Puruveden muikusta tuli kymmenes Euroopan komission asetuksella maantieteellisellä merkinnällä suojattu suomalainen ruoka. Nimitys julkistettiin itsenäisyyspäivänä. Aiemmin suojan ovat saaneet muun muassa sahti, kalakukko ja karjalanpiirakka.
Nimisuojajärjestelmä on voimassa kaikissa EU:n jäsenmaissa, joten rekisteröity nimitys on suojattu koko yhteisön alueella.
Puruveden muikku on tunnettu vaaleanhopeisesta väristään, pehmeäruotoisuudestaan ja korkeasta D-vitamiinipitoisuudestaan. Puruveden muikun ominaispiirteet ovat syntyneet kirkasvetisen ja karun järven erikoisolosuhteista sekä kalan monipuolisesta ravinnonkäytöstä. Puruvedessä valo yltää jopa 20 metrin syvyyteen, kun se muualla Saimaan vesistössä yltää keskimäärin 10 metriin.
Maa- ja metsätalousministeriön kansliapäällikkö Jaana Husu-Kalliosta on hienoa, että Suomi saa Kitkan viisas -muikun rinnalle toisen nimisuojatun luonnonkalan.
Puruvesi on ollut tunnettu kalastusalue 1300-luvulta lähtien. Vuoden 1543 verotietojen mukaan Ruotsin kruunu kantoi veron 15 suurnuotasta ja peräti 404 piennuotasta. Nykyään Puruvedellä kalastaa noin 30 nuottakuntaa, joista 10–15 säännöllisesti.
Suoja väärennöksiä vastaan
EU:n nimisuojajärjestelmän tarkoituksena on suojata elintarvikkeita ja maataloustuotteita vakiintuneen nimen väärinkäytöltä ja huokeammilta väärennöksiltä.
Kuluttajalle suojaus taas on tae siitä, että tuotteen alkuperä tunnetaan.
Tähän mennessä EU:n nimisuojauksen on saanut jo yli 1 200 tuotetta. Suomalaisista kymmenestä rekisteröidystä tuotteesta Kainuun rönttönen ja Puruveden muikku ovat ainoat suojatun maantieteellisen merkinnän saaneet.
Suojan saaneita ovat myös Lapin Poron liha ja kuivaliha sekä Lapin puikula -peruna.