Työ kuormittaa eniten yli 40-vuotiaita naisia selviää Akavan tutkimuksesta, joka perustuu Tilastokeskuksen aineistoon. Tutkimuksen mukaan korkeasti koulutetuilla kiire ja työpaine vaarantavat työhyvinvointia lähes kymmenen prosenttiyksikköä yleisemmin kuin muilla.
– Erityisesti 60-64-vuotiailla naisilla työn haitallinen kuormittavuus nousi huippuunsa. Samanikäisillä miehillä kiire laski, johtaja Maria Löfgren Akavasta kertoo.
Syyt paineen kokemiseen voivat olla naisten roolissa kodin, lasten ja kenties sairastuneiden omaisten hoitajina. Löfgren kertoo olevansa huolissaan koulutettujen naisten työstressistä.
Työstressillä tarkoitetaan pitkäaikaista altistumista kiireelle ja paineelle. Siitä voi seurata unettomuutta, keskittymiskyvyn puutetta ja vuorovaikutuskyvyn heikentymistä sekä fyysisiä oireita. Pahimmillaan stressaantuneen työntekijän oireet haittaavat koko työyhteisöä.
– Asiantuntijoina toimivat joutuvat usein tekemään työtä ilman työaikaseurantaa. Kiire ja työpaineen kokemukset näyttäisivät pysyvän paremmin hallussa, jos työpaikalla on jokin työaikakontrolli, vaikka tehtävät pysyisivät samoina, Löfgren selvittää.
Työaikajoustoilla tuottavuus ylös
Yli 48 tuntia viikossa työskentelevät kokevat työhyvinvoinnin kärsivän pitkistä työpäivistä. Työaikadirektiivi pitää 48 tuntia rajana, jota ei saisi ylittää.
Tutkimusten mukaan pitkä työpäivä ei välttämättä lisää tuottavuutta.
– Tehokkaampiin tuloksiin voidaan päästä joustamalla työajoissa, Löfgren sanoo.
Työnantajan olisi Akavan kannan mukaan otettava työntekijän elämäntilanne paremmin ja yksilöllisesti huomioon.
Kunnissa stressaannutaan
Kuntien palveluksessa olevat kuormittuvat tutkimuksen mukaan eniten kiireen ja työpaineen vuoksi koulutustasosta riippumatta.
– Taustalla on varmasti se, että kuntien lakisääteiset tehtävät on saatava tehdyiksi, vaikka sijaisuudet on jäädytetty ja kunnilla on lomautuksia, Löfgren arvioi.
Kunnissa palkansaajien työajat ovat keskimäärin lyhyemmät kuin muualla. Löfgren arvioi, että siihen nähden työajan pituus ei ole selittävä tekijä kuormituksen kokemisessa.