Edustuskulujen verovähennysoikeuden poistaminen koituisi Palvelualojen ammattiliitto PAMin mukaan matkailu- ja ravintola-alan tappioksi, minkä vuoksi hallituksen kehysriihipäätöstä pitäisi harkita uudelleen. Samoilla linjoilla on työnantajapuolta edustava Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry.
Pellervon taloustutkimus PTT:n tekemän selvityksen mukaan verovähennysoikeuden poisto lisäisi huomattavasti matkailu- ja ravintola-alan työttömyyttä.
PAMin puheenjohtaja Ann Selin toteaa, että edustuskulujen verovähennysoikeuden poistaminen yrityksiltä kuulostaa ensi kuulemalta hyvältä ajatukselta, mutta sen vaikutuksia ei ole arvioitu riittävästi.
Yritykset vähentävät kulujaan
Verovähennysoikeuden poistaminen ei Selinin mukaan merkitse sitä, että yritykset vastaisivat kokonaisuudessaan edustuskuluista itse, vaan sitä, että yritykset vähentäisivät tältä osin kulujaan.
– Tämä taas koituu matkailu- ja ravintola-alan tappioksi ja viime kädessä vähentää alan työntekijöiden työtunteja ja ansioita. Myöskään verotuloja ei näistä silloin valtiolle tule.
Yritysten edustusmenoista nykyisellään puolet voidaan vähentää tuloverotuksessa. Hallitus päätti kehysriihessään muuttaa edustuskulut kokonaan vähennyskelvottomiksi vuoden 2014 alusta lukien.
Lapissa eniten vaikutuksia
PTT:n selvityksen mukaan verovähennysoikeuden poistumisen todellinen hyöty julkiselle taloudelle jäisi noin yhdeksään miljoonaan euroon aiemmin arvioidun 38 miljoonan euron sijaan.
Muutoksen negatiiviset vaikutukset tuntuisivat matkailu- ja ravintolapalveluiden käytön vähentymisenä. Vaikutus työllisyyteen olisi selvityksen noin 600–970 henkilötyövuotta ilman välillisiä kerrannaisvaikutuksia. Erityisen raskaasti verovähennysoikeuden poistaminen kohtelisi Lappiin suuntautuvaa matkailua.
MaRan toimitusjohtaja Timo Lapin mukaan palvelujen kysyntä heikkenisi myös edustusravintoloissa sekä urheilu- ja kulttuuritapahtumissa.
Tämän vuoden alusta voimaan tullut arvonlisäveron korotus ja ensi vuoden alusta suunnitellut alkoholi-, sähkö- ja virvoitusjuomaveron korotukset heikentävät Lapin mukaan tilannetta entisestään.
– Suomen matkailun markkinoinnin kannalta on hyvin valitettavaa, jos yritykset karsivat esimerkiksi ulkomaisten vieraiden viemistä Lappiin, Selin huomauttaa.
Edustuskulujen verovähennysoikeuden poiston vaikutuksia Suomen matkailu- ja ravintola-alaan ja alan työntekijöihin ei ole otettu huomioon asiasta päätettäessä. Siksi PAM tukee Selinin mukaan MaRan vaatimusta luopua edustuskulujen verovähennysoikeuden poistamisesta.