– Tuottavaa yhtiötä ei kannattasi myydä taloudellisesti vaikeana aikana eikä varsinkaan pilkkahintaan, sanoo JHL:n toimialajohtaja Päivi Niemi-Laine.
Hän viittaa kauppaan, jolla Suomen valtio myy infra- ja rakennusalan palveluyrityksen Destia Oy:n koko osakekannan pääomasijoittaja Ahlström Capitalille. Yhtiön osakkeista maksettava kauppahinta on 148 miljoonaa euroa. Hinta perustuu yhtiön velattomaan arvoon, joka on 130 miljoonaa euroa.
Niemi-Laine pitää solmittua kauppaa huonosti ajoitettuna ja kauppahintaa liian pienenä.
”Strategista merkitystä edelleen”
Hän ei myöskään hyväksy perustelua, jonka mukaan Destian omistuksella ei olisi strategista merkitystä valtiolle. Kauppaa on perusteltu myös sillä, että se selkeyttäisi infra- ja rakennusalan kilpailutilannetta.
– Valtio-omisteisen yhtiön kautta rakentamisen ja korjaamisen kustannusten taso on pystytty pitämään mahdollisimman alhaisena. Destian omistaminen on lisäksi palvellut valtion kokonaistaloudellista etua. Nämä perustelut valtion omistajuudelle eivät ole poistuneet.
Destian toimialaa on teiden ja väylien rakentaminen ja ylläpito. Kun yhtiö perustettiin, nähtiin valtion omistajarooli strategisesti tärkeänä. Erityisesti väylätoimintojen kunnossapitoa pidettiin merkittävänä yhteiskunnallisena intressinä.
”Työsuhteen ehdot ennallaan”
Ahlström Capitalin mukaan omistusmuutoksella ei ole välittömiä henkilöstövaikutuksia.
– Työsuhteen ehtojen on säilyttävä vähintään nykytasolla jatkossakin. Kotimaiselta omistajalta on perusteltua edellyttää henkilöstölle annettujen lupausten lunastamista, Niemi-Laine vaatii.
Liitto pitää tässä tilanteessa hyvänä ratkaisuna sitä, että Destia myytiin yhdelle kotimaiselle omistajalle kokonaisena. Ahlströmillä on pitkät ja vankat perinteet kotimaisena teollisuuteen sijoittavana yhtiönä.
Destian juuret ovat vuodessa 2001, jolloin tienpito erotettiin liikelaitokseksi valtion Tielaitoksesta ja avattiin kilpailulle. Destia Oy perustettiin vuonna 2008. Perustamisen jälkeen yhtiön toimintaa on yhteistyössä henkilöstön kanssa tehostettu ja virtaviivaistettu. Nykyisellään Destiassa on noin 1 400 työntekijää ja se on tuottanut voittoa kolmena peräkkäisenä vuotena. Heistä JHL:n jäseniä on noin 650.