Suomalaiset monikansalliset yritykset vähensivät vuosien 2007–2010 välisenä aikana tytäryhtiöistään 82 000 työntekijää. Tästä määrästä 66 000 koski Suomessa sijaitsevia yhtiöitä.
Luvut käyvät ilmi Palkansaajien tutkimuslaitoksen tuoreimmasta raportista, jonka ovat kirjoittaneet Pekka Sauramo ja Ritva Oesch.
– Luvut eivät välttämättä tarkoita työpaikkojen lopullista vähentymistä, sillä työpaikat ovat voineet siirtyä yrityskauppojen mukana yrityksestä toiseen, Sauramo selventää.
Nykypoliitikkojen talouspoliittiset linjaukset saavat tutkijoilta sapiskaa.
Maailmanlaajuinen lama ei haitannut suomalaisten monikansallisten yritysten kansainvälistymiskehitystä, joka tutkijoiden mukaan johti suomalaisten työpaikkojen vähentämiseen.
Sähkö- ja elektroniikkateollisuus jatkoi laajentumistaan Aasiassa. Paperi- ja metalliteollisuuden työpaikat vähenivät enemmän Suomessa kuin ulkomailla. Alan murroksesta joutuivat kärsimään myös ruotsalaiset ja saksalaiset paperi- ja metalliteollisuustyöntekijät.
Ulkomaille rekrytoidaan
Tutkimuksen mukaan ajanjaksolla 2000–2007 erityisesti tietopalvelualojen henkilöstömäärä Suomessa väheni. Ulkomailla henkilöstöluku sen sijaan nousi. Esimerkkinä raportissa mainitaan Tieto-yritys, jonka henkilöstöstä vuosina 2007–2010 vähennettiin Suomesta 581, kun ulkomailla työvoimalisäyksen määrä oli 2 013.
Konsernien kotimaan osuus on jatkuvasti vähenemään päin.
– Vuonna 2010 Suomessa sijaitsevat yhtiöt työllistivät 25 prosenttia tarkastelun kohteena olleiden kahdeksan konsernin henkilöstöstä. Vuonna 2000 vastaava prosenttimäärä oli 47, Sauramo kertoo.
Retoriikka 1980-luvulta
Nykypolitiikkojen talouspoliittiset linjaukset saavat tutkijoilta sapiskaa.
– Retoriikka on jäänyt 1980-luvulle, jolloin puhuttiin vientipainotteisuudesta. Tällainen puhe näkyy myös syksyn palkkaneuvottelukierroksen yhteydessä, Sauramo jyrähtää.
Raportin johtopäätelmänä on, että yritysten monikansallisuus on unohdettu ja että syy markkinaosuuksien laskulle voi olla kansainvälisyysstrategiassa eikä niinkään heikentyneessä hintakilpailukyvyssä.
Yrityksen toimintojen väheneminen kotimaassa voi johtua myös siitä, että yhtiö suuntautuu markkinoiden lähelle.