Kunnat saavat ehdottaa mihin viidestä sote-alueesta kuuluvat, peruspalveluministeri Susanna Huovinen (sd) kertoi tiistaina.
Lakiesitys sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä eli sote-laki on lähtenyt kuntiin lausuntokierrokselle. Kahdeksan viikon päästä odotetaan kuntien mielipiteitä lakiehdotuksesta, jossa viiden sote-alueen uskotaan turvaavan ”yhdenvertaiset, asiakaslähtöiset ja laadukkaat sosiaali- ja terveyspalvelut koko maassa”.
– Lakiesityksessä halutaan nimenomaan parantaa kansalaisten hoidon ja palvelujen saatavuutta, Huovinen toteaa.
Ministerin mukaan nykyisen 200 sote-palveluiden järjestämisvastuullisen sijaan on helpompi seurata viittä. Tällöin voidaan vertailla käytäntöjä sekä palveluita ja saada tasaisempaa laatua kaikille.
Viiden sote-alueen toiminnan on tarkoitus alkaa vuoden 2017 alusta. Laki astuu voimaan ensi vuonna.
Joka neljäs vuosi tarkistus
Lakiesityksen mukaan sote-alue ei voi tuottaa palveluja. Sote-alue voi velvoittaa kunnan tai kuntayhtymän tuottamaan palvelut.
Kunta puolestaan hankkii ostopalvelut yrityksiltä ja järjestöiltä kilpailutuksen kautta, jos se itse voi tarjota palveluja.
Joka neljäs vuosi sote-alueen palveluista tehdään järjestämispäätös, jolloin muun muassa asukkaiden näkemys palvelutarpeista otetaan huomioon.
– Järjestämispäätös ei tarkoita automaattisesti uudelleen kilpailutusta. Palvelujen tuottajia voidaan kilpailuttaa vaikka joka kymmenes vuosi, ylijohtaja Kirsi Varhila sosiaali- ja terveysministeriöstä selventää.
Kunnan tai kuntayhtymän pitää pystyä tarjoamaan kattavasti sosiaalihuollon, perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon palvelut.
– Lähipalvelu ei tarkoita, että palvelu on fyysisesti lähellä. Sen sijaan voidaan tuoda esimerkiksi hyvinkin laadukasta hoitoa asiakkaan kotiin, Varhila toteaa.
Sote-alue korvaa palvelun tuottajalle kulut alueella asuvien kuntalaisten pääluvun mukaan.
Huovinen myöntää, että sote-alueiden rajat ovat vielä hakusessa. Tavoitteena on, että kaikki kansalaiset saadaan ympärivuorokautisen päivystyksen piiriin.