Sirkustaiteilijat ja Tuk Tuk Travellerit Pyry Kääriä ja Juho Sarno odottivat Thaimaassa muutaman kuukauden kotimatkaansa Suomeen. He teettivät kustomoidun tuk-tuk-skootteriauton, rekisteröivät sen nimiinsä, hankkivat viisumeita ja hoitivat muita byrokratiakuvioita. Tarkoitus oli päästä ajamaan Thaimaasta Myanmariin. Tuk-tuk pitäisi ajaa Suomeen ja tehdä matkasta tv-sarja.
Kyse ei ole pelkästä ajamisesta ja videokuvaamisesta, vaan myös ruokamatkasta ja paikalliselämään tutustumisesta. Matkallaan Tuk Tuk Travellerit haluavat oppia uusia ruokia paikallisilta yhteisöiltä. Heidän teettämänsä tuk-tuk toimii myös katukeittiönä. Miehet haluavat perillä Suomessa tarjota pyörien päällä olevasta ruokakojustaan ”rehellistä ruokaa ihmiseltä ihmiselle”.
– Rehellisyys tulee siitä, että ostaa markkinoilta asiakkaille parasta laatua. Silloin asiakkaille ei tarjota roskaa ja tarkoituksena on antaa mahdollisimman ravinteikasta hyvää ruokaa, Pyry kehuu katukeittiömentaliteettia.
– Haluamme tehdä jotain, josta olemme ylpeitä eli tehdä laadukasta ruokaa, joka on tarkoitettu kaikille. Kun jotain tekee rakkaudella, niin tulos on vain parempi, ei sille mitään voi, Juho vannoo.
Kaikki tasa-arvoisia katukeittiössä
Ensin Tuk Tuk Travellerit majailivat pari kuukautta bangkokilaisessa kokkikoulu-ravintola P. Hot Potissa ja seurasivat tarkkaan lähikortteleiden elämää.
– Jossain ihmisten täytyy syödä. Kojut ovat samalla kortteliruokaloita ja yhteisöllistä toimintaa. Sen sijaan, että olisi kantakapakka, on kaksikymmentä ruokapaikkaa, Juho kuvailee ympäristöään.
– Thaimaassa katuruoka on sellaista, että sillä ruokitaan ihmisiä. Kodeissa ei usein ole omia keittiöitä. Haastattelimme katukokkia, jota kutsutaan thaiksi Herra Täydelliseksi. Hän sanoi että on väärin pakottaa köyhät maksamaan paljon ruoasta, koska se on perustarve, Pyry kertoo ja jatkaa:
Miten käy katuruoan Suomessa?
Tuk Tuk Travellerit lähettivät videotervehdyksen maaliskuussa pidettyyn StrEAT Helsinki -katuruokatapahtumaan. Siinä he toivoivat katuruoan tulevan Suomeen jäädäkseen, jotta he eivät toisi tuk-tuk-katuruokakeittiötään Suomeen turhan takia.
Suomen katuruoka vaikuttaa ponnistavan niiden maiden keittiöistä, joissa on perinteisesti vahva katuruokakulttuuri. StrEAT Helsinki Eats -tapahtumassa kojut tarjosivat fish & chipsejä, burgereita, bbq-ruokaa, falafeleja sekä meksikolaista, marokkolaista ja hollantilaista ruokaa.
Muun maailman kojuruoka tulee helsinkiläisille aina vuosittain tutummaksi myös Maailma kylässä -festivaalien myötä. Siellä kuutisenkymmentä kojua tarjoaa esimerkiksi burmalaista, ghanalaista ja syyrialaista ruokaa. Tuk Tuk Travellersien keittiö olisi sopinut tähän joukkoon loistavasti, jos he olisivat ehtineet Suomeen festivaalien aikaan.
Vaikeaksi tehty ravintolatoiminta
Juhon mukaan Suomessa on lainsäädännöllisiä vaikeuksia ravintolatoiminnan suhteen.
– Olen aika vakuuttunut siitä, että se on enemmän tai vähemmän tarkoituksella näin. Nimeltä mainitsemattomat elintarvikeketjut ovat hoitaneet asiansa siten. Esimerkiksi ulkona pilkkominen on Suomessa kiellettyä. Katukojussa voi olla ruukussa yrttejä, mutta niitä ei voi leikata ruokaan. Tuoreyrtit pitää viedä sisätiloihin, pilkkoa siellä rasiaan ja tuoda sieltä kojun jääkaappiin. Me kaikki tiedämme, ettei siinä ole mitään järkeä. Nykyinen lainsäädäntö on puhtaasti sisäkeittiöille laadittu.
Aiheesta enemmän perjantaina 23.5. ilmestyneessä Kansan Uutisten Viikkolehdessä. Osta näköislehti:.