Maaliskuussa tapahtuneen kaappauksen yhteydessä kuoli 13 eteläafrikkalaista sotilasta ja 27 haavoittui. Keski-Afrikan valtioiden talousjärjestön kokouksessa Etelä-Afrikkaa käskettiin vetämään joukkonsa pois maasta. Samaa vaati kapinallisten Seleka-ryhmä, joka ilmoitti ottaneensa vallan käsiinsä Keski-Afrikan tasavallassa.
Etelä-Afrikka pitää diplomaattisena voittonaan sitä, että Keski-Afrikan maat eivät tunnustaneet Selekaa uudeksi hallitukseksi. Naapurimaat yrittävät vaikuttaa maan tilanteen rauhoittumiseen ja uusien vaalien järjestämiseen.
Eteläafrikkalaiset joukot vedettiin pois Keski-Afrikan tasavallasta.
ANC:lle läheisillä yhtiöillä on talousintressejä Keski-Afrikan tasavallassa.
Kahdenvälinen sopimus
Etelä-Afrikalla on ollut kahdenvälinen sopimus Keski-Afrikan tasavallan kanssa sen jälkeen, kun presidentti François Bozizé kaappasi vallan kymmenen vuotta sitten. Yhteistyötä kutsuttiin sisäisen turvallisuuden rakentamiseksi ja siihen tarvittiin eteläafrikkalaisia sotilaita ja aseita.
Runsas kuukausi sitten levoton tilanne huipentui Selekan vallankaappaukseen ja eteläafrikkalaisiin sotilaisiin kohdistuneeseen hyökkäykseen. Pelastuneet sotilaat kertoivat varoittaneensa johtoaan tulevasta hyökkäyksestä ja sotilaiden huonoista varusteista, mutta heitä ei kuunneltu.
Mitä Etelä-Afrikan joukot tekivät Keski-Afrikassa, on kysytty kaikilla mahdollisilla areenoilla. Oppositio on yrittänyt saada vastauksia parlamentissa, asiaa on kysytty presidentti Jacob Zumalta, puolustusministeri Nosiviwe Mapisa-Nqakulalta ja armeijan edustajilta, mutta vastaukset ovat olleet osin ristiriitaisia eivätkä missään tapauksessa avoimia.
Etelä-Afrikan perustuslain mukaan presidentti vastaa sotilaallisista päätöksistä, mutta on velvollinen informoimaan parlamenttia yksityiskohtaisesti etukäteen. Nyt väitetään, että Zuma lähetti 400 sotilasta Keski-Afrikkaan jo viikkoa ennen kuin tiedotti asiasta parlamentissa.
Kenen etuja turvattiin?
Tiedotusvälineet ovat kertoneet Etelä-Afrikan kaupallisista intresseistä Keski-Afrikan tasavallassa. Aseidenviennin lisäksi eteläafrikkalaisia yhtiöitä kiinnostavat Keski-Afrikan kulta-, timantti-, öljy- ja uraanivarannot sekä viime aikoina lisääntynyt turvallisuusjärjestelmien vienti.
Kaikilla näillä aloilla sanotaan olevan läheisiä yhteyksiä Etelä-Afrikan hallitsevaan puolueeseen ANC:hen. Mail & Guardianin mukaan esimerkiksi presidentti Zuman veljenpojalla on yhteistyötä maassa olevien yritysten kanssa.
Etelä-Afrikka on myös aktiivisesti pyrkinyt lisäämään poliittista vaikutusvaltaansa keskisen Afrikan valtioiden keskuudessa ja samalla vähentämään Ranskan vaikutusta.
Aiheesta enemmän perjantaina 12.4. ilmestyneessä Viikkolehdessä.