjolla”

 
03

Suomen Yrittäjistä väläytellään jo sunnuntailisistä luopumista – ”Kun mikään ei riitä”, vastaa vasemmiston Andersson

 
04

Kansanedustaja kysyy Purralta: Miksi 60 miljoonaa on pieni summa, kun se annetaan rikkaille, mutta vammaisten kohdalla puolet pienempi summa on pakko säästää?

 
05

Hyvinvointialueiden alijäämä jopa 1,2 miljardia: Keskeinen syy keikkalääkärit

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Henkilökohtaisille avustajille uusi työehtosopimus voimaan

02.10.2023

Härskin hauskaa menoa Tuomas Liusin liioittelevassa ekojännärissä Sikojen lahti

01.10.2023

Chilen sosiaaliaktivistit vaativat miesten ja naisten todellista tasa-arvoa – ”Sukupuolten eriarvoisuus on Chilessä yhä avoin haava”

01.10.2023

Arabiemiraatit hankkimassa päästöoikeuksia Liberian sademetsistä

01.10.2023

Muutama kilometri erottaa äänestysaktiivisuuden ääripäät – ”Koulutuksen ja tulotason osalta moni helsinkiläinen naapurusto vastaa Lapin syrjäseutuja”

01.10.2023

Ugandan öljyhankkeet jakavat kansaa

30.09.2023

Ilkka Remeksen trilleri viihdyttää pitkästä aikaa

30.09.2023

Oopiumin viljely romahti Afganistanissa

30.09.2023

Nopea väestönkasvu on Egyptin siunaus ja kirous

30.09.2023
ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS

KU logo



  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään